Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Rute Gerungs 229
Rute
7 rok
300 + 6 kvm
Tomt 3.647 kvm
12.000.000 kr/bud
Stäng

Visningsanmälan

   

  Gerungs Gård - vackert bevarad kalkstensgård på Gotland

  Ett smultronställe i idyllisk miljö – en gård med gamla anor, idag en smakfullt inredd bostad med generösa ytor belägen i öppet gotländskt landskap.

  Välkommen när gården står i försommarskrud med blommande syrener och diande lamm vid staketet.

  På norra Gotland, i levande kulturlandskap i Rute socken, finner vi Gerungs gård i samma lilla by som charmiga Rute Stenugnsbageri. I lummig och solig trädgård ligger denna vackra, välbevarade kalkstensgård med anor från 1700-talet. Vidsträckt utsikt över böljande hagmark med betande får och stenugnsbakat bröd till frukosten från bageriet på andra sidan grusvägen.

  Mangårdsbyggnad med flygel i vinkel i 2 plan samt fristående ateljé, totalt ca 300 kvm bostad med tre kök och tre badrum. Uppvärmt med bergvärme, kakelugnar och flera eldstäder.

  Boka visning på 0739-82 80 06 eller lisa.j@sothebysrealty.se.

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Säljande beskrivning

  GERUNGS GÅRD

   

  Inledning

  Ett smultronställe i idyllisk miljö – här ett objekt med gamla anor ­- idag en smakfullt inredd bostad med generösa ytor belägen i öppet gotländskt landskap. Välkommen när gården står i försommarskrud med blommande syrener och diande lamm på andra sidan staketet.

  På norra Gotland i levande kulturlandskap i Rute socken finner vi Gerungs gård i samma lilla by som charmiga Rute Stenugnsbageri. I generös lummig och solig trädgård ligger denna vackra, välbevarade kalkstensgård med anor från 1700-talet. Vidsträckt utsikt över böljande hagmark med betande får och stenugnsbakat bröd till frukosten från bageriet på andra sidan grusvägen. Mangårdsbyggnad med flygel i vinkel i 1,5 plan samt fristående ateljé, totalt ca 300 kvm bostad med tre kök och tre badrum. Uppvärmt med bergvärme. I huset finns kakelugnar och flera eldstäder.

   

  Historiken

  Det sägs att platsen där Gerungs gård står idag har varit bebyggd sedan medeltiden. Huvudbyggnaden på fastigheten, som har namnet Rute Risungs 1:37, har ett ursprung från 1700-talet därefter ombyggt år 1856. Flygelbyggnaden beräknas härstamma från år 1907. Trädgårdshuset/ateljén är byggd på 1980-talet. Husen är i dag i gott skick med permanent standard med många fina gamla detaljer som flera vedspisar, kakelugnar och vackra innerdörrar med mera. På Gerungs finns flera vedspisar och bakugnar bevarade, gamla patinerade trägolv och vackra snidade trappräcken.

  De nuvarande ägarna vistas på gården så ofta de har möjlighet, och uppskattar att följa årstidernas och naturens växlingar på ön. Att fira höstlov, jul, nyår, påsk och midsommar på gården i goda vänners lag är återkommande traditioner. De har njutit stort under sina år på fastigheten men väljer nu att flytta närmare sina vänner, men blir naturligtvis kvar på ön. Deras starka koppling till Gotland går inte att ta miste på. Deras förhoppning är att vi ska finna en ny köpare som kan fortsätta förvalta fastigheten och njuta dess fina värden.

   

  Fastigheten

  Gerungs Gård är en avstyckad gård på stor lätt böljande trädgårds tomt om 3,647 kvm. Trädgården har flera öppna plana gräsytor och ägarfamiljen har haft funderingar på att bygga swimmingpool, anlägga en tennisbana, eller ett orangeri eller växthus. De lämnar åt en ny ägare att använda tomtens potential.

  Trädgården är i skrivande stund redan grön och gräset växer med man tittar på det. Vita och mörklila syrener står i begrepp att slå ut och smörblommor och hundkex vajar längs det knotiga staketet vid infarten till gården. Familjen klipper de öppna gräsytorna till vackra barfota ytor men lämnar ängsmarken oklippt för att tillåta de skira blommorna få vara kvar och rama in mot grannar och mot dalgången där fåren betar. På tomten finns stora vackra, skyddande träd. Det är en solig plats och skuggan under träden välkomnas varma sommardagar. På flera ställen finns avgränsare skapade av vide med klättrande växter vilket bildar vackra rum i trädgården, se bilderna.

  Invid fastigheten finns grannar i den lilla byn med liknande, vackra kalkstenshus. Ägarna berättar om en trevlig lättsam bysämja, där man gärna hjälper varandra på olika sätt när det behövs.

  Fastighetens byggnader värms upp med nyrenoverat bergvärme system med ny pump och ny varmvattenberedare samt eldstäder och solpaneler. Nytt bergvärmesystem installerades våren 2022. Genomgående golvvärme i mangårdsbyggnadens och flygelbyggnadens entréplan.

  Fastigheten har ett enskilt avlopp bestående av en 3-kammarbrunn för WC och BDT –vatten med efterföljande rening av en infiltration. Vatten kommer från egen borrad brunn som delas med grannfastigheten.

  Nuvarande ägare har bara använt kakelugnen i köket, övriga ska fungera (förutom den i vardagsrummet) men behöver godkännas av Brandförebyggarna för att få användas. 

   

  Planlösning

  Mangårdsbyggnad och flygel, båda i två våningsplan, är sammanfogade med varandra och ligger trevligt i vinkel med varandra vilket ger en skyddad gårdsmiljö. Mellan dessa två byggnader fungerar en groventré med glasade vitrindörrar som en länk mellan huvudbyggnad och flygel. I groventrén finner du gott om förvaring samt tvättmaskin. I flygelns ena kortsida är pannrummet placerat. Flygeln har en balkong i det övre planet. Under huvudbyggnaden finns ett källarutrymme som skulle kunna utnyttjas som vinkällare då temperaturen uppmätts av en kunnig vän till gynnsamma förhållanden. Jag räknar till 17 rum varav 4–5 sovrum samt tre kök och tre badrum samt gäst-wc i de tre byggnaderna sammantaget. Här finns ett mycket stort antal sängplatser då det finns fyra praktiska sov loft. En bit ned i trädgård ligger trädgårdshuset eller ateljén som det också kallas, denna rymmer storstuga med sovloft och kök samt duschrum,

   

  Övriga byggnader

  Trädgårdshuset kallas även för ateljén, en fristående byggnad från 80-talet om 50 kvm. Huset ligger lite längre ned i trädgården och har makalös utsikt över hagmarken i dalgången. Huset är ett enda rum med tak upp i nock och två sovloft, ett i vardera kortsidan. I storstugan finns kök och flera fasta sovplatser samt separat duschutrymme med wc, som har golvvärme. I storstugan står även en kamin. Huset har stora spröjsade fönster.

   

  Rute

  Om Rute socken kan läsas att den har medeltida anor.  Denna socken ingår i Bunge, Rute och Fleringe församling och socknens kyrka heter Rute Kyrka som ligger ca 2,5 km från gården. Rute ligger i en slående vacker grön dalgång omgiven av skog. Det är ca 5,6 km till havet vid Valleviken.

  Gergungs gård ligger i en liten by formad av vackra kalkstenshus samt eftertraktade smultronstället Rute Stenugnsbageri som ligger på andra sidan grusvägen från gården. I bageriet kan man sommartid avnjuta både bakverk och pizza från stenugnen i deras vackra orangeri och i trädgården. Den säljande familjen har sett det som en mysig tillgång att kunna gå över och köpa nybakt bröd till frukosten eller avnjuta en middag och ett glas rosévin. Läs mer på www.rutestenugnsbageri.se eller på deras sociala medier.

   

  Norra Gotland

  Närmaste matbutik finns i Fårösund, ca 8 km norrut (ICA Bungehallen) där det mesta finns att handla. Där finns även utlämningsombud för Apoteket och Systembolaget. Coop i Lärbro ligger också nära, ca 9 km söderut. Om man söker Systembolag och övrig service så finner man det i Slite ca 1,7 mil bort. Det är ca 4,5 mil till Visby, och något mindre till flygplatsen några få kilometer norr om ringmuren.

  En utflykt på norra Gotland rekommenderas varmt. Det finns så ofantligt många Smultronställen - några kan nämnas utan inbördes ordning – smaklig spis!

   

  Lamm&Tryffel                  Gårdsbutik och tryffel-jakt                           www.risungsgard.com

  Graute gård                        Gårdsbutik och café                                 www.grautegard.se

  Lergrav                               Fisk och café                                            www.lergrav.com

  Rute Stenugnsbageri          Bageri                                                      www.rutestenugnsbageri.se

  Fabriken Furillen               Hotel och restaurang                                 www.furillen.com

  Fiskbaren i Slite                                                                                  www.slitestrand.se/aeta/fiskbaren

  Själsö Bageri                      Bageri och kafé                                        www.sjalsobageri.se

  Prima Gård                         Mat, kaffe och keramik                            www.primagard.se

  Gotlandsvåfflan                                                                                   www.gotlandsvafflan.se

  Ett litet creperie                                                                                   www.ettlitetcreperie.se

  Kullshagen Bruk                Närproducerat                                          www.gardsnara.se

  Hemabaket                         Hembakat                                                www.hembaketgotland.se

  Kappelshamn Veranda       Trädgårdshäng                                        www.kappelshamnsveranda.se

   

  Bostaden i detalj

  Huvudbyggnad

  Denna del består i entréplanet av ett större vardagsrum/sal med kakelugn och fyra vackra fönster med spröjs och djupa fönsternischer mot trädgården. Putsade innerväggar och trägolv. Vidare in mot trevligt möblerbart utrymme under trappan invid den gamla vedspisen med tillhörande bakugn. Badrum med gotländskt kalkstensgolv och kaklade väggar i vitt. Badrummet har badkar, dusch, wc samt tvättställ. I denna del av huset finns också en vacker möblerbar glasveranda med spröjsade fönsterpartier samt takfönster för härligt ljusinsläpp och dubbla glasade dörrar ut mot trädgården. Väggar i öppen kalksten och trägolv. I entréplanet slutligen kök med matplats. Vackert kalkstensgolv, putsade väggar och kakelugn i hörnet. Något äldre kök med spis, kyl/frys och diskmaskin.

  Övre plan rymmer ett mindre sovrum med kakelugn samt två större sovrum i vardera gaveln. Det ena mot söder har fri takhöjd med synliga takbjälkar och sov loft samt braskamin. Från loftet vidare in i råvind med goda förvaringsmöjligheter. I detta plan även gäst-wc och klädkammare.

   

  Flygelbyggnad

  Genom groventrén efter köket, vidare in i flygeln som även har en egen, separat entré med dubbla dörrar. Generöst lant kök med kök och matplats. Köksinredning med vita skåpsluckor, spis, kyl/frys och diskmaskin. Den gamla stora bakugnen finns kvar samt öppen spis i midjehöjd. Från köket ingång till badrum med duschkabin, badkar, wc och tvättställ. Förberett för tvättmaskin. Förbi entrén finner man ett mindre sovrum med målade stenväggar i ljust gult.

  Rymligt övre plan med öppen planlösning och vackert fönsterparti och glasad dörr ut till balkongen. Hela över planet har öppet upp i nock samt ett sov loft och braskamin. Synliga takbjälkar ger karaktär till rummet.

   

  Övrigt

  Fastigheten säljs med friskrivningsklausul och kan tillträdas under sommaren enlig ök.

  Fastigheten är energi-deklarerad.

   

  Servitut

  Nyttjanderätt, Last
  1, 1968-07-10

  Officialservitut vattenledning, vattentäkt, Last
  09-RUT-527 - 1, 2012-05-03

  Byggnadsbeskrivning

  SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
  Byggnad, totalt värde: 1 477 000 kr
  Mark, totalt värde: 346 000 kr ().
  Summavärde: 1 823 000 kr

  Taxeringsår: 2021
  Byggår: 1800, 1900, 1980
  Värdeår: 1929, 1980

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Rute Gerungs 229, 624 58 Lärbro
  Område:
  Rute
  Kommun:
  Gotland
  Antal rum:
  7 rum och kök
  Antal sovrum:
  4 till 5
  Pris:
  12 000 000 kr/bud
  Ägandeform:
  Småhus - Friköpt
  Fast.beteckning:
  RUTE RISUNGS 1:37
  Byggnadsår:
  1700, 1800, 1900, 1980
  Uppvärmning:
  Bergvärme med ny värmepump. Solpaneler
  Fönster:
  2-glas
  Eldstad:
  Flera
  Tv- och internetutbud:
  Fiber går att dra in, finns i byn.
  Fasad:
  Puts
  Tak:
  Tegel
  Stomme:
  Trä
  Bjälklag:
  Trä
  Grundläggning:
  Torpargrund
  Ventilation:
  Självdrag
  Vatten och avlopp:
  Enskilt vatten året om delas med granne. Enskilt avlopp.
  Försäkring, fullvärde:
  Ja
  Storlek
  Tomtarea:
  3 647 kvm
  Boarea:
  250 kvm
  Biarea:
  6 kvm
  Boarea:
  50 kvm
  Driftskostnader
  Personer i hushåll:
  4
  El:
  2 500 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  333 kr/mån
  Sotning:
  63 kr/mån
  Försäkring:
  667 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  3 563 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Totalt:
  1 823 000 kr
  Byggnad:
  1 477 000 kr
  Tomt:
  346 000 kr
  År:
  2021
  Taxeringskod:
  220
  Total fastighetsskatt/-avgift:
  8 874 kr
  Energi
  Energistatus:
  Utförd
  Energiprestanda:
  89 kWh per kvm och år
  Energiklass:
  E
  Registrerad:
  2015-04-13
  Nuvarande elleverantör:
  Geab
  Servitut
  Typ:
  Nyttjanderätt, Officialservitut vattenledning, vattentäkt
  Inteckningar
  Totalt:
  3 075 000 kr
  Pantbrev, antal:
  1
  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   1/105
   2/105
   3/105
   4/105
   5/105
   6/105
   7/105
   8/105
   9/105
   10/105
   11/105
   12/105
   13/105
   14/105
   15/105
   16/105
   17/105
   18/105
   19/105
   20/105
   21/105
   22/105
   23/105
   24/105
   25/105
   26/105
   27/105
   28/105
   29/105
   30/105
   31/105
   32/105
   33/105
   34/105
   35/105
   36/105
   37/105
   38/105
   39/105
   40/105
   41/105
   42/105
   43/105
   44/105
   45/105
   46/105
   47/105
   48/105
   49/105
   50/105
   Trappa till övre plan huvudbyggnad
   51/105
   52/105
   53/105
   54/105
   55/105
   56/105
   57/105
   58/105
   59/105
   60/105
   61/105
   In i flygeln
   62/105
   63/105
   64/105
   Kök i flygeln
   65/105
   66/105
   67/105
   68/105
   69/105
   Bad i flygeln
   70/105
   71/105
   72/105
   73/105
   74/105
   Mot övre plan i flygeln
   75/105
   76/105
   77/105
   78/105
   79/105
   80/105
   81/105
   82/105
   83/105
   84/105
   85/105
   86/105
   87/105
   88/105
   Ateljén
   89/105
   Ateljén
   90/105
   Ateljén
   91/105
   Ateljén
   92/105
   Ateljén
   93/105
   Ateljén
   94/105
   95/105
   96/105
   97/105
   98/105
   Rute Stenugnsbageri
   99/105
   Rute Stenugnsbageri
   100/105
   101/105

   Sälj med oss

    102/105
    103/105
    Gerungs gård mangårdsbyggnad övre vit copy
    104/105
    105/105

    Sälj med oss

     Planritningar och kartor

     Mangårdsbyggnad och flygel epl (1/5)

     Övre plan (2/5)

     Flygel öpl (3/5)

     Ateljén (4/5)

     Tomtkarta (5/5)

     Planritningar och kartor

     Mangårdsbyggnad och flygel epl

     Övre plan

     Flygel öpl

     Ateljén

     Tomtkarta

     Lisa Jansdotter Svanlund

     Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Gods & gårdar | Ansvarig Gotland

     +46 (0) 739-82 80 06

     lisa.j@sothebysrealty.se

     Jag heter Lisa Jansdotter Svanlund och är jur.kand sam reg. Fastighetsmäklare sedan 2006. Jag är specialiserad på Gods&Gårdar samt på bostäder på Gotland där jag nu även bor sedan 2022.

     Tidigare var jag får-bonde utanför Örebro och är idag mycket aktiv med mina jakthundar i skog och på fjäll. På fritiden skriver jag en deckare och är mycket intresserad av trädgård och odling. Jag är även fotograf!

     Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boende som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag arbetar väldigt personligt med stort engagemang och energi nära mina kunder.

     Trappa till övre plan huvudbyggnad
     In i flygeln
     Kök i flygeln
     Bad i flygeln
     Mot övre plan i flygeln
     Ateljén
     Ateljén
     Ateljén
     Ateljén
     Ateljén
     Ateljén
     Rute Stenugnsbageri
     Rute Stenugnsbageri

     Sälj med oss

      Gerungs gård mangårdsbyggnad övre vit copy

      Sälj med oss

       Intresseanmälan