Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Kyrkbrinken 4
Strängnäs centralt
555 + 249 kvm
Tomt 1.047 kvm
14.000.000 kr/bud
Stäng

Visningsanmälan

   

  Historisk idyll från 1905 i centrala strängnäs med privat innergård

  En mycket imponerande jugendvilla på drygt 550 kvm boarea i två plan samt vind med stor privat innergård. Totalt 17 rum samt 7 badrum. Eldstäder, originalgolv i trä och andra tidstypiska detaljer. Kan nyttjas som tre separata boenden.

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Intill Strängnäs domkyrka ligger den pampiga jugendvillan Björnlundska gården med en lugn och välskött trädgårdsoas. Villan stoltserar med 532 kvm boarea samt vind som idag är fördelat på tre separata bostäder. Fastigheten klassas som hyreshus vilket möjliggör intäktsmöjligheter vid uthyrning. En stor huvudbostad med tolv rum och kök samt två mindre bostäder, som skulle kunna disponeras som generationsboenden eller kontorslokaler. Villan har hög takhöjd, väl tilltagna sociala ytor och flera rum i fil. Flertalet välbevarade originaldetaljer smyckar huset såsom snickerier, stuckaturer, spegeldörrar, platsbyggda skåp och bokhyllor, blyinfattade fönster samt eldstäder. Varsamma renoveringar av huset har gjorts under åren. Fasaden i ljust rosa gjordes 2021 och dessförinnan renoverades ett av badrummen samt köket i huvudbostaden. Villan har tidstypiska tapeter och målade väggar samt vackra trägolv i ek i flera av rummen samt heltäckningsmattor. Från fastigheten är det utsikt mot domkyrkan, den välkända kvarnen, Roggeborgen och en glimt av Mälaren. Villan värms med fjärrvärme och fiber är indraget.

  Huvudbostaden
  Det största boendet med hela tolv rum och kök, stor hall, tvättstuga, fyra badrum samt två mindre wc i tre plan. Entré via trappa med stenlagd altan leder in till den stora hallen i entréplan som fungerar som ett förrum in till de sociala delarna av hemmet. I hallen finns ett kapprum med platsbyggd hatthylla med avhängning samt en platsbyggd sittdel och en pampig öppen spis. Från hallen nås tre rum i fil, varav ett är inrett som bibliotek med platsbyggda bokhyllor. I anslutning finns även en luftig och ljus matsal. Innanför matsalen ligger kök med matplats samt ett avskilt sovrum med kakelugn och separat badrum med dusch. En trappa ner finns ytterligare ett sovrum med tillhörande wc samt en relaxavdelning med badkar, dusch och bastu. Från entrén leder en trappa upp till det övre planet som erbjuder fyra sovrum varav två har badrum i anslutning. Ett av rummen har även utgång till balkong mot gatan. Stort sällskapsrum med fiskbensparkett och platsbyggda bokhyllor binder samman rummen. Sällskapsrummet har pardörrar ut till en stor balkong mot den mysiga innergården med eftermiddags- och kvällssol.

  3-rums lägenhet
  Bostad med separat ingång från gården på 88 kvm. Bostaden består av två väl tilltagna sovrum med utsikt mot gatan samt ett sällskapsrum med öppen spis, ett kök och två badrum. 

  2-rums lägenhet
  Hall med trappa upp till lägenheten som  ligger på övre plan. Lägenheten är 72 kvm stor med kök, sällskapsrum med öppen spis, sovrum med inbyggd garderobsvägg och badrum. Från matsalsdelen i sällskapsrummet nås balkong genom pardörrar.

  Tomt
  Grönskande trädgårdstomt med planteringar, buskar, grusade gångar och flaggstång. På gräsmattan finns ett fristående uterum med skjutbara glasdörrar till altan i trä där man kan njuta av solen och utsikten mot domkyrkans torn. Det finns även ett gammalt välbevarat lusthus med spröjsade fönster och väggmålningar invändigt. Tre parkeringsplatser finns på grusad uppfart vid fastighetens andra adress, närmast de två mindre separata lägenheterna. Robotgräsklippare sköter den fina gräsmattan. 

  Område
  Intill kyrkans grönskande park ligger den ljust rosa putsade fastigheten  med pampig entré genom tung träport och valv. På gångavstånd finns ett stort serviceutbud och mysiga restauranger och caféer. Mälaren finner du ett stenkast bort där det finns stora möjligheter till bad och båtliv men också fina promenader vid båthamnen och Strängnäs fina strandpromenader. I närområdet finns flera grundskolor och förskolor samt gymnasium. För den som pendlar tar det ca 45 min till Stockholm från resecentrum som ligger på ett kort promenadavstånd. Med bil tar resan till Stockholm cirka en timme. Närliggande städer är Västerås, Eskilstuna, Enköping och sommaridyllen Mariefred. 

  Historia
  Den vackra byggnaden uppfördes på uppdrag av Sofia Gumaelius år 1905. Hon var en välkänd affärsbegåvning och annonsentreprenör. Huset byggdes åt hennes väninna tillika medarbetare Anna Björklund. Den anlitade arkitekten Ivar Callmander utformade huset med stor detaljrikedom och känsla för platsen precis som han därefter ritade det Södra kungstornet i centrala Stockholm samt Klockhuset i Älvsjö strax söder om Stockholm. Björnlundska gården var sedan hem åt författarparet Lubbe Nordström och Marika Stiernstedt och några år senare blev fastigheten hem för äldre damer innan bostaden åter blev privatägd. 

  Välkommen att känna historiens vingslag i en trivsam miljö och bli granne med domkyrkan!

   

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Kyrkbrinken 4, 645 30 Strängnäs
  Område:
  Strängnäs centralt
  Kommun:
  Strängnäs
  Pris:
  14 000 000 kr/bud
  Ägandeform:
  Kommersiell fastighet - Friköpt
  Fast.beteckning:
  KRÖGAREN 1
  Byggnadstyp:
  2-plansvilla med vind
  Byggnadsår:
  1905
  Uppvärmning:
  Fjärrvärme
  Besiktigad:
  2024, se protokoll
  Fönster:
  2-glas
  Eldstad:
  2 Öppna spisar/kakelugn
  Tv- och internetutbud:
  Fiber
  Fasad:
  Puts
  Tak:
  Tegel
  Stomme:
  Tegel/trä
  Bjälklag:
  Trä
  Grundläggning:
  Krypgrund
  Grundmur:
  Natursten
  Ventilation:
  Självdrag samt mekanisk
  Vatten och avlopp:
  Kommunalt V/A
  Försäkring, fullvärde:
  Ja
  Storlek
  Tomtarea:
  1 047 kvm
  Boarea:
  555 kvm
  Biarea:
  248.5 kvm
  Driftskostnader
  Kommentar:
  Enligt säljarens uppgifter
  Värme:
  10 226 kr/mån
  El:
  3 753 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  816 kr/mån
  Renhållning:
  690 kr/mån
  Försäkring:
  1 115 kr/mån
  TV-anläggning/internet:
  457 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  17 057 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Totalt:
  5 356 000 kr
  Byggnad:
  2 962 000 kr
  Tomt:
  2 394 000 kr
  År:
  2022
  Taxeringskod:
  320
  Total fastighetsskatt/-avgift:
  9 525 kr
  Energi
  Energistatus:
  Utförd
  Energiprestanda:
  174 kWh per kvm och år
  Energiklass:
  F
  Inteckningar
  Totalt:
  2 872 000 kr
  Pantbrev, antal:
  5
  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   1/38
   2/38
   3/38
   Huvudbostaden - Entréplan
   4/38
   5/38

   Sälj med oss

    6/38
    7/38

    Sälj med oss

     8/38
     9/38

     Sälj med oss

      10/38
      11/38
      12/38
      13/38
      14/38
      15/38
      16/38
      17/38
      18/38
      Nedre plan
      19/38
      20/38
      21/38
      22/38
      Övre plan
      23/38
      24/38
      25/38
      26/38
      27/38
      28/38
      2-rumslägenhet
      29/38
      30/38
      31/38
      3-rumslägenhet
      32/38
      33/38
      34/38
      35/38
      36/38
      37/38
      38/38

      Sälj med oss

       Planritningar och kartor

       Entréplan (1/3)

       Nedre plan och övre plan (2/3)

       (3/3)

       Planritningar och kartor

       Entréplan

       Nedre plan och övre plan

       Henrik Flinta

       Registrerad fastighetsmäklare | fil.mag.ek | fil.kand.hum

       +46 (0) 739-82 80 13

       henrik.f@sothebysrealty.se

       Driven, fokuserad och påläst.

       Lång erfarenhet av försäljning i både Sverige och utomlands har givit mig den erfarenhet och kunskap som krävs för att uppnå bästa möjliga resultat. Jag arbetar alltid målfokuserat och strukturerat och får därmed ihop mina affärer på bästa möjliga sätt för både säljare och köpare.

       Huvudbostaden - Entréplan

       Sälj med oss

        Sälj med oss

         Sälj med oss

          Nedre plan
          Övre plan
          2-rumslägenhet
          3-rumslägenhet

          Sälj med oss

           Intresseanmälan