Close icon
Stäng

Högfors Herrgård Västmanland

Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Högfors Herrgård
Västmanland
17 rok
570 + 10 kvm
Tomt 13.869 kvm
12.000.000 kr/bud
Stäng

Visningsanmälan

   
  Budgivning pågår

  Högfors Herrgård - bruksherrgård anno 1633 i Bergslagen

  Vacker bergsmansgård – en riktig raritet - med idylliskt läge, Norbergsån rinner sakta förbi genom fastigheten. Allé leder upp till gården bestående av generös mangårdsbyggnad i två plan samt två flyglar, allt beläget i prunkande, parkliknande trädgård.

  Strax utanför Norberg i Västmanland ligger denna vackra herrgård invid Högfors f.d. bruksområde, 16 mil från Stockholm. Ursprungligen byggd år 1633 av Jacob de la Gardie och Ebba Brahe med bevarad ägarlängd och rik på historik. Här höll kultureliten till när det begav sig.

  Glömt inte att se filmen!

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Säljande beskrivning

  En magisk plats

  Välkommen till en magnifik, välbevarad raritet en, bruksherrgård i djupaste Bergslagen mitt i ”Järnriket” vid Högfors bruksområde. Herrgården uppfördes ursprungligen år 1633 av Jacob de la Gardie med hustru Ebba Brahe. Genom allén, förbi resterna av de anrika masugnspiporna till vänster och hästhagar till höger, leder vägen, via grindstolpar in till gårdsplanen som skyddas av mäktiga almar och blodbok. Ornamenten och initialerna på grindarna var tillägnade Anna Catarina Thim 1793 av hennes make, Anders Hebbe. Deras porträtt har också en given plats på en av väggarna i ett av rummen.

  Väl inne på den grusade gårdsplanen som ligger mellan byggnaderna slås man av den bedövande doften av syren. Det här är en plats som växer i betraktarens ögon. Den andas stillhet och ro och historien känns påtaglig. Rundar man huvudbyggnadens södra gavel och passerar den vackra silverpilen ser man dammen och den ”Monetliknande” bron. Hela den romantiska rofyllda miljön är som taget ur en tavla. Från bron ser man den magnifika herrgården vila på sina tjocka murar. Vattnet brusar stilla dygnet om och vattenspegeln som ligger så nära den vita fasaden ger ett unikt ljusblänk inne i herrgårdens rum, både på det övre och nedre planet.

  Historiens vingslag känns överallt. På håll ser man den gamla smedjan och det gamla, men renoverade, och pittoreska dasset med plats för tre vuxna och ett barn. Allt är så här års inbäddat i en härlig grönska och blomning. Går man över bron kan man skönja den gamla banvallen. Ett hundratal människor var aktiva på bruket och som bl.a. försedde England med tackjärn under första världskriget. Herrgårdens damm med strömmande vatten har dammluckor åt både norr och söder och för den som inte vill hoppa i från bron, finns en liten badtrappa. Dammen är ca 4 m djup och har gett kräftor, abborre och gädda genom åren. Kanske ser man bävern åka kana ner i vattnet någon tidig morgon. Lägg i kanoten och paddla upp till Dammsjön, med något litet avbrott för att ta sig förbi dammluckorna, eller kanske en längre tur till sjön Åmänningen.

   

  Historik

  Detta är en förädlad bergsmansgård med mycket gamla anor, en viktig del av den svenska kulturhistorien. Högfors har varit boplats sedan 1100-talet, ägarlängd finns bevarad sedan 700 år tillbaka i tiden. Kung Gustaf III nämnde Högfors i sin dagbok efter ett på besök på herrgården. År 1683 brann det på Högfors, och det är osäkert hur mycket av gården som berördes av branden. Troligen är innerdörrarna kvar sedan 1600-talet, det vittnar deras vackra låsanordning om. Under århundraden har herrgården genomgått både små och stora förändringar och under 1850-talet byggdes hela övervåningen om till vad den är i dag.

  Hyttan i Högfors är ursprungligen från år 1539. Denna hytta var av stor betydelse i Västmanland och var, när den lades ner 1953, den sista träkolseldade hyttan. Idag står masugnspiporna kvar samt delar av grunden till hytta och gjuteri som ett minne av denna viktiga epok i Sveriges historia. För djupare information se www.ekomuseum.se

  Herrgården har en imponerande ägarlängd som går långt tillbaka i tiden och har tagit emot många dåtida kulturpersonligheter och framstående kända personer som t.ex. Erik Gustav Geijer, Arvid Lindgren och Emilia Fogelklou. Författaren Agnes von Krusenstjerna, systerdotter till Hugo Hamilton, är en av många kända profiler som bott på herrgården. Florrie Hamilton, dotter till Hugo Hamilton och som bebodde herrgården innan säljarna, var antroposof och har bl.a. målat de vackra fåglarna som återfinns på väggarna i lusthuset.

  Florrie Hamilton tillbringade sina sista år på Högfors och när hon lämnade herrgården 1974, påbörjades en genomgripande men varsam renovering som var klar 1979. Golv- och bjälklag renoverades, vatten och avlopp lades om, all el blev bytt, yttertaket byttes. Inre väggmålningar restaurerades. Samtliga fönster byttes ut. I entréplanet lades nya furugolv. Herrgården är idag möblerad ungefär som den var under 1800 och 1700-talet delvis i Gustaviansk stil.

  Herrgården har ett karakteristiskt utseende med ett större antal spetsiga plåtbeklädda takkupor. Fasaden har vitmålad stående panel typiskt för 1700-talet. Mangårdsbyggnaden har intakt rumsindelning med klassiskt genomgående rum i fil från förr vilket man kan man se på gamla bilder och ritningar. Exteriört hade den tidigare en klassisk Karl XII- stil men fick med kuporna och spirorna en mer rysk stil.

  Herrgården är stor och nuvarande ägare önskar nu överlåta den till någon ny ägare som kan fortsätta visa gården kärlek och omvårdnad, fortsätta förvalta den som den förtjänar.

   

  Byggnadssätt

  Huvudbyggnaden är drygt 580 kvm, fördelat på ca 17 rum och kök samt ett antal våtutrymmen. Byggnaden har timmerstomme .Yttertaket består av 30 000 stycken takspån bytta 1997 och med bevarade handsmidda spikar från 1700-talet. Fastigheten får vatten från en samfälld djupborrad brunn ca 200 m bort. Avloppet gjordes om 1978 och löper ut till en 15 kbm stor sluten tank till vilken både mangårdsbyggnad och flyglar är kopplade. Ytterpanelen är bevarad sedan 1700-tal. Flyglarna är vardera ca 250 kvm och har plåttak. Flyglarna är är ca 300 kvm vardera, de är om-putsade och kalkade 2011. Bostäderna värms upp med direktverkande el samt kakelugnar. Samtliga kakelugnar finns kvar. I den ena flygeln finns radiatorer för vattenburen värme som en gång gick till en oljepanna. Nuvarande ägare har installerat luftvärmepumpar samt målat om hela norra flygeln. I norra flygeln har säljaren byggt ett nytt kök med utsikt över vattnet i dammen. I södra flygeln är järnspisen borttagen och den gamla bakugnen är renoverad.

  År 1981 anlade tidigare ägare en omfattande bevattningsanläggning med vatten från dammen. Trädgården klarar sig därför bra även under torra perioder.

   

  PLANLÖSNING

  Mangårdsbyggnad

  Entrén leder till en rymlig hall med gäst-wc och tambur samt trappa till övre planet. Till höger går man in i ”Skrivrummet”, en stor mottagningssalong med kakelugn och vackra handmålade väggar föreställande ”åkervinda”. Därefter följer ”Herrummet” med öppen spis från 1970-talet. Från Herrummet går en liten gång fram till en vacker salong – ”Rokokorummet”, även detta rum med kakelugn. Den lilla gången som mynnar ut i Rokokorummet har på vardera sidan ett litet utrymme – till höger ett som idag används som ett litet serveringsrum och ett till vänster som idag utnyttjas som ett mindre förråd.

   I fil kommer sedan den stora matsalen med kakelugn, därefter tv-rummet och ett arbetsrum, båda dessa med kakelugn och vy mot dammen. Vidare ett vackert gästrum intill en rymlig köksentré med tillhörande dusch och wc. Mellan de två entréerna finner man det stora lantköket med intilliggande matrum. Köket är praktiskt planerat och inrett 1978 med öppen spis, grovkök och skafferi samt långa bänkar för tillredning.

  Det övre planet består av sex vackra sovrum, de flesta med kakelugnar, dock igenmurade för närvarande. Här finns också tre delvis kaklade duschrum med linoleumgolv och standard sedan renoveringen 1978. Här finns också en stor övre hall med väggfasta bokhyllor och ett generöst allrum. I detta plan finner man också ett linneförråd och ett praktiskt klädvårdsrum.

   

  Norra flygeln

  Denna flygel är i entréplanet inredd som bostad, det övre planet är planerat och förberett för boende med dragna v/a rör samt el, och har idag två äldre sovrum med kakelugnar. Här finns en modern ventilationsanläggning sedan en renovering 1981. Man välkomnas av en stor hall, hela flygeln har högt i tak. Även denna bostad har genomgående rum och klassisk rumsindelning med bevarade vackra oljade golv med breda tiljor, vackra höga tvåglasfönster samt höga dubbeldörrar till alla rum. Till vänster en större salong med kakelugn, därefter ett hörnrum, ytterligare två salonger i fil, en jungfrugång med förvaring och ett kök. Detta följt av en köksentré med dusch och wc och två sovrum det ena med kakelugn och separat dusch/wc.

   

  Södra flygeln

  Den södra flygeln har under brukstiden använts som kontor och laboratorium samt som kök för herrgården. Här finns idag stora lager- och förvaringsutrymmen och snickarbod m.m. i den ena delen. I ett rum finns en gammal stenmangel samt kakelugn och vedspis i det tidigare gårdsköket. I källarplanet finns det gamla pannrummet som ej är i bruk idag. Det övre planet är ett generöst loft där man också finner en kakelugn. Den andra delen av flygeln med entré från gaveln omfattar två stora rum med parkettgolv samt två mindre f.d. kontorsrum och duschutrymme och toalett i äldre standard. Dessa ytor är idag eluppvärmda men har möjlighet till vattenburen värme om man installerar en ny bergvärme eller liknande.

   

  Trädgård

  Trädgården om 13 869 kvm kan verkligen ge sin ägare sitt lystmäte! Det här är en gammaldags planerad mormorsträdgård med djup grönskande natur. Tack vare bevattningssystemet med 70 st. spridare över hela tomten, förses trädgården med vatten från dammen. Anläggningen är automatiserad och täcker även gräsytorna. Här finner man mängder av frösådda pioner och riddarsporrar, tulpaner och dagliljor samt övriga oräkneliga perenner. Stora buskage av syrener, schersmin och Finlands vita ros finns i den parkliknande trädgården. Här finns också grunden kvar till ett stort f.d. växthus där ägaren idag har en köksträdgård. Ett vackert lusthus ligger vänt mot dammen, en plats för kontemplation. I trädgården står också ett mycket gammalt men renoverat dass. Längs dammens kant växer ett buskage av den så ståtliga och praktfulla pestskråpen med sina stora blad och röda blommor. Intill gårdsplanen finns också ett äldre garage som idag används som vedbod och maskinstall.

   

  Övrigt

  Högfors ligger 16 mil från Stockholm, 4 mil från Sala, 6 mil från Västerås. Många boende pendlar med tåget från Fagersta eller Engelsberg. Grundskola finns i Norberg 8 km, gymnasieskola i Fagersta 2,5 mil. I Norberg finns för övrigt slalombacke, vårdcentral och övrig service, pensionat och museum m.m. För brantare backar är det 7 mil till Romme Alpin i Borlänge.

  Norberg var under lång tid en av de viktigaste orterna på 1700-talet ur ekonomisk synvinkel. Högfors bruksområde ingår i Ekomuseum Bergslagen. Ur Ekomuseum.se: ”Den medeltida staden Norberg hade eget ting år 1400 och ordet bergslag blir här för första gången använt som beteckning över ett geografiskt område. År 1444 beviljar man frihet och frälse åt en hytta ”i Norbergs lagh liggiande”. 1508 används för första gången ordet ”Bergslagen” om ett större område. Det syftar på ett lagområde och inte på bergsmännens arbetslag, som man först skulle kunna tro.

  När Bergslagen blir ett begrepp i lagar och texter och på de första kartorna under medeltiden är dock området mindre och omfattar östra Värmland, västra och norra Västmanland, norra Närke och södra Dalarna. Här fanns då mindre områden som Norbergs bergslag, Vikabergs bergslag (Garpenberg) med flera. Därför kan man i äldre skrifter finna namnformen ”Bergslagerna”. ”Järnbäraland” är en annan mycket gammal benämning på Bergslagsområdet.”

  Fastigheten är energideklarerad. Fastigheten säljes med friskrivningsklausul.

  Gemensamhetsanläggningar

  Gemensamhetsanläggning NORBERG HÖGFORS GA:10
  GA3

  Gemensamhetsanläggning NORBERG HÖGFORS GA:7
  GA2

  Gemensamhetsanläggning NORBERG HÖGFORS GA:6
  GA1

  Servitut

  Officialservitut vattenledning, Last
  19-KAR-630 - 1

  Officialservitut väg, Förmån
  19-KAR-576 - 1

  Byggnadsbeskrivning

  SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
  Byggnad, totalt värde: 1 105 000 kr
  Mark, totalt värde: 249 000 kr ().
  Summavärde: 1 354 000 kr

  Taxeringsår: 2021
  Byggår: 1700
  Värdeår: 1929

  Fornlämning

  Fornlämning
  Akt: L2004:9172
  Registrerat: 2006-09-12

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Högfors Herrgård, 738 92 Norberg
  Område:
  Västmanland
  Kommun:
  Norberg
  Antal rum:
  17 rum och kök
  Pris:
  12 000 000 kr/bud
  Ägandeform:
  Småhus - Friköpt
  Fast.beteckning:
  HÖGFORS 1:8
  Byggnadstyp:
  Herrgård med två flyglar
  Byggnadsår:
  1633, 1700
  Uppvärmning:
  Direktverkande el samt kakelugnar. Luftvärmepumpar
  Fönster:
  2-glas isoler
  Eldstad:
  Öppen spis samt kakelugnar
  Fasad:
  Trä
  Tak:
  Takspån
  Stomme:
  Trä
  Bjälklag:
  Trä
  Vatten och avlopp:
  Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
  Försäkring, fullvärde:
  Ja
  Storlek
  Tomtarea:
  13 869 kvm
  Biarea:
  10 kvm
  Boarea:
  570 kvm
  Driftskostnader
  Personer i hushåll:
  2
  El:
  6 333 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  333 kr/mån
  Samfällighet:
  375 kr/mån
  Försäkring:
  1 000 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  8 041 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Totalt:
  1 354 000 kr
  Byggnad:
  1 105 000 kr
  Tomt:
  249 000 kr
  År:
  2021
  Kod:
  220
  Energi
  Energistatus:
  Utförd
  Energiprestanda:
  120
  Registrerad:
  2013-06-10
  Energideklarationsadress:
  Högfors Herrgård
  Servitut
  Typ:
  Gemensamhetsanläggning NORBERG HÖGFORS GA:10, Gemensamhetsanläggning NORBERG HÖGFORS GA:7, Gemensamhetsanläggning NORBERG HÖGFORS GA:6, Officialservitut vattenledning, Officialservitut väg,
  Inteckningar
  Totalt:
  6 035 000 kr
  Pantbrev, antal:
  1

  Dokument & länkar accordion-plus accordion-minus

  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   1/138
   2/138
   3/138
   4/138
   5/138
   6/138
   7/138
   8/138
   9/138
   10/138
   11/138
   12/138
   13/138
   14/138
   15/138
   16/138
   17/138
   18/138
   19/138
   20/138
   21/138
   22/138
   23/138
   24/138
   25/138
   26/138
   27/138
   28/138
   29/138
   30/138
   31/138
   32/138
   33/138
   34/138
   35/138
   36/138
   37/138
   38/138
   39/138
   40/138
   41/138
   42/138
   43/138
   44/138
   45/138
   46/138
   47/138
   48/138
   49/138
   50/138
   51/138
   52/138
   53/138
   54/138
   55/138
   56/138
   57/138
   58/138
   59/138
   60/138
   61/138
   62/138
   63/138
   64/138
   65/138

   Sälj med oss

    66/138
    67/138
    68/138
    69/138
    70/138
    71/138
    72/138
    73/138
    74/138
    75/138
    76/138
    77/138
    78/138
    79/138
    80/138
    81/138
    82/138
    83/138
    84/138
    85/138
    86/138
    87/138
    88/138
    89/138
    90/138
    91/138
    92/138
    93/138
    94/138
    95/138
    96/138
    97/138
    98/138
    Norra flygeln
    99/138
    Norra flygeln
    100/138
    Norra flygeln
    101/138
    Norra flygeln
    102/138
    Norra flygeln
    103/138
    104/138
    Norra flygeln
    105/138
    Norra flygeln
    106/138
    Norra flygeln
    107/138
    Norra flygeln
    108/138
    Norra flygeln
    109/138
    Norra flygeln
    110/138
    Norra flygeln
    111/138
    Norra flygeln
    112/138
    Norra flygeln
    113/138
    Norra flygeln
    114/138
    Norra flygeln
    115/138
    Norra flygeln
    116/138
    Norra flygeln
    117/138
    118/138
    119/138

    Sälj med oss

     120/138
     Södra flygeln
     121/138
     122/138
     123/138
     Familjen ankor
     124/138
     125/138
     126/138
     127/138
     128/138
     129/138
     130/138
     131/138
     garlängd
     132/138

     Sälj med oss

      133/138
      134/138
      135/138
      136/138
      137/138
      138/138

      Lisa Jansdotter Svanlund

      Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Ansvarig Gotland

      +46 (0) 739-82 80 06

      lisa.j@sothebysrealty.se

      Jag heter Lisa Jansdotter Svanlund och är reg. fastighetsmäklare sedan 2006. Under några år var jag specialiserad på Gods&Gårdar men nu säljer jag gärna alla sorters objekt. I grunden är jag utbildad Jur.kand vid Stockholms universitet. Jag bor med min man i Vattentornet i Vaxholm. På fritiden jobbar jag med min räddningshund och skriver på en deckare.

      Tidigare var jag får-bonde då vi ägde en gård i Örebro. Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boenden som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag är trädgårdskunnig, gillar odling av grönsaker och blommor – och är även fotograf!  

      Planritningar och kartor

      Entréplan (1/5)

      Övre plan (2/5)

      (3/5)

      (4/5)

      (5/5)

      (0/5)

      Planritningar och kartor

      Entréplan

      Övre plan

      Sälj med oss

       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln
       Norra flygeln

       Sälj med oss

        Södra flygeln
        Familjen ankor
        garlängd

        Sälj med oss

         Intresseanmälan