Close icon
Stäng

Hall Medebys 719 Hallshuk

Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Hall Medebys 719
Hallshuk
67 + 23 kvm
Tomt 4.540 kvm
Pris på förfrågan

Gamla fyrvaktarbostaden anno 1891 på Hallshuk – Gotland

"Hallshuks fiskeläge ligger detta historiska hus, fint renoverat, på en av Gotlands allra mest unika platser. Här finns drömmen om en egen klippa 35 meter upp från stranden, med vidunderlig havsutsikt, fri sikt i 210 grader och magiska solnedgångar. Avskilt pittoreskt läge, en mil från stora vägen i naturreservat med rikt djur- och fågelliv, nära den lilla mysiga byn Hallshuk"

Vänligen ring för ytterligare information eller för att boka visning i sommar.

Varmt välkommen!

Beskrivning accordion-plus accordion-minus

 ”Där himmel möter hav”

I skrivande stund vaknar fiskeläget sakta. Fiskebodarna doppar nästan gaveln i havet. Klapperstenstranden breder ut sig norröver under den mäktiga klinten i Hallshuk. Sothönan glider förtvivlat åt fel håll från stranden i frånlandsvinden. En rabbis, en vildkanin leker för sig själv på det torra vintertufsade gräset invid det gamla kapellet. Jag kan föreställa mig dofter av tjära och tång snart när vindarna från söder blivit mer ljumma. En kaffe i en spräckt kopp på en bänk mot en falu färgad södervägg.

Våren står runt hörnet, tillfälligt hejdad av nederbörd och kuling vindar. Vitlöksdoftande ramslök fyller snart marken i tallskogen och Gotländsk sparris verkar kunna skördas till påsken 2022 om solen tittar fram. Gotlands landskapsblomma, den städsegröna murgrönan slingrar vant kring hasseln i hagen jag kör förbi. Lamningen är igång på gårdarna. Landskapet är kargt och minimalistiskt, men ack så fängslande och lockande.

Välkommen till Fyrvaktarbostaden på Hallshuk – Halls Fiskeläge i Halls socken på Gotlands nordligaste udde, väster om inloppet till Kappelshamnsviken. Här befinner vi oss på Hall-halvön mellan Harudden och Hallshuk, en av Gotlands vackraste kustmiljöer. Kalkstensklippan – klinten – ståtar mäktigt strax öster om fiskeläget. ”Hamnberget” 32,5 meter över havet guidar fyren sjöfarare sedan 1891. Där, där uppe ser jag Fyrvaktarbostaden, det vita lilla huset.

 

Om försäljningen

Om du är intresserad av fastigheten, tveka inte att kontakta mig för att boka visning lördagen den 7 maj. Det bjuds kaffe och gottebröd. Gotland är populärt redan i maj så boka även omgående din resa/logi med flyg (www.flygbra.se) eller båt (www.destinationgotland.se).

Med bil är det knapp fem mil från Visby, ca 45 minuter körning. Det finns flera hyrbilsfirmor på Visby Airport. Boende bokas enkelt via t. ex. www.booking.com

Fråga mig om det är något du funderar över!

 

Historiken

Förr var här livlig kommers då Hallshuk var en var Gotlands mest lönsamma fiskeplatser. Man fångade strömming, torsk och flundra. Kusten kunde bli farlig med sjö och undervattensströmmar och behovet av trygghet och säkerhet var stort för sjöfararna på Östersjön. Hallshuk blev därför lots-station i 150 år och bemannad, bebodd, fyrplats i ca 50 år. Så än idag men nu som säljar-familjens sommarviste.

Huset har samma planlösning som fyrvaktarbostaden på Malö i Kattegatt och är ritat av Emil Karlsson. (Se original-bild på ritningarna)

 

Om fyren

På den yttersta klippkanten ståtar fyren, ca fem meter hög. Fyren ägs idag av Sjöfartsverket och är i drift sedan år 1891 och moderniserades 1919. Den var bemannad mellan åren 1891-1931. I 40 år hade den tillsyn av fyrmästare i tjänst som också bodde i huset. På den tiden fanns det nio bemannade fyrar på Gotlands fastlandfyren vid Hallshuk var en av dem.

Fyren fanns först inne i husets burspråk/utbyggnad som idag är en liten veranda. På den tiden var fasaden rappad. Där sken fyren på den tiden med fotogenlampa. År 1953 installerades el-ljus i fyren. Nuvarande fyr, en rund så kallad ”Pajalakur” har stått där sedan 1957 i en modernisering. Nu lyser den med grönt sken över Haruddsrevet och rött sken över grunden vid Saxhammars udde. För trygghet och säkerhet.

När jag besökte fastigheten i början av april fick jag ett samtal från en man vars morfars far hade varit fyrmästare och skött fyren samt bott i huset, i fyrvaktarbostaden. Han hette Lars Petter Stuxberg (f. 1879 - d. 1928) och tjänstgjorde under åren 1908 – 1913 , vid sin sida hade han hustrun Elisabeth Matilda.

 

Fastigheten

Nuvarande familj tillträdde hösten 2009.  De köpte då av FFV – Fortifikationsverket som i sin tur innehaft fastigheten sedan år 1991. Dessförinnan ägdes den av Kungliga Lotsverket sedan år 1891.

Fastigheten hade stått tom och övergiven i ca 85 år och det fanns inga anslutningar mer än el in i huset. Huset var i uselt skick. Under sina år på fastigheten har säljarparet iordningställt mycket interiört för att kunna ha en modern, funktionell standard för familjen. Huset är nu klassiskt och smakfullt inrett för ett skönt umgänge och för att bara vara. För att njuta ett generöst natur- och djurliv av gotländsk variation.

I renoveringen har de försökt bevara den ursprungliga känslan och en del fina detaljer är bevarade sedan byggnadsåret. Så som gamla vackra spegel-innerdörrar med vackra beslag, som den gamla bakugnen i köket och en del äldre pärlspont i trappan. Takhöjd i entréplanet är 2,65 m, i övre planet 2,60 m mitt i.

Familjen har njutit stort av långa sommarkvällar på klippan och aldrig sett sig nöjda på de makalösa solnedgångarna. Det går inte på ett rättvisande sätt att beskriva, det måste upplevas. De berättar också hur mycket de har uppskattat fåglar och andra djurs lek i naturen kring huset.

Nu söker vi en ny innehavare, en ny ägare, som kan fortsätta förvalta denna unika plats, detta världsarv, denna kulturmiljö.

 

Planlösning

Entréplan: kök med matplats och tre fönster i olika väderstreck, vindfång samt hall, vardagsrum också det med tre generösa fönster, duschrum med wc, veranda/burspråk samt utrymme för tvättmaskin.

Övre plan: två sovrum med snedtak samt förvaring

Källarplan: Pannrum samt förråd

 

Övriga byggnader

Tre äldre militärbodar, en inredd som gäst-utrymme med fyra sängplatser, de övriga två nyttjas som förråd.

 

Renoveringar

Hantverksmässigt nyskapade, spröjsade fönster från Slite Glasmästeri (1,25Bx1,85H). Ny-gjutna betonggolv med golvvärme, infärgade med järnoxid och polerat för en mörk nyans, därefter slipat med vax.

Borrad brunn, elen om dragen, tre-kammarbrunn för avlopp installerad, trä i stommen bytt innanför eterniten, nytt kök, duschrum. Nyrenoverad öppen spis i vardagsrummet samt samtida, renoverad kamin i ena sovrummet i övre planet. Nylagt yttertak, indragning av fiber, installation av larm. Exteriört sitter den äldre, underhållsfria eterniten kvar.

Ansvarig för renoveringen har en Henrik i grannbyn varit. Han tittar fortfarande till huset och trädgården och känner huset mycket väl.

 

Hallshuk

Nere i fiskeläget finns bad med sandstrand, pir samt gräsytor. Piren har en badstege längst ut för härliga bad. Vid stranden råder lugnet under solen och där finner man sommartid grannar som fikar och småfiskar med byns barn. Säljarparet berättar verkligen med värme om den mysiga lilla byn, om gemensamma fotbollskvällar med efterföljande bad under sommaren samt träningspass för den hugade. Närmaste grannen arrangerar varje år en unik liten jazz-festival. En annan granne, fiskaren, lägger nät om kvällen. Uppe på klinten vid fyrvaktarbostaden är man på första parkett varje kväll och kan beskåda hans arbete.

Med något speciellt i blicken berättar de om vyn över horisonten, om sommarens solnedgångar, och om det speciella ljuset på ön.  Om årstidernas skiftningar såsom höstarnas charm och vårens kylslagna uppstart av huset.

Hallshuks fiske-kapell med klockstapel ligger ovanför fiskeläget och är från år 1645, då Gotland blev svenskt. Kapellet byggdes genom försorg av Drottning Kristina. Hall kyrka som ligger fem kilometer innan Hallshuk har tidigt ursprung från 1100-talet, den nuvarande är byggt ca 1220.

Läs mer om byn, historiken och fisket på www.hallshuk.se

 

Naturen

Miljön i Hallshuk och området däromkring domineras förstås av närheten till havet och de fantastiska stränderna. Kusten består här av grus-stränder, så kallad klappersten-strand. Klippan, den 30 meter höga klinten med sitt stup stäcker sig långt söderut mot Kappelshamnsviken ger ett dramatiskt, spännande intryck.

På platån ovanför växer så kallad hällmarks-tallskog med fina naturstigar. I området finns även milslånga cykelvägar. Området innan Hallshuk präglas av vacker hedmark – kalk-hedar, tallskog, myrar och bete. Det finns flera gårdar med till exempel hästar och Gotlands får i området. Enligt Hallshuk.se finns en mängd sällsynta orkidéer som alpnyckel (finns bara på Gotland), rödsyssla, gulyxne med flera – ett botaniskt ”eldorado” således.

I skrivande stund finner jag mattor av blå scilla som snart går över i blåsipps-blomning i tallskogarna. Till midsommar finner man den vackra blåeldens spiror. För att nämna ännu en blå vacker växt så är min favorit ”cikorian”.

Hall-Hangvars Naturreservat är Gotlands största naturreservat, det sträcker sig hela vägen nere från Ireviken upp över Hallshuk med nästan 30 kvm. Fyrvaktarbostaden ligger i naturreservatet. Det tillkom år 1999 i syfte att bevara den biologiska mångfalden av kalktallskog, myrar, öppna hällmarker och klintar.

 

Norra Gotland

Jag vill gärna skriva lite om det närmaste området - i Kappelshamn ca en mil bort med bil finns två restauranger. Närmaste matbutik finns i Lärbro ca två mil bort. Om man söker Systembolag och övrig service så finner man det i Slite ca tre mil bort. Det är ca fem mil till Visby och något mindre till flygplatsen några få kilometer norr om ringmuren.

En utflykt på norra Gotland rekommenderas varmt. Det finns så ofantligt många Smultronställen men några kan nämnas utan inbördes ordning – smaklig spis!

Lamm&Tryffel                      Gårdsbutik och tryffel-jakt                             www.risungsgard.com

Graute gård                         Gårdsbutik och café                                      www.grautegard.se

Lergrav                                 Fisk och café                                                www.lergrav.com

Rute Stenugnsbageri           Bageri                                                           www.rutestenugnsbageri.se

Fabriken Furillen                 Hotel och restaurang                                     www.furillen.com

Prima Gård                          Mat, kaffe och keramik                                  www.primagard.se

Gotlandsvåfflan                   Våfflor                                                            www.gotlandsvafflan.se

Ett litet creperie                   Crepes                                                                 www.ettlitetcreperie.se

Kullshagen Bruk                 Närproducerat                                               www.gardsnara.se

Hemabaket                         Hembakat                                                     www.hembaketgotland.se

Kappelshamn Veranda      Trädgårdshäng                                               www.kappelshamnsveranda.se

 

Övrigt

Fyren ägs av Sjöfartsverket, den är taxerad som Specialenhet (kommunikationsbyggnad) och är därmed en byggnad på ofri grund. Säljarna berättar att det verkar vara minimalt med underhålls behov av fyren så de har aldrig sett till någon från FFV.

Fastigheten säljs med friskrivningsklausul och kan tillträdas under sommaren enlig ök.

 

Huset i detalj

Genomgående nya uppvärmda betonggolv, polerade och vaxade. Takhöjd 2,65.

Entréplan

Ingång via vindfång med pärlspont på väggar och i tak. Bänkar under fönstren. Vidare in till inre mindre hall som leder till kök, vardagsrum samt till övre plan. Kök till vänster med hel tegelvägg och gammal bakugn bevarad. Tre stora spröjsade fönster i olika väderstreck, vitmålad pärlspont i tak och vitmålade väggar. Säljarhustrun har ritat köket som är platsbyggt av snickare Claes Stomberg, Stockholm - med matt vitmålade luckor med 1,25 cm höga väggskåp och utdragbara bänkskåp. Längsgående bänkskiva i ljus marmor, hela 3.65 m lång med nedsänkt ho från Franke. Spishäll med fläkt, båda från Siemens. Inbyggd diskmaskin från Miele samt inbyggd mikro och ugn från Smeg, i hög skåp. Inbyggd mindre frys och hel kyl från Siemens. Spotlightsskena i tak. Gott om förvaring.

Vardagsrum med vitmålade väggar, pärlspont i tak och öppen spis. Tre spröjsade fönster i olika väderstreck. Betonggolv. Vidare in i burspråk/glasveranda där fyren för länge sedan brann med fotogen. Fint rum med magisk utsikt, vitmålad pärlspont i tak och på vägg. Smatt med tvättmaskin från Electrolux och förvaring. Ingång till duschrum, hel kaklat i vitt med små runda mosaikstenar på både vägg och golv samt runt tvättställ från Duravit. Vägghängd wc och dusch, hel spegelvägg ovan tvättstället.

Mörkt gråmålad trappa till övre plan med delvis ursprunglig pärlspont.

 

Övre plan

Två sovrum båda med gråmålade trägolv med breda tiljor. Vitmålade liggande plankväggar i smygen med praktiska hyllor för förvaring. Tak-/sotarlucka ut till yttertak. Det mindre rummet har fondtapet och två garderober samt en värmande kamin.

Servitut

Avtalsservitut, Last
1, 2009-03-10

Avtalsservitut fyr,område,väg,ledningar,utsikt, Last
0980IM-09/2410 - 1

Officialservitut väg, Förmån
09-HAL-60 - 22, 1953-04-11

Officialservitut väg, Förmån
09-HAL-60 - 16, 1953-04-11

Byggnadsbeskrivningar

SPECIALENHET, KOMMUNIKATIONSBYGGNAD (829) (829)
Byggnad, totalt värde: 0 kr
Mark, totalt värde: 0 kr ().
Summavärde:

Taxeringsår: 2019

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, totalt värde: 534 000 kr
Mark, totalt värde: 1 919 000 kr ().
Summavärde: 2 453 000 kr

Taxeringsår: 2021
Byggår: 1890
Värdeår: 1929

Naturvårdsbestämmelse

Naturreservat
Akt: 09-B-470
Beslutsdatum: 1993-04-26
Senaste ändring: 2022-02-18

Fakta accordion-plus accordion-minus

Adress:
Hall Medebys 719, 624 56 Lärbro
Område:
Hallshuk
Kommun:
Gotland
Ägandeform:
Kommersiell fastighet - Friköpt
Fast.beteckning:
HALL MEDEBYS 1:9
Byggnadstyp:
1,5 planshus med oinredd källare
Byggnadsår:
1891
Byggnadsår kommentar:
Renoverat löpande sedan 2009
Uppvärmning:
Eluppvärmda betonggolv
Fönster:
2-glas
Eldstad:
Öppen spis samt kamin
Tv- och internetutbud:
Fiber
Fasad:
Eternit
Tak:
Tjärpapp
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Ventilation:
Självdrag
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad brunn. Enskilt avlopp (tank om 3 kbm samt 2-kammarbrunn)
Storlek
Tomtarea:
4 540 kvm
Biarea:
23 kvm
Boarea:
67 kvm
Taxeringsvärde
Totalt:
2 453 000 kr
Byggnad:
534 000 kr
Tomt:
1 919 000 kr
År:
2019
Kod:
829
Energi
Energistatus:
Behövs ej
Servitut
Typ:
Avtalsservitut, Avtalsservitut fyr,område,väg,ledningar,utsikt, Officialservitut väg, Officialservitut väg,
Inteckningar
Totalt:
3 700 000 kr
Pantbrev, antal:
1
Intresseanmälan
Stäng

Intresseanmälan

   
  1/62
  2/62
  3/62
  4/62
  5/62
  6/62
  7/62
  8/62
  9/62
  10/62
  11/62
  12/62
  13/62
  14/62
  15/62
  16/62
  17/62
  18/62
  19/62
  20/62
  21/62
  22/62
  23/62
  24/62
  25/62
  26/62
  27/62
  28/62
  29/62
  30/62
  31/62
  32/62
  33/62
  34/62
  35/62
  36/62
  37/62
  38/62
  39/62
  40/62
  41/62
  42/62
  43/62
  44/62
  45/62
  46/62
  47/62
  48/62
  49/62
  50/62
  Gäststuga
  51/62
  Säljarens bild
  52/62
  Säljarens bild
  53/62
  Säljarens bild
  54/62
  Säljarens bild
  55/62
  Ursprungsritning Fyrvaktarbostaden
  56/62
  Lars Petter Stuxberg fyrmästare på Hallshuks fyr 1908-1913
  57/62

  Sälj med oss

   Kaffekalas vid fyren 1910
   58/62
   59/62
   60/62
   61/62
   62/62

   Sälj med oss

    Lisa Jansdotter Svanlund

    Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Ansvarig Gotland

    +46 (0) 739-82 80 06

    lisa.j@sothebysrealty.se

    Jag heter Lisa Jansdotter Svanlund och är reg. fastighetsmäklare sedan 2006. Under några år var jag specialiserad på Gods&Gårdar men nu säljer jag gärna alla sorters objekt. I grunden är jag utbildad Jur.kand vid Stockholms universitet. Jag bor med min man i Vattentornet i Vaxholm. På fritiden jobbar jag med min räddningshund och skriver på en deckare.

    Tidigare var jag får-bonde då vi ägde en gård i Örebro. Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boenden som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag är trädgårdskunnig, gillar odling av grönsaker och blommor – och är även fotograf!  

    Planritningar och kartor

    Entréplan (1/3)

    Övre plan (2/3)

    (3/3)

    Planritningar och kartor

    Entréplan

    Övre plan

    Gäststuga
    Säljarens bild
    Säljarens bild
    Säljarens bild
    Säljarens bild
    Ursprungsritning Fyrvaktarbostaden
    Lars Petter Stuxberg fyrmästare på Hallshuks fyr 1908-1913

    Sälj med oss

     Kaffekalas vid fyren 1910

     Sälj med oss

      Intresseanmälan