Close icon

Kullavägen 112 Pålsjö Norra / Mariastaden - Helsingborg

Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Kullavägen 112
Pålsjö Norra / Mariastaden - Helsingborg
8 rok
443 + 78 kvm
Tomt 17 889 kvm
30.000.000 kr/bud

Vackra gården "Henkeborg" - en grönskande oas mitt i stan med möjligheter

Vackra gården ”Henkeborg” med boninghus anno 1892, nybyggt stall och nybyggt gästhus som i dess förlängning har ett stort läckert poolhus helt i glas är nu till salu. Gården har använts som hästgård men möjligheterna är många och den passar de som vill bo avskilt ”på landet” inbäddat i grönska men ändå i stan och oavsett med eller utan hästar. Med tanke på storlek (total boarea ca 560 kvm) och flera byggnader finns även flera användningsområden, förutom hästgård passar fastigheten också er med egen verksamhet och läget i stan ger stort upptagningsområde vad avser kunder. Med gästhusets lägenhet och kontor finns boende för t ex aupair, generationsboende, egen eller annans verksamhet och inkomstmöjlighet genom uthyrning (endast lägenhet ca 12 000 kr/mån) men också stall och hela gästhuset inkl dubbelgarage kan hyras ut om det endast är boendet i boningshuset man eftersträvar - det är bara kreativiteten som sätter gränserna.

Beskrivning accordion-plus accordion-minus

Beskrivning

Vackra gården ”Henkeborg” med boninghus anno 1892, nybyggt stall och nybyggt gästhus som i dess förlängning har ett stort läckert poolhus i glas är nu till salu. Gården har använts som hästgård men möjligheterna är många och den passar de som vill bo avskilt ”på landet” inbäddat i grönska men ändå i stan och oavsett med eller utan hästar. Med tanke på storlek (total boarea ca 560 kvm) och flera byggnader finns även flera användningsområden, förutom hästgård passar fastigheten också er med egen verksamhet och läget i stan ger stort upptagningsområde vad avser kunder. Med gästhusets lägenhet och kontor finns boende för t ex aupair, generationsboende, egen eller annans verksamhet och inkomstmöjlighet genom uthyrning (endast lägenhet ca 12 000 kr/mån) men också stall och hela gästhuset inkl dubbelgarage kan hyras ut om det endast är boendet i boningshuset man eftersträvar - det är bara kreativiteten som sätter gränserna. För övrigt finns möjlighet till bostadsrättförening genom delning av boningshus till två lägenheter som med lägenheten i gästhuset blir tre lägenheter. Det finns även möjlighet till avstyckning av mark.

Mariastaden som ligger strax norr om Helsingborgs centrum är ett populärt bostadsområde och med tillgång till livsmedelsaffär, skola och egen tågstation bl a. Från gården finns ridvägar in i härliga naturreservatet och rekreationsområdet Pålsjö Skog som också har motionsspår. Till Helsingborgs Centralstation Knutpunkten och affärsgågatan är det ca 5 km och vill man bada havsbad istället för i egna poolen är det ca 2 km till strand och Öresund. Allt ligger nära.

Boningshuset har med varsam hand och med bevarande av originaldetaljer totalrenoverats år 2004. Tidstypiska detaljer är bl a kakelugn, fina snickerier, högt i tak med stuckaturer och takmålningar för att nämna något och ovanvåningen har synliga takbjälkar. Renoveringen var omfattande och boningshuset är snarare ett nytt hus med alla tänkbara nutida bekvämligheter i1800-tals skepnad. De nya byggnaderna har uppförts i enhetlig stil med boningshuset dock sticker poolhuset ut med sitt moderna formspråk och stora glaspartier. Gästhuset med lägenhet, kontor och dubbelgarage samt poolhus uppfördes år 2007 och stall med fem boxar, spolspilta och värmelampor (solarium), sadelkammare etc år 2006. Markareal är ca 2,9 ha varav en del arrenderas av kommunen till låg arrendeavgift. 

Inte endast byggnaderna och miljön är vacker utan även infarten med hästhagar på var sida om fin allé till pampig automatstyrd grind och tomten är inhägnad.

Gården är välkänd som Henkeborg vilket är Helsingborgarnas smeknamn men egentligen heter gården Nya Kungshult.

Med hänsyn till ägarnas önskemål om integritet visas endast fåtal foton av bostadens insida. Kontakta mäklaren för mer information om hästgården liksom för fler bilder och för visning (vissa krav ställs vid visning).

 

Planlösning Boningshus

- Entrévåning

Hela entrévåningen har vattenburen golvvärme och rum med trägolv har extra breda nyslipade och oljade plankgolv i ek (Kährs).

HALL med huvudentré via pardörrar samt med trägolv. Här finns platsbyggd sittbänk med gott om förvaring utefter vägg med fönster och trappa i ek till ovanvåning med fönster vid trappavsats. Garderober och pardörrar till vardagsrum.

GÄSTTOALETT med trägolv samt bröstpanel på väggar och kommod (Kvänum) med handfat. Toalett i äldre design med cistern på vägg.

VARDAGSRUM med trägolv och högt i tak med stuckaturer. Stor öppen spis med braskassett samt pardörrar till hall, matsal och till bibliotek. En vägg med fönster och med fönsterpardörrar till altan under tak och med trappa ned till trädgård.

MATSAL med trägolv och högt i tak med stuckatur samt takmålningar i original. Väggar har bröstpanel och det är pardörrar till vardagsrum. Fönster i två väderstreck.

BIBLIOTEK med trägolv och högt i tak med stuckaturer samt kakelugn (original och fungerande) och platsbyggda bokhyllor. Pardörrar till vardagsrum och fönster i två olika väderstreck.

ALLRUM (biljardrum) med trägolv och högt i tak med stuckaturer. Fönster i två väderstreck och med utgång genom fönsterpardörrar till upphöjd terrass med trädäck och med trappor ned till trädgård. Automatisk markis.

KÖK MED MATPLATS med klinkergolv och infällda spotlights i tak. Platsbyggd köksinredning (Kvänum) med bänkskivor i granit och ek och med två diskhoar samt fristående köksö med bl a vinställ. Maskinell utrustning är extra bred spis (AGA), fläktkåpa, integrerad kyl och integrerad frys (båda Miele) samt integrerad diskmaskin (Miele) och i köksö inbyggnadsugn (Siemens). Fönster i två olika väderstreck.

BADRUM med klinkergolv, kaklade väggar och infällda spotlights i tak. Dusch (hunddusch), handfat, handdukstork samt vägghängd toalett. Fönster. 

TVÄTTSTUGA och GROVKÖK med klinkergolv och infällda spotlights i tak. Bänk- och väggskåp samt tvättmaskin (Miele), torktumlare (Whirpool) och vinkyl under arbetsbänk med vask. Garderobsvägg och torkskåp samt fönster i två olika väderstreck. Tvättnedkast från ovanvåning.

GROVINGÅNG med klinkergolv.

 

- Ovanvåning

INRE HALL med parkettgolv i ek, takfönster i två olik väderstreck och synliga bjälkar. Ektrappa ned till entrévåning med fönster vid trappavsats.

ALLRUM med parkettgolv i ek och synliga bjälkar samt fönster i två väderstreck.

BADRUM med klinkergolv med golvvärme, delvis kaklade väggar samt infällda spotlights i tak. Badrumsinredning (Kvänum) har dubbla handfat och toaletten är vägghängd. Två trappsteg upp finns fristående badkar på tassar och separat dusch med takdusch. Fönster.

MASTER BEDROOM med parkettgolv i ek, synliga bjälkar samt braskamin. Rummet har två klädkammare (walk in closet) och fönster i två väderstreck samt fransk balkong.

WALK IN CLOSET med parkettgolv I ek och platsbyggd garderobsinredning. Fönster.

SOVRUM med parkettgolv i ek samt fönster och fönsterdörr till balkong. Garderober.

SOVRUM med parkettgolv i ek, synliga bjälkar samt fönster i tre väderstreck.

BADRUM med klinkergolv och kaklade väggar samt infällda spotlights i tak. Badrumskommod med handfat (Kvänum), bubbelbad och separat dusch samt vägghängd toalett. Fönster.

 

- Källarvåning

HALL med klinkergolv. Trappa upp till entrévåning.

VINKÄLLARE med klinkergolv och väggar av stora naturstenar.

TEKNIKRUM med klinkergolv. Fjärrvärmeanläggning etc.

FÖRRÅD med klinkergolv som tidigare var ”fängelsecell” med fönster med galler i innervägg.

 

Poolhus / Gästhus / Garage

Nybyggt år 2007.

Poolrum:

Poolrum med ytterväggar och tak i glas med dubbel takhöjd samt klinkergolv med golvvärme. Poolen är njurformad och ovan mark med ytskikt i glasmosaik och har inbyggd belysning. Runt poolen är trädäck i olika nivåer och det finns öppningsbart glasparti till upphöjt soldäck utanför på tomt.

Poolrummet har bardisk i glasmosaik med kyl, två duschar, toalett, omklädningsrum och teknikrum med fläktsystem etc. 

Uppvärmning av pool sker med fjärrvärme.

Gästlägenhet med kontorsdel:

Ommålning av ytskikt och nya golv år 2019.

Entré till gästlägenhet och kontor sker via trappa upp från poolrummet och boarean uppgår till ca 120 kvm.

Gästlägenheten har genomgående ekparkett och består av två sovrum, badrum, kök med öppen planlösning till matplats och vardagsrum och det är öppet upp i taknock. Köket är fullt utrustat med spishäll, inbyggnadsugn och inbyggd mikrovågsugn, integrerad kyl/frys och integrerad diskmaskin. Badrummet har klinkergolv med golvvärme (el), kaklade väggar och infällda spotlights i tak. Här finns badrumskommod med handfat, elektrisk handdukstork, dusch samt toalett.

Kontor med egen ingång har ekparkettgolv och toalett.

Garage:

Garaget med plats för två bilar är uppvärmt och har automatiska portar. I garagets finns separat cykelförråd och förråd med fasta hyllplan.

 

Stall

Nybyggt år 2006.

Stallbyggnaden innehåller 5 boxar varav 3 boxar med mått 4 x 4 m och 2 boxar med mått 3 x 4 m vilket är väl över Länsstyrelsens krav (3 x 3 m) och de stora boxarna håller även måtten som avelsboxar. Alla boxar har öppningsbara halvdörrar eller fönster samt gummimattor på golv. Utomhus finns 2 uteboxar med måtten 3 x 3 m, även dessa har gummimattor.

Det finns spolspilta med varm- och kallvatten och det finns solarium.

Sadelkammaren är uppvärmd och har kokvrå.

Foderkammare.

Tvättstuga är uppvärmd och har professionella tvätt- och torkmaskiner samt täckeshängare och förvaringshyllor.

Stallinredningen är i trä med svarta metalldetaljer och med guldknoppar.

Loft över hela stallbyggnaden.

 

Mark

Areal 28 739 kvm (ca 2,9 ha) varav 17 889 kvm tillhör fastigheten och 10 850 kvm arrenderas av kommunen med arrendeavgift 6 500 kr/år (exkl moms).

Tomt och utekök:

Boningshus och övriga byggnader ligger inbäddat i grönska med träd runt området och infarten kantas av fin allé. Tomten har förutom grusad biluppställningsplats och markstenbelagda uteplatser även stora gräsmattor och många buskar och blommande perenner efter säsong och det finns t o m en mindre fotbollsplan. I anslutning till poolhus finns utekök med eldstad/grill och kyl samt med rinnande vatten. Vid uteköket är matplats under tak (pergola) som är platsbyggd av återvunnet trä med inbyggda högtalare och belysning.

- Ridbana:

Ridbanas storlek är ca 27 x 54 m med fibersand med bra dränering.

Grushagar:

Det finns 3 vinterhagar med väldränerad asfaltskross.

Gräshagar:

Det finns 4 inhägnade gräshagar och det finns möjlighet till lösdrift.

 

Övrigt

Det finns skrittmaskin med plats för 4 hästar.

Det finns förråd till hinder och maskiner och gödselplattan är takbeklädd.

Det finns egen bevattningsbrunn.

Larm och övervakningskameror är installerade.

Fastigheten ligger utanför detaljplan och det borde finnas möjlighet att bygga ridhus för den som önskar, annars finns 3 stora ridhus i närheten (ca 10 min med bil).

Fakta accordion-plus accordion-minus

Adress:
Kullavägen 112, 254 51 Helsingborg
Område:
Pålsjö Norra / Mariastaden - Helsingborg
Kommun:
Helsingborg
Antal rum:
8 rum och kök
Antal sovrum:
4
Boarea:
443 kvm
Biarea:
78 kvm
Tomtarea:
17 889 kvm
Pris:
30 000 000 kr/bud
Ägandeform:
Gård - Friköpt
Fast.beteckning:
BERGA 1:17
Byggnadstyp:
1,5 planshus med delvis källare
Byggnadsår:
1892, 2006, 2007
Byggnadsår kommentar:
Boningshus totalrenoverat år 2004. övriga byggnader nya år 2006/2007
Uppvärming:
Fjärrvärme
Fönster:
3-glas
Eldstad:
Öppen spis med braskassett, braskamin och kakelugn
Tv- och internetutbud:
Fiber
Fasad:
Puts
Tak:
Plåt
Stomme:
Sten
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Delvis källare, torpargrund
Murstock:
Murad
Plåtarbete:
Lackerad plåt
Ventilation:
Mekanisk
Vatten och avlopp:
Kommunalt V/A
Pantbrev, antal:
6
Försäkring, fullvärde:
Ja
Gästhus:
357 kvm
Stallbyggnad:
100 kvm
Mark total:
28 739 kvm
Mark övrig:
10 850 kvm
Driftskostnader
Kommentar:
Driftkostnad enligt ägarens uppgift, den kan variera och är beroende av familjestorlek, förbrukningsmönster, väderlek och aktuella tariffer. Kostnad för försäkring tillkommer.
Värme:
7 500 kr/mån
El:
6 000 kr/mån
Vatten/Avlopp:
1 000 kr/mån
Renhållning:
571 kr/mån
Driftskostnader totalt:
15 071 kr/mån
Taxeringsvärde
Totalt:
7 059 000 kr
Byggnad:
5 869 000 kr
Tomt:
1 190 000 kr
År:
2018
Kod:
220
Energi
Energistatus:
Beställd
Servitut
Typ:
Officialservitut väg,
Inteckningar
Totalt:
870 000 kr
Intresseanmälan
Stäng

Intresseanmälan

   
  Vackra gården "Henkeborg" ...
  1/47
  ... med boningshus anno 1892 och ...
  2/47
  ... poolhus helt i glas samt gästlägenhet, dubbelgarage och ...
  3/47
  ... stall
  4/47
  5/47
  6/47
  Nybyggt modernt poolhus ...
  7/47
  ... och med ingång till lägenhet och kontor
  8/47
  9/47
  10/47
  (Ägares foto)
  11/47
  12/47
  Här finns också uteplatser ...
  13/47
  ... och soldäck ...
  14/47
  ... samt utekök ...
  15/47
  ...med matplats i pergola
  16/47
  Gästhus med lägenhet, kontor, poolhus och ...
  17/47
  ... dubbelgarage ...
  18/47
  ... i stil med boningshuset
  19/47
  Stall ...
  20/47
  ... med fem boxar ...
  21/47
  22/47
  ... och spolspilta med solarium
  23/47
  Ridbana
  24/47
  Vardagsrum ...
  25/47
  ... med utgång till altan ...
  26/47
  ... och med öppen spis
  27/47
  Matsal
  28/47
  29/47
  Bibliotek ...
  30/47
  ... med kakeugn
  31/47
  Allrum/Biljardrum ...
  32/47
  33/47
  ... med utgång till ...
  34/47
  ... terrass
  35/47
  36/47
  37/47
  38/47
  Kök med matplats
  39/47
  40/47
  41/47
  42/47
  43/47
  44/47
  45/47
  46/47
  47/47

  Catharina Grenestedt

  Reg Fastighetsmäklare | Civilekonom | Kontorschef Helsingborg

  +46 (0) 708-20 12 10

  catharina.g@sothebysrealty.se

  Catharina är både registrerad och auktoriserad fastighetsmäklare och även civilekonom samt kontorschef i Helsingborg. Hon har gedigen erfarenhet inom fastighetsmäkleri sedan år 2005. Catharinas goda renommé och succé som mäklare beror inte bara på rekommendationer från nöjda kunder utan även på flera rekordförsäljningar.

  Min driftighet, envishet och kreativitet att se möjligheter visar sig genom alla lyckade försäljningar som bl a. de fem dyraste fastigheterna i Helsingborg år 2020. Kontoret i Helsingborg startade jag i dec år 2019 och tidigare drev jag eget, Boningen Mäklarfirma. Arbetsområden är främst Helsingborg och Höganäs, välkända områden för mig som bott här sedan år 2001.

  Planritningar och kartor

  Boningshus (1/7)

  Boningshus (2/7)

  Boningshus (3/7)

  Gästhus / Poolhus / Garage (4/7)

  Gästhus / Poolhus / Garage (5/7)

  Stall (6/7)

  (7/7)

  Planritningar och kartor

  Boningshus

  Boningshus

  Boningshus

  Gästhus / Poolhus / Garage

  Gästhus / Poolhus / Garage

  Stall

  Vackra gården "Henkeborg" ...
  ... med boningshus anno 1892 och ...
  ... poolhus helt i glas samt gästlägenhet, dubbelgarage och ...
  ... stall
  Nybyggt modernt poolhus ...
  ... och med ingång till lägenhet och kontor
  (Ägares foto)
  Här finns också uteplatser ...
  ... och soldäck ...
  ... samt utekök ...
  ...med matplats i pergola
  Gästhus med lägenhet, kontor, poolhus och ...
  ... dubbelgarage ...
  ... i stil med boningshuset
  Stall ...
  ... med fem boxar ...
  ... och spolspilta med solarium
  Ridbana
  Vardagsrum ...
  ... med utgång till altan ...
  ... och med öppen spis
  Matsal
  Bibliotek ...
  ... med kakeugn
  Allrum/Biljardrum ...
  ... med utgång till ...
  ... terrass
  Kök med matplats

  Intresseanmälan