Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Sjögattu 37
Tällberg
Tomt 48.431 kvm
25.000.000 kr/bud
Stäng

Visningsanmälan

     

    Hotell Siljanstrand - Tällberg vackert belägen vid Siljan

    Vi har äran att försälja denna helrenoverade och mycket välskötta dala-gård med anor från 1300-talet. 20 olika byggnader med ca 20 hotellrum i olika byggnader. Egen mindre krog med restaurangkök.

    Som helhet en historisk men även modern anläggning med påkostad teknisk utrustning och uppvärmning. Soligt läge med badrocks-avstånd till brygga och strand för bad i Siljan och gångavstånd till övriga byn. Fantastiska solnedgångar och vidsträckta vyer från gården.

    Endast fastigheten är till salu, ingenting av verksamheten. Anläggningen kan även passa att använda som privat bostad eller liknande .

    Lisa Jansdotter Svanlund 0739-82 80 06 eller lisa.j@sothebysrealty.se

    Beskrivning accordion-plus accordion-minus

    Säljande beskrivning

    Hotell Siljanstrand

     

    En kväll i juli. Tänk att jag fick uppleva det skira kvällsljuset och solnedgången på gården. Säljaren hade berättat om det magiska ljuset och efter regntunga skyar under hela dagen så sprack det slutligen upp mot kvällningen. Nere vid Siljans strand vajade mjölkört och älggräs sakta i den svaga vinden. Små stilla vågor rörde sig saktmodigt in mot stranden. Dagens sista solstrålar lyste varmt på gårdens alla fastigheter och förändrade deras kulör till varmare mättnad. Jag betraktade kvällens skönhet lutandes mot en av de knuttimrade byggnaderna. Såg laven ned mot syllen under huset och gräset som vajade tillsammans med rödklöver på ett av sedumtaken. Här har många suttit i hundratals år före mig. Blickat ut över Siljan och de dishöjda bergen i horisonten på andra sidan sjön. Doft av schersmin. Ett par passerar förbi hand i hand på väg ned till kiosken vid båtklubben för en glass. Några barn kastar boll, fortfarande blöta i håret efter bad. Här är gott att vara tänkte jag. 

    Välkommen till en vacker gård med anor från 1300-talet. Jag sitter i skrivande stund och betraktar Siljanstrand´s historia i olika skrifter. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an försäljningen av Siljanstrand. Jag försöker i ord och bild beskriva vad om möter en kund som besöker Siljanstrand och Tällberg. Bäst görs det naturligtvis genom ett besök.

     

    Försäljningen:

    Enbart fastigheten är till försäljning, ingenting av verksamheten som varit nedlagd en längre tid. Säljaren kommer därmed inte heller tillhandahålla några tidigare intäkter eller kostnader för tidigare verksamhet. Naturligtvis kommer driftkostnader att redovisas. Det är ett dödsbo (aktiebolag) som säljer och vi kommer att använda oss av en friskrivningsklausul mot dolda fel.

      

    Planlösning:

    Fastigheten är uppdelad i fem olika markområden, se under Dokument och Flikar. Till samma ägare hör även den fristående fastigheten – villan Sjögattu 43 på andra sidan vägen ned mot Siljan. Denna är byggd enligt regler från Detaljplan ”Söder om Siljan” som du också finner under Dokument och Flikar. Bilder och information om villan finns på separat objektsflik på Hemnet under Villor samt på vår hemsida www.skeppsholmen.se under Villor.

    Denna detaljplan täcker även över ett markområde ovanför Sjögattu 43 på ca 1 ha. Det är ett mycket vackert markområde med svag sluttning ned mot Siljan och öppet soligt läge gränsande till skog. På marken finns en större äldre knuttimrad byggnad.

    Hotell Siljanstrand består av ca 20 olika byggnader alla i dala-stil och de flesta knut-timrade.

    Ni finner Huvudbyggnad i vinkel i tre plan inklusive källare. På fastigheten finns Bykrogen med ett övre plan med festvåning, flera fristående hus innehållande hotellrum samt en mängd olika förvaringsutrymmen och loft. Flertalet härbren där vatten och avlopps samt el är framdraget för framtida användning som hotellrum eller liknande. Det finns en dansbana med tillhörande hus med indragen el och vatten. Huset är flyttat och renoverat.

    Vidare stor carport för ca 6 bilar. Se mer på bilder för att bilda dig en uppfattning om mängden av byggnader.

    I huvudbyggnad finns till exempel helt källarplan med omklädningsrum och dusch separat för kvinnor och män med gemensam bastu. Vidare nytt, nästan oanvänt fullutrustat personalkök. Tvättstuga med separat entré. Pannrum med bergvärme- och pellets-anläggning samt delar av den omfattande ventilationsanläggningen. Förvaring samt flera gäst-wc samt handikapptoalett.

    I huvudbyggnaden finns i entréplanet toaletter och hotellrum, även i plan 1. Det är fem generösa rum med ljus inredning och helkaklade badrum med bubbelbakar samt vackra snickerier. Flera rum har magisk utsikt över Siljan. Här finner man även ett mycket vackert välbevarat rum fyllt av historik och dala-inventarier. Nästan som en installation eller ett muséum. Vidare in i stora förvaringsutrymmen samt konferenslokal med dörrar ut i entréplan. I vinkelbyggnaden ytterligare större umgängesytor (75 personer) i äldre stil samt mindre kök och rum med ventilationsanläggning. 

    I den före detta kaffestugan som nu är rejält ombyggd finns den så kallade ”Bykrogen” i två plan. I entréplanet öppen spis samt plats för ca 40 gäster. Bar och restaurangkök samt gäst-wc. Trappa upp till en festvåning för ca 30 sittande gäster med utgång till terrass med vy över Siljan samt en del under tak. Ljudanläggning. För överblick över restaurangköket se bilder, där finns även nytt kylrum samt omkläd för personal.

    Ytterligare hotellrum i olika sidobyggnader, några med tillgänglighet genom trappa utifrån. Mitt intryck är att hotellrummen är väl tilltagna och välbyggda med gedigna material.

    På marken finns även en klockstapel, en mini-golfbana samt en boule-bana. Gott om parkeringsmöjligheter, några även med motor-värmar-uttag. Se även reception och vaktmästeri samt valv för dokument och annat. 

    Vid Siljans strand finns brygga och båthus tillhörande gården Siljanstrand, men på samfälld mark.

    Se gärna separat beskrivning av tillhörande villa med adress Sjögattu 43 som säljes av samma ägare.

     

     

    Teknik:

    Uppvärmning genom bergvärme (2014), pellets (2014) samt solceller. Försäkrat via Gensidige. Elförsörjning via Dalakraft/Dalaenergi. Bredband genom fiber från IT-system i Dalarna gemensamt för Tällberg. Energideklaration beställd. Flertalet eldstäder, alla utan anmärkning. Brandbesiktning utförd. Larm endast i Bygkrogen. Kommunalt vatten och avlopp. Handikapp-hiss finns vid huvudbyggnadens entré.

     

    Om Tällberg:

    Om man slår upp ordet Tällberg finner man:

    Tällberg är en by och tätort i Leksands kommun i Dalarna, vid Siljan mellan Leksand och Rättvik. Tällbergs by är ursprungligen en bondby med rötter i medeltiden, men utvecklades från början av 1900-talet till en besöks- och turistort”

    Varje hotell har sin egen karaktär och historia, samtliga med restauranger och boende av hög klass” 

    Tällberg ligger mycket naturskönt i sluttningen ned mot Siljans sydöstra strand mellan Leksand och Rättvik. Alla hus och byggnader är byggda av trä och de flesta är timmerhus. Tällbergs by har drygt 250 bofasta personer, men inte mindre än åtta hotell och en camping. I byn finns dessutom flera hantverkare, keramikverkstad, hemslöjd och gallerier. Här finns också Holens Hembygdsgård tidigare Gustaf Ankarcronas hem där man sommartid kan gå guidade visningar och fika. Vandringsleder leder fram till naturreservaten Nybodalen och Digerberget.

    Se mer på https://www.visitdalarna.se/tallberg-0 samt på Tällbergs officiella hemsida https://tallbergsby.se/

    Här finns ca åtta hotellanläggningar för att bemöta det stora strömmande intresset för byn och bygden.

    I Tällberg finns mat och dryck, naturupplevelser och magiska vyer - allt i absolut närhet till Siljan. Ta del av dala-historiken genom hemslöjd och hantverk, musik och event. Tällberg anses lika vackert året om!

     

    Hitta till Tällberg:

    Tällberg når man lätt med bil, tåg, buss eller flyg. Byn är belägen ca 260 km nordväst om Stockholm. Tåg, SJ eller Tåg i Bergslagen, trafikerar Tällbergs station många gånger per dag. Tågresan Stockholm – Tällberg tar drygt tre timmar. Närmaste flygplatser är Mora flygplats (60 km) och Dala Airport i Borlänge (55 km).

    Med bil

    Om du reser söderifrån åker du snabbast via Enköping. Följ sedan riksväg 70 mot Mora, förbi Sala, Borlänge och Leksand. Omkring 12 km efter Leksand tar du av till vänster mot Tällberg. Följ skyltarna cirka 4 km och du är framme. Reser du istället norrifrån via Mora följer du riksväg 70 mot Leksand och tar av till höger ca 12 km efter Rättvik mot Tällberg.

    Med tåg

    Intercitytåg eller Tåg i Bergslagen är bra alternativ till att ta bilen. Intercity-tågen (från Stockholm) går via Arlanda och stannar på Tällbergs station. Resan tar drygt tre timmar. Åker du från Mora är restiden cirka 40 minuter. Tåg i Bergslagen har avgångar från hela Dalarna, vilka angör Tällbergs station. Vi hämtar er gärna på stationen, kontakta ditt hotell.

    Med flyg

    Den närmsta flygplatsen för inrikesflyg är Dala Airport som ligger i Borlänge, drygt fem mil söder om Tällberg. Mora flygplats ligger sex mil norr om Tällberg. Med tåg eller buss kan du enkelt ta dig vidare till Tällberg.

     

    Servitut

    Ledningsratt vatten och avlopp, Last
    2029-3164 - 1, 2013-05-23

    Ledningsratt vatten och avlopp, Last
    2029-2404 - 3, 2005-01-05

    Officialservitut väg, Last
    2029-2404 - 1, 2005-01-05

    Officialservitut väg, Förmån
    2029-2404 - 2, 2005-01-05

    Byggnadsbeskrivning

    HYRESHUSENHET, HOTELL ELLER RESTAURANGBYGGNAD (322) (322)
    Byggnad, totalt värde: 3 730 000 kr
    Mark, totalt värde: 1 291 000 kr ().
    Summavärde: 5 021 000 kr

    Taxeringsår: 2019

    Fakta accordion-plus accordion-minus

    Adress:
    Sjögattu 37, 793 70 Tällberg
    Område:
    Tällberg
    Kommun:
    Leksand
    Pris:
    25 000 000 kr/bud
    Ägandeform:
    Kommersiell fastighet - Friköpt
    Fast.beteckning:
    LAKNÄS 18:29
    Uppvärmning:
    Bergvärme/pellets/solseller
    Eldstad:
    Öppen spisar
    Tv- och internetutbud:
    Fiber
    Fasad:
    Timrad
    Tak:
    Tegel
    Stomme:
    Trä
    Bjälklag:
    Trä
    Ventilation:
    Mekanisk till- och frånluft (FTX)
    Vatten och avlopp:
    Kommunalt V/A
    Allmänt skick:
    Gott
    Försäkring, fullvärde:
    Ja
    Storlek
    Tomtarea:
    48 431 kvm
    Driftskostnader
    El:
    9 650 kr/mån
    Vatten/Avlopp:
    892 kr/mån
    Sotning:
    100 kr/mån
    Samfällighet:
    200 kr/mån
    Renhållning:
    242 kr/mån
    Försäkring:
    9 083 kr/mån
    Driftskostnader totalt:
    20 167 kr/mån
    Taxeringsvärde
    Totalt:
    5 021 000 kr
    Byggnad:
    3 730 000 kr
    Tomt:
    1 291 000 kr
    År:
    2019
    Taxeringskod:
    322
    Total fastighetsskatt/-avgift:
    50 210 kr
    Energi
    Energistatus:
    Beställd
    Servitut
    Typ:
    Ledningsratt vatten och avlopp, Ledningsratt vatten och avlopp, Officialservitut väg, Officialservitut väg
    Inteckningar
    Totalt:
    2 510 000 kr
    Pantbrev, antal:
    7
    Intresseanmälan
    Stäng

    Intresseanmälan

       
      1/123
      2/123
      3/123
      4/123
      5/123
      6/123
      7/123
      8/123
      9/123
      10/123
      11/123
      12/123
      13/123
      14/123
      15/123
      16/123
      17/123
      18/123
      19/123
      20/123
      21/123
      22/123
      23/123
      24/123
      25/123
      26/123
      27/123
      28/123
      29/123
      30/123
      31/123
      32/123
      33/123
      34/123
      35/123
      36/123
      37/123
      38/123
      39/123
      40/123
      41/123
      42/123
      43/123
      44/123
      45/123
      46/123
      47/123
      48/123
      49/123
      50/123
      51/123
      52/123
      53/123
      54/123
      Nybyggt hus med två hotellrum
      55/123
      56/123
      57/123
      58/123
      59/123
      60/123
      61/123
      62/123
      63/123
      64/123
      65/123
      66/123
      67/123
      68/123
      69/123

      Sälj med oss

        70/123
        71/123
        72/123
        73/123
        74/123
        75/123
        76/123

        Sälj med oss

          77/123
          I huvudbyggnad
          78/123
          Dubbelrum i huvudbyggnad
          79/123
          80/123
          81/123
          82/123
          83/123
          Dubbelrum i huvudbyggnad
          84/123
          85/123
          86/123
          87/123
          88/123
          89/123

          Sälj med oss

            90/123
            Bykrogen
            91/123
            92/123
            Bykrogen
            93/123
            Bykrogen
            94/123
            Bykrogen
            95/123
            Bykrogen övre plan
            96/123
            Bykrogen övre plan
            97/123
            Huvudbyggnad entré
            98/123
            Huvudbyggnad
            99/123
            Dubbelrum i huvudbyggnad
            100/123
            Bevarade delar i huvudbyggnad
            101/123
            102/123
            103/123
            104/123
            105/123
            106/123
            107/123
            108/123
            109/123
            110/123
            111/123
            112/123
            113/123
            Tvättstuga i huvudbyggnad
            114/123
            Fullt utrustad personalkök
            115/123

            Sälj med oss

              Separat omklädning med dusch för herr/dam med gemensam bastu
              116/123
              Del av ventialation
              117/123

              Sälj med oss

                Bergvärme
                118/123
                Pelletspanna
                119/123
                Kök i Bykrogen
                120/123
                Kök i Bykrogen
                121/123
                Kök i Bykrogen
                122/123
                Sjögattu 43 separat villa
                123/123

                Planritningar och kartor

                Planritningar och kartor

                Lisa Jansdotter Svanlund

                Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Gods & gårdar | Ansvarig Gotland

                +46 (0) 739-82 80 06

                lisa.j@sothebysrealty.se

                Jag heter Lisa Jansdotter Svanlund och är jur.kand sam reg. Fastighetsmäklare sedan 2006. Jag är specialiserad på Gods&Gårdar samt på bostäder på Gotland där jag nu även bor sedan 2022.

                Tidigare var jag får-bonde utanför Örebro och är idag mycket aktiv med mina jakthundar i skog och på fjäll. På fritiden skriver jag en deckare och är mycket intresserad av trädgård och odling. Jag är även fotograf!

                Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boende som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag arbetar väldigt personligt med stort engagemang och energi nära mina kunder.

                Nybyggt hus med två hotellrum

                Sälj med oss

                  Sälj med oss

                    I huvudbyggnad
                    Dubbelrum i huvudbyggnad
                    Dubbelrum i huvudbyggnad

                    Sälj med oss

                      Bykrogen
                      Bykrogen
                      Bykrogen
                      Bykrogen
                      Bykrogen övre plan
                      Bykrogen övre plan
                      Huvudbyggnad entré
                      Huvudbyggnad
                      Dubbelrum i huvudbyggnad
                      Bevarade delar i huvudbyggnad
                      Tvättstuga i huvudbyggnad
                      Fullt utrustad personalkök

                      Sälj med oss

                        Separat omklädning med dusch för herr/dam med gemensam bastu
                        Del av ventialation

                        Sälj med oss

                          Bergvärme
                          Pelletspanna
                          Kök i Bykrogen
                          Kök i Bykrogen
                          Kök i Bykrogen
                          Sjögattu 43 separat villa

                          Intresseanmälan