Professorsvillan ligger i en enastående naturskön miljö med hisnande panoramautsikt över Stockholms inlopp och oslagbar kvällssol. Havet bjuder på livfullt båtliv och närheten till Booleden i Skarpnäs naturreservat lockar till skogspromenader. Denna förtrollande sekelskiftesvilla, byggd 1884, är omgiven av dramatiska klippor, stora plana gräsytor och ståtliga träd som tillsammans skapar en inbjudande och insynsskyddad miljö. Det är en plats som erbjuder en unik bostadsupplevelse i harmoni med naturen, med spektakulära vyer bara 15 minuter från Stockholms city.
Här har de nuvarande ägarna genomfört en pietetsfull renovering under många år för att bevara husets historia och samtidigt skapa ett modernt hem. Bottenvåningen i huvudbyggnaden erbjuder en härlig takhöjd och här finns ett modernt och tidstypiskt kök med snickerier från Gysinge, kalkstensgolv, murad kåpa med vedspis och högkvalitativ maskinell utrustning från bland annat ILVE. I anslutning finns en rymlig matsal med en antik kakelugn, generös matplats och platsbyggt serveringskåp. Det rogivande vardagsrummet, som liksom matrummet har breda golvtiljor och stuckatur, är också smyckat med en kakelugn. Dubbeldörrar mot verandan öppnar upp mot en generös altan som bjuder på en makalös utsikt över hav och natur.
På övervåningen finner du tre förtjusande rum med tidstypiska och handtryckta tapeter, platsbyggd förvaring och härlig rymd. Ett av rummen har en underbar veranda där du kan njuta av solnedgången. Badrummet har fin takhöjd och synliga takbjälkar, där kalkstensgolv, handslaget kakel, pärlspont och platsbyggda snickerier skapar en tidlös sekelskiftesstil. Dubbla porslinshoar, gjutjärnsbadkar, takdusch samt tvättmaskiner från Miele ger alla moderna bekvämligheter och utgång till en mysig balkong med förmiddagssol kompletterar våningsplanet på ett charmerande sätt.
Under altanen framför huvudbyggnaden finns ett orangeri för generationsboende eller större bjudningar. Spröjsade fönster, kalkstensgolv och platsbyggda snickerier skapar en inbjudande atmosfär där renoveringen präglats av kärleksfull precision. Rummet bjuder på en vacker vy och ansluter till ytterligare en terrass mot havet.
Övrigt
Detaljplanen medger ytterligare byggrätt om ca. 32 kvm på gavlarna, som möjliggör tillbyggnad med ett rum per våningsplan samt veranda med överliggande balkong som nås från stora sovrummet.
Fastigheten omfattar dessutom ytterligare två komplementbyggnader invid bergskanten - ett gästhus om cirka 20 kvm samt en mindre komplementbyggnad om cirka 4 kvm. Båda i behov av genomgående renovering.
Historia
Området Mariedal har en rik historia som tidig sommarbebyggelse längs de inre vattenvägarna. Bebyggelsen i området är huvudsakligen bevarad från 1880-talet och bär på en autentisk atmosfär. Villans första ägare var Magnus Isaeus, som från och med 1882 var professor i Arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Det är tack vare honom som denna pittoreska plats fått namnet "Professorsvillan". Magnus Isaeus var en framstående arkitekt under sin tid och lämnade ett stort avtryck. Med en utbildning från Konstakademien och erfarenhet som formgivare vid Gustavsbergs porslinsfabrik, hade han en mångsidig skapande förmåga. Bland hans framstående projekt märks Norstedtshuset på Riddarholmen, Sturebadet och interiören på Berns salonger. Han var även skapare av den imponerande Villa Skogsborg på Ulriksdals slottsområde. Sin konstnärliga talang utforskade han även som designer av möbler, silverföremål och porslin, och hans verk finns representerade på platser som Nationalmuseum.
Denna villa bär med sig historien om en mångsidig arkitekt och konstnär samtidigt som den erbjuder ett exklusivt boende i en spektakulär naturskön miljö.