Close icon

Loviseberg Ulriksdals Slottspark

Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Loviseberg
Ulriksdals Slottspark
12 rok
394 + 266 kvm
Tomt 12 000 kvm
59.000.000 kr/bud
Stäng

Visningsanmälan

   

  Med ett enastående vackert läge invid Edsviken och hänförande utsikt mot Ulriksdals Slott

  Loviseberg ligger i Ulriksdals Slottspark med ett enastående vackert läge invid Edsviken och hänförande utsikt mot Ulriksdals Slott. Den ståndsmässiga villan med byggnadshistoriska detaljer uppfördes 1864 med en uppvuxen tomt på 12.000kvm. Här ges tillfälle till ett unikt boende i natursköna omgivningar med underbara vyer endast 10 min från centrala Stockholm och 30 min från Arlanda. Miljön i Ulriksdals Slottspark är oöverträffad med vackra 1800-tals villor i en lantlig idyll i anslutning till slottet. Loviseberg som även kallades för Corps de Logis är ett exempel på en ståtlig villa uppförd som sommarbostad men har sedan 1919 bebotts året om. Egendomen har även tillgång till två båtplatser vid delad brygga, samt garage för tre bilar med gästvåning och stall med tre boxar. Boningshuset har renoverats pietetsfullt under åren med stor hänsyn tagen till husets ursprungliga stil och utförande.

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Loviseberg ligger i Ulriksdals Slottspark med ett enastående vackert läge invid Edsviken och hänförande  utsikt mot Ulriksdals Slott. Den ståndsmässiga villan med byggnadshistoriska detaljer uppfördes 1864 med en uppvuxen tomt på 12.000kvm. Här ges tillfälle till ett unikt boende i natursköna omgivningar med underbara vyer endast 10 min från centrala Stockholm och 30 min från Arlanda. Miljön i Ulriksdals Slottspark är oöverträffad med vackra 1800-tals villor i en lantlig idyll i anslutning till slottet. Loviseberg som även kallades för Corps de Logis är ett exempel på en ståtlig villa uppförd som sommarbostad men har sedan 1919 bebotts året om. Egendomen har även tillgång till två båtplatser vid delad brygga, samt garage för tre bilar med gästvåning och stall med tre boxar. Boningshuset har renoverats pietetsfullt under åren med stor hänsyn tagen till husets ursprungliga stil och utförande.

  Entréplan
  Ingång till hall med boaseringar och marmorerade väggfält efter original, elementskydd och dekorelement av svarvade trästolpar och spröjsade väggfält med spegelglas. Stilig jugendlampa i tenn. Vackert väldisponerat vardagsrum med öppen spis, målade väggfält, dubbla dörrar in mot kabinett, matsal och veranda med kalkstensgolv och fantastisk utsikt över vattnet, Kaninholmen, slottet och parken. Matsal med plats för många med utsikt över slottet. Intilliggande serveringsrum. Kabinett med ursprunglig handmålad tapet och två vackra spröjsade fönster mot vattnet. Salong med kakelugn med spegelöverstycke. Vackra väggfält och spröjsade fönster mot vattnet och parken, burspråk med eleganta elementskydd med svarvade stolpar. Skrivrum med kakelugn och tapetserade väggfält. Charmig vattenklosett med William Morristapet, handfat samt toalett inbyggd i rottingstol med hög wc cistern.

  Övre plan
  Välkomnande hall med båge i smidesjärn med glaslykta i jugendstil över trappan. Spatiös master bedroom med tapetserade väggfält med utgång till veranda med spröjsade glassidor och vidsträckta vyer över vattnet, parken och slottet. Vacker vit kakelugn och heltäckande matta från Richelieu. Dubbla dörrar till dressing-room / barnkammare med furutiljor samt ytterligare två sovrum varav ett med furutiljor och kakelugn, det andra med heltäckande matta och garderobsvägg. God förvaring genomgående. Stilrent badrum i ljusa färger med ingång från hallen. Separat charmig sovrumsdel med två sovrum med snedtak och furutiljor, varav ett med kakelugn, samt inre hall med pentry och duschrum med uppgång från köksavdelningen.

  Kök
  Serveringsrum med Amtico vinylgolv i rött/vitt samt inbyggda skåp i vitt. Trappa upp till spatiöst lantkök från Ballingslöv med granitbänkar och rostfri dubbel ho från Franke. Induktionshäll och ugn från Electrolux samt rostfri fläkt från Fjäråskupan. Rostfri kyl/frys från Samsung. Rostfri diskmaskin från Bosch. Vackra spröjsade fönster med låg bröstning med utsikt över viken. Klädvårdsavdelning intill kök med torktumlare och tvättmaskin från Electrolux samt torkskåp från Cylinda. Mangel från UPO samt god förvaring och spröjsat fönster mot framsidan. Ingång till skafferi med extra kyl/frys samt nedgång till källare med god förvaring. Övervåningen med pentry med mindre kylskåp från Trinett, rostfri bänk med två plattor och förvaring. 

  Badrum
  Gästtoalett med takmonterad cistern och rottingsits. Hörnhandfat med kommod, skåp och stengolv. Master bathroom med nedsänkta dubbla handfat från Gustavsberg med behandlad sandstenskiva och kommod. Blandare från Mora. Inbyggt badkar med beige sandsten på sidor och golv och vitt kakel på väggar. Dusch med glasdörrar samt blandare från Mora. Vägghängd toalett. Vattenburen handdukstork samt golvvärme (el). I gästavdelningen duschrum med handfat, toalett, blått plastgolv och vitt kakel på vägg.

  Trädgård
  Parkliknande idyllisk trädgård med gjutjärnsgrindar och uppfart till generös grusplan framför huset med plats för många bilar, samt lekstuga, rabatter och formklippta buskar. Vackra träd och mjuk sluttning mot vattnet bildar en grönskande inramning med hästhage och anslutande klippt stig ned mot bryggan där två båtplatser finns samt möjlighet till bad. Grusade gångar leder genom gräsmattorna i trädgården ned mot vattnet, centralt framför huset finns en gammal fontän inramad av spirea. Grusad väg leder till garage och stallbyggnad i skogens utkant med fd tennisbana som går att återställa (anlagd 1980, asfalt). Trädgården har etablerade stora träd inkluderande silvergran, alm, blodbok, cypress, hängpil, plommon och ymniga buskage av syren, även prunkande rabatter med rhodondendron, iris, salvia och rosor. Tomt om ca 12 000 kvm (inkl. senare ej uppmätt del om ca 1 000-1 500 kvm).

  Stall
  Stall med tre boxar, varav en mindre. Sadelkammare och större foderkammare. Stallet har uppvärmning via direktverkande el med egen elmätare. Loviseberg arrenderar två beten, med total kostnad på 9 000kr/år.

  Garage och gästlägenhet
  Tre garageplatser, förråd (fd chaufförsbostad) samt lägenhet på övre plan. Lägenheten har entré med kapprum, trappa upp till övervåning med vardagsrum med kök i öppen planlösning, sovrum med förvaring, badrum med badkar, toalett och handfat. Takfönster. Garagebyggnaden med lägenhet har uppvärmning via direktverkande el med egen elmätare. Lägenheten ovanför garaget kan användas åt gäster eller för uthyrning. 

  Area
  Boarea: 394 kvm Boningshuset.
  Boarea: ca 75 kvm Gästvåning ovanför garaget.
  Biarea: 25 kvm Boningshuset.
  Biarea: ca 83 kvm Stall.
  Ej mätvärd area 53 kvm och 10 kvm.

  Arrende 
  Loviseberg är uppfört på arrenderad mark som ägs av Svenska staten genom Statens fastighetsverk. Mellan fastighetsägaren och arrendatorn finns ett avtal om bostadsarrende. Arrendetomten uppgår till ca 12 420 kvm och ligger inom fastigheten Ulriksdal 2:3 i Solna kommun. Marken ingår i H. M. Konungens dispositionsrätt vilken förvaltas av Ståthållarämbetet. Avtalet mellan fastighetsägaren och arrendatorn är ett s k bostadsarrende och gäller för en tid av fem år räknat från 2005-01-01 och förlängs med 5 år i taget. Arrendeavgiften uppgår f n till 88 000 kr per år med årlig förändring enligt konsumentprisindex. 

  Övrigt
  1980 Total renovering av huset med ommålning och renovering av kök, nytt badrum
  1982 Isolering av vindsutrymmen, krypgrund, byte tätningslister
  1985 Ommålning boningshuset
  1989 Byggnation av lägenhet i garagebyggnaden
  1990 Ny dränering runt huset
  1995 Byggnation av stall, två boxar och sadelkammare
  1997 Nytt kök från Ballingslöv 1997. Nydragning av el 1997. Ny toalett och duschrum i gästvåningen
  1998 Renovering terrass, trappa och nybyggnation betongkällarrum
  1999 Renovering brygga, ombyggnation källare med vinkällare
  2001 Ombyggnad gästvåning
  2002 Renovering trädgård, byggnation av tredje box i stallet samt ny el
  2003 Ommålning boningshuset
  2004 Ommålning, boasering av hallen, målning plåttak
  2006 Totalrenovering badrum
  2009 Målning fasad, stall
  2010 Installation bergvärme från Nibe. Renovering sovrum med alkov, ny isolering och ombyggnation tak och väggar
  2012 Ny terrass med betongbunker under och nya stolpar
  2013 Ommålning boningshuset
  2015 Radonmätning
  2016 Ommålning köksluckor
  2017 Nytt golv i tvättstugan, renovering gästtoalett
  2018 Nya staket sattes upp
  2019 Renovering källare, terrass, balkongfönster samt lekstugan
  2021 Renovering av lägenheten vid stallet

  Historik
  1857 fick kronprins Karl, sedemera Karl XV, dispositionsrätt till Ulriksdal. Karl och Lovisa använde slottet som sommarresidens, och de skapade där en härlig social miljö med utflykter, punschaftnar, lekar och annat sällskapsliv. Kungen ville omringa sig med sina vänner och lät därför upplåta tre tomter till sina närmaste bekanta. Huvudarkitekt till detta praktuppdrag att skapa ett nytt Ulriksdal var Fredrik Wilhelm Scholander (1816-1881), född i Stockholm och även känd som målare och tecknare. Han fick i uppdrag av Karl XV att skapa nya interiörer på slottet samt uppföra kapellet och en del privata sommarbostäder runtom i parken, bland andra Loviseberg. Det var Carl Hårleman som nyordnade parken i engelsk stil på 1740-talet och det var i denna välplanerade och omhuldande park som villorna placerades ut med stor hänsyn till vyerna. Det är i stor del den parken man omringas av idag vid besök på Ulriksdal och Loviseberg. 1863 uppfördes således Loviseberg i den helt nya ’schweiziska stilen’, en stil som sedan kom att inspirera och bilda grunden till semestervillorna runtom i Stockholms inre skärgård, s.k. ’snickarglädje’. Stilen utmärker sig genom sin mängd av utsirat lövsågeri, längsgående timmer, långt utkragande tak, kontursågade fönster och dörromfattningar, samt vackra fönster, burspråk och verandor med spröjs. Ovanligt bevarade är fasadens akroterier i form av palmetter som reser sig från vindskivor och fönster. Schweizerstilen i Sverige är dock ofta en blandning av klassisk villarkitektur och nyrenässans och så är det även med Loviseberg, där man under den utsirade och detaljerade fasaden anar en klassisk gårdsbyggnad. Under denna tid bidrog stilmässigt även den s. k. American stick-style, som sågs på villor runtom Stockholm, primärt kring sekeskiftet 1900 i Djursholm. Element av denna stil kan återses på Loviseberg, i nära släktskap med ’schweizerstilen’. Fastighetens grannar bor idag i före detta personalbostaden resp. trädgårdsmästarbostaden, som påminner om en tid då gårdens verksamhet hade kor, hästar och tjänstefolk. Byggherren blev hovjuveleraren Gustaf Adolf Cedergren (1819-1872), nära vän till Karl XV. Han tog över arrendet ’Lägenheten Solbaddet’ från Mamsell Margaretha Catharina Åkerblom. Han döpte den nya egendomen efter sin hustru Lovisa, född Robsahm. Sonen, Tore Henrik Cedergren (1853-1909) är mest känd som ägaren till Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag, som sedan gick ihop med L M Ericsson. Han hade telefonnummer 1 till både bostaden i Stockholm samt Loviseberg. Av intresse kan vara att Tore Henriks bror var den välkände Nestor Cedergren, som i sin tur skapade ett bestående arkitektoniskt monument som byggherre till Cedergrenska tornet i Stocksund. Ingenjör Gustav Teodor (1879-1919) barnbarn till G. A. Cedergren, gift med mexikanskan Angela, skapade den rumsindelningen som finns idag och moderniserade huset för året-runt boende omkring 1917. Efter Gustav Teodors bortgång arrenderades huset så småningom ut av hans hustru Angela och dottern Nadeschda till major Sandström. Först 1975 såldes villan och är sedan 1979 i nuvarande familjs ägo.

   

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Loviseberg, 170 79 Solna
  Område:
  Ulriksdals Slottspark
  Kommun:
  Solna
  Antal rum:
  12 rum och kök
  Antal sovrum:
  5 till 6
  Boarea:
  394 kvm
  Biarea:
  266 kvm
  Tomtarea:
  12 000 kvm
  Pris:
  59 000 000 kr/bud
  Ägandeform:
  Småhus - Arrende
  Fast.beteckning:
  Ulriksdal 2:3
  Byggnadstyp:
  Tvåplanshus delvis med källare
  Byggnadsår:
  1864
  Uppvärming:
  Bergvärme
  Eldstad:
  Ja
  Tv- och internetutbud:
  Telia
  Fasad:
  Trä
  Tak:
  Plåt
  Stomme:
  Trä
  Bjälklag:
  Trä
  Grundmur:
  Natursten
  Ventilation:
  Självdrag
  Vatten och avlopp:
  Kommunalt V/A
  Arrende:
  88000
  Driftskostnader
  El:
  3 473 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  417 kr/mån
  Renhållning:
  775 kr/mån
  Försäkring:
  1 667 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  6 332 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Byggnad:
  5 400 000 kr
  År:
  2018
  Kod:
  225

  Dokument accordion-plus accordion-minus

  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   1/62
   2/62
   3/62
   4/62
   5/62
   6/62
   7/62
   8/62
   9/62
   10/62
   11/62
   12/62
   13/62
   14/62
   15/62
   16/62
   17/62
   18/62
   19/62
   20/62
   21/62
   22/62
   23/62
   24/62
   25/62
   26/62
   27/62
   28/62
   29/62
   30/62
   31/62
   32/62
   33/62
   34/62
   35/62
   36/62
   37/62
   38/62
   39/62
   40/62
   41/62
   42/62
   43/62
   44/62
   45/62
   46/62
   47/62
   48/62
   49/62
   50/62
   51/62
   52/62
   53/62
   54/62
   55/62
   56/62
   57/62
   58/62
   59/62
   60/62
   61/62
   62/62

   Michael Preber

   Registrerad fastighetsmäklare | Civilekonom

   +46 (0) 709-39 01 90

   michael.p@sothebysrealty.se

   Michael har arbetat som fastighetsmäklare i närmare 20 år och har stor erfarenhet med över 1 000 sålda bostäder. Med ett flertal försäljningsrekord och toppnoteringar har Michael även blivit omnämnd i ett stort antal tidningar då Michael bl a sålde en av de dyraste villorna och våningarna i Sverige under 2020-2021.

    Michael anpassar alltid försäljningen efter era önskemål och uppnår ofta det bästa marknadspriset. Michael är specialiserad på kvalitetsbostäder som har det där lilla extra. Han säljer både våningar och villor i Stockholmsområdet. Förutom fastighetsmäklare är Michael även civilekonom och skrev sin magisteruppsats om de psykologiska faktorer som påverkar bostadsmarknaden.

   Joachim Söderberg

   Registrerad fastighetsmäklare

   +46 (0) 767-69 64 00

   joachim.s@sothebysrealty.se

   Under mina 22 år som fastighetsmäklare har jag sålt åtskilliga villor, våningar, sjöställen och gårdsfastigheter på såväl fastland, öar som uppe i den svenska fjällvärlden, pratat med ännu mer kunder och fått lika många erfarenheter. Kunskap som jag kommer använda både klarsynt och effektivt för att både säljare och köpare skall bli 100% nöjda. Lägg sedan till Skeppsholmen Sotheby’s starka varumärke med branschens starkaste marknadsföring, både i Sverige och utomlands.  

   Planritningar och kartor

   Intresseanmälan