Close icon
Stäng

Övägen 8 Hedesunda - Gävle

Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Övägen 8
Hedesunda - Gävle
Mark 6.871 kvm
7.000.000 kr/bud

Skaparbyn - Retreat i nordisk stil signerad Ralph Erskine

Helt unik fastighet som använts till konstnärligt skapande och mötesplats. Fastigheten som ligger invid Dalälvens västra strand, har en säregen arkitektur där man nyttjat ljuset, platsen och naturen på ett föredömligt sätt och där husen öppnar sig både på höjden och emot varandra i en nästan komplett cirkel med öppning mot väster.

Beskrivning accordion-plus accordion-minus

Helt unik fastighet som använts till konstnärligt skapande och mötesplats. Fastigheten som ligger invid Dalälvens västra strand har en säregen arkitektur där man nyttjat ljuset, platsen och naturen på ett föredömligt sätt och där husen öppnar sig både på höjden och emot varandra i en nästan komplett cirkel med öppning mot väster.

Fastighetens ursprungliga delar uppfördes under tidigt 1990-tal och bestod av en utställningslokal på ca 65 kvm och som är belägen vid dom tre logibyggnaderna för övernattning. Utställningslokalen har fungerat som kreativ ateljé och här finns även ett trevligt loft. Varje logibyggnad har en area om ca 45 kvm samt loft och bildar tillsammans med utställningslokalen en enhet som även innehåller teknikrum och förråd. Den tredje logibyggnaden är fristående från övriga byggnader. Huvudbyggnaden uppfördes 2001 - 2002 och har en yta om ca 200 kvm. Här finns flera etage och loft med trappor, ändå upp på våning fyra. Här erbjuds gott om plats och härlig rymd för social samvaro och måltider och genom stora fönster bjuds utsikt mot vattnet. Köket som är fullt utrustat är placerat mitt i huset intill specialdesignad eldstad. Dom olika avsatserna som även har balkong utvändigt ger hisnande utsikter. Invid entrén in till huset finns badrum med dusch och wc samt privat del med sovrum som idag används som kontor. Vidare finns vidbyggd tvätt avdelning med duschar, wc och handfat, som är avsett för de boende i logibyggnaderna. Vid stranden nedanför fastigheten finns brygga för sol och bad samt förtöjning för båtar.

Skaparbyn ritade Ralph Erskine under 1990-talet i samråd med Konstfacksprofessorn Birger Forsberg som startade föreningen Hedesundavävarna 1965. Byggnaderna ritades och uppfördes helt ideellt och den centrala tanken var att miljön och byggnaderna skulle uppmuntra kreativitet och skaparglädje för barn och ungdomar vilket också skett genom den kurs- och lägerverksamhet som bedrivits på platsen. Skaparbyn med sin lekfullhet och funktionalitet är en fastighet perfekt för verksamhet, rekreation eller retreat och där ingen detaljplan begränsar användningsområdena till en viss funktion. Skaparbyn ligger rofyllt i Hedesunda invid Dalälven, cirka 7 mil norr om Uppsala och 4 mil sydväst om Gävle.

Ralph Erskine föddes i London 1914 och efter studier på Regent Street Polytechnic i London kom Ralph Erskine 1939 till Sverige och imponerades av flertal arkitekters arbete och skapande och redan samma år startade han det egna arkitektkontoret Ralph Erskine Architect and Planner och fortsatte sedan med studier på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och hade även ett större inflytande över den svenska och arkitekturdebatten. Inte minst verkade han målmedvetet för arkitekturens politiska och sociala möjligheter i samhällsbyggandet. Ralph Erskine var engagerad i omkring 200 projekt.

Ytterligare info kan även erhållas genom att gå in på www.skaparbyn.nu

Fastigheten är besiktigad och säljs med friskrivningsklausul och säljaren förbehåller sig rätten till fri prövningsrätt. Juridisk person kan accepteras som köpare. 

Fakta accordion-plus accordion-minus

Adress:
Övägen 8, 818 95 Hedesunda
Område:
Hedesunda - Gävle
Kommun:
Gävle
Pris:
7 000 000 kr/bud
Ägandeform:
Kommersiell fastighet - Friköpt
Fast.beteckning:
HEDESUNDA-ÖN 8:28
Byggnadstyp:
4 våningar i loftplan/etage
Byggnadsår:
1993/1999
Uppvärmning:
Jordvärme med vattenburet system, elvärme
Fönster:
2-glas
Fasad:
Tjärat trä
Tak:
Tjärat trä
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Plintar
Ventilation:
Mekanisk (endast frånluft)
Vatten och avlopp:
Borrad brunn och 3-kammarbrunn med infiltration
Storlek
Mark total:
6 871 kvm
Totalyta:
390 kvm
Driftskostnader
El:
4 682 kr/mån
Renhållning:
475 kr/mån
Försäkring:
2 458 kr/mån
Driftskostnader totalt:
7 615 kr/mån
Taxeringsvärde
År:
2019
Kod:
826
Servitut
Typ:
Officialservitut väg,
Inteckningar
Totalt:
2 675 000 kr
Pantbrev, antal:
3
Intresseanmälan
Stäng

Intresseanmälan

   
  1/21
  2/21
  3/21
  4/21
  5/21
  6/21

  Sälj med oss

   7/21
   8/21
   9/21
   10/21
   11/21
   12/21
   IMG_8512
   13/21
   14/21
   15/21
   16/21
   17/21
   18/21
   19/21
   20/21
   21/21

   Sälj med oss

    Joachim Söderberg

    Registrerad fastighetsmäklare | Ansvarig Åre

    +46 (0) 767-69 64 00

    joachim.s@sothebysrealty.se

    Under mina 22 år som fastighetsmäklare har jag sålt åtskilliga villor, våningar, sjöställen och gårdsfastigheter på såväl fastland, öar som uppe i den svenska fjällvärlden, pratat med ännu mer kunder och fått lika många erfarenheter. Kunskap som jag kommer använda både klarsynt och effektivt för att både säljare och köpare skall bli 100% nöjda. Lägg sedan till Skeppsholmen Sotheby’s starka varumärke med branschens starkaste marknadsföring, både i Sverige och utomlands.  

    Sälj med oss

     IMG_8512

     Sälj med oss

      Intresseanmälan