Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Sjögattu 37
Tällberg
Tomt 48.431 kvm
25.000.000 kr/bud
Stäng

Visningsanmälan

   

  Hotell Siljanstrand - Tällberg vackert belägen vid Siljan

  Vi har äran att försälja denna helrenoverade och mycket välskötta dala-gård med anor från 1300-talet. 20 olika byggnader med ca 20 hotellrum i olika byggnader. Egen mindre krog med restaurangkök.

  Som helhet en historisk men även modern anläggning med påkostad teknisk utrustning och uppvärmning. Soligt läge med badrocks-avstånd till brygga och strand för bad i Siljan och gångavstånd till övriga byn. Fantastiska solnedgångar och vidsträckta vyer från gården.

  Endast fastigheten är till salu, ingenting av verksamheten. Anläggningen kan även passa att använda som privat bostad eller liknande .

  Lisa Jansdotter Svanlund 0739-82 80 06 eller lisa.j@sothebysrealty.se

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Säljande beskrivning

  Hotell Siljanstrand

   

  En kväll i juli. Tänk att jag fick uppleva det skira kvällsljuset och solnedgången på gården. Säljaren hade berättat om det magiska ljuset och efter regntunga skyar under hela dagen så sprack det slutligen upp mot kvällningen. Nere vid Siljans strand vajade mjölkört och älggräs sakta i den svaga vinden. Små stilla vågor rörde sig saktmodigt in mot stranden. Dagens sista solstrålar lyste varmt på gårdens alla fastigheter och förändrade deras kulör till varmare mättnad. Jag betraktade kvällens skönhet lutandes mot en av de knuttimrade byggnaderna. Såg laven ned mot syllen under huset och gräset som vajade tillsammans med rödklöver på ett av sedumtaken. Här har många suttit i hundratals år före mig. Blickat ut över Siljan och de dishöjda bergen i horisonten på andra sidan sjön. Doft av schersmin. Ett par passerar förbi hand i hand på väg ned till kiosken vid båtklubben för en glass. Några barn kastar boll, fortfarande blöta i håret efter bad. Här är gott att vara tänkte jag. 

  Välkommen till en vacker gård med anor från 1300-talet. Jag sitter i skrivande stund och betraktar Siljanstrand´s historia i olika skrifter. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an försäljningen av Siljanstrand. Jag försöker i ord och bild beskriva vad om möter en kund som besöker Siljanstrand och Tällberg. Bäst görs det naturligtvis genom ett besök.

   

  Försäljningen:

  Enbart fastigheten är till försäljning, ingenting av verksamheten som varit nedlagd en längre tid. Säljaren kommer därmed inte heller tillhandahålla några tidigare intäkter eller kostnader för tidigare verksamhet. Naturligtvis kommer driftkostnader att redovisas. Det är ett dödsbo (aktiebolag) som säljer och vi kommer att använda oss av en friskrivningsklausul mot dolda fel.

    

  Planlösning:

  Fastigheten är uppdelad i fem olika markområden, se under Dokument och Flikar. Till samma ägare hör även den fristående fastigheten – villan Sjögattu 43 på andra sidan vägen ned mot Siljan. Denna är byggd enligt regler från Detaljplan ”Söder om Siljan” som du också finner under Dokument och Flikar. Bilder och information om villan finns på separat objektsflik på Hemnet under Villor samt på vår hemsida www.skeppsholmen.se under Villor.

  Denna detaljplan täcker även över ett markområde ovanför Sjögattu 43 på ca 1 ha. Det är ett mycket vackert markområde med svag sluttning ned mot Siljan och öppet soligt läge gränsande till skog. På marken finns en större äldre knuttimrad byggnad.

  Hotell Siljanstrand består av ca 20 olika byggnader alla i dala-stil och de flesta knut-timrade.

  Ni finner Huvudbyggnad i vinkel i tre plan inklusive källare. På fastigheten finns Bykrogen med ett övre plan med festvåning, flera fristående hus innehållande hotellrum samt en mängd olika förvaringsutrymmen och loft. Flertalet härbren där vatten och avlopps samt el är framdraget för framtida användning som hotellrum eller liknande. Det finns en dansbana med tillhörande hus med indragen el och vatten. Huset är flyttat och renoverat.

  Vidare stor carport för ca 6 bilar. Se mer på bilder för att bilda dig en uppfattning om mängden av byggnader.

  I huvudbyggnad finns till exempel helt källarplan med omklädningsrum och dusch separat för kvinnor och män med gemensam bastu. Vidare nytt, nästan oanvänt fullutrustat personalkök. Tvättstuga med separat entré. Pannrum med bergvärme- och pellets-anläggning samt delar av den omfattande ventilationsanläggningen. Förvaring samt flera gäst-wc samt handikapptoalett.

  I huvudbyggnaden finns i entréplanet toaletter och hotellrum, även i plan 1. Det är fem generösa rum med ljus inredning och helkaklade badrum med bubbelbakar samt vackra snickerier. Flera rum har magisk utsikt över Siljan. Här finner man även ett mycket vackert välbevarat rum fyllt av historik och dala-inventarier. Nästan som en installation eller ett muséum. Vidare in i stora förvaringsutrymmen samt konferenslokal med dörrar ut i entréplan. I vinkelbyggnaden ytterligare större umgängesytor (75 personer) i äldre stil samt mindre kök och rum med ventilationsanläggning. 

  I den före detta kaffestugan som nu är rejält ombyggd finns den så kallade ”Bykrogen” i två plan. I entréplanet öppen spis samt plats för ca 40 gäster. Bar och restaurangkök samt gäst-wc. Trappa upp till en festvåning för ca 30 sittande gäster med utgång till terrass med vy över Siljan samt en del under tak. Ljudanläggning. För överblick över restaurangköket se bilder, där finns även nytt kylrum samt omkläd för personal.

  Ytterligare hotellrum i olika sidobyggnader, några med tillgänglighet genom trappa utifrån. Mitt intryck är att hotellrummen är väl tilltagna och välbyggda med gedigna material.

  På marken finns även en klockstapel, en mini-golfbana samt en boule-bana. Gott om parkeringsmöjligheter, några även med motor-värmar-uttag. Se även reception och vaktmästeri samt valv för dokument och annat. 

  Vid Siljans strand finns brygga och båthus tillhörande gården Siljanstrand, men på samfälld mark.

  Se gärna separat beskrivning av tillhörande villa med adress Sjögattu 43 som säljes av samma ägare.

   

   

  Teknik:

  Uppvärmning genom bergvärme (2014), pellets (2014) samt solceller. Försäkrat via Gensidige. Elförsörjning via Dalakraft/Dalaenergi. Bredband genom fiber från IT-system i Dalarna gemensamt för Tällberg. Energideklaration beställd. Flertalet eldstäder, alla utan anmärkning. Brandbesiktning utförd. Larm endast i Bygkrogen. Kommunalt vatten och avlopp. Handikapp-hiss finns vid huvudbyggnadens entré.

   

  Om Tällberg:

  Om man slår upp ordet Tällberg finner man:

  Tällberg är en by och tätort i Leksands kommun i Dalarna, vid Siljan mellan Leksand och Rättvik. Tällbergs by är ursprungligen en bondby med rötter i medeltiden, men utvecklades från början av 1900-talet till en besöks- och turistort”

  Varje hotell har sin egen karaktär och historia, samtliga med restauranger och boende av hög klass” 

  Tällberg ligger mycket naturskönt i sluttningen ned mot Siljans sydöstra strand mellan Leksand och Rättvik. Alla hus och byggnader är byggda av trä och de flesta är timmerhus. Tällbergs by har drygt 250 bofasta personer, men inte mindre än åtta hotell och en camping. I byn finns dessutom flera hantverkare, keramikverkstad, hemslöjd och gallerier. Här finns också Holens Hembygdsgård tidigare Gustaf Ankarcronas hem där man sommartid kan gå guidade visningar och fika. Vandringsleder leder fram till naturreservaten Nybodalen och Digerberget.

  Se mer på https://www.visitdalarna.se/tallberg-0 samt på Tällbergs officiella hemsida https://tallbergsby.se/

  Här finns ca åtta hotellanläggningar för att bemöta det stora strömmande intresset för byn och bygden.

  I Tällberg finns mat och dryck, naturupplevelser och magiska vyer - allt i absolut närhet till Siljan. Ta del av dala-historiken genom hemslöjd och hantverk, musik och event. Tällberg anses lika vackert året om!

   

  Hitta till Tällberg:

  Tällberg når man lätt med bil, tåg, buss eller flyg. Byn är belägen ca 260 km nordväst om Stockholm. Tåg, SJ eller Tåg i Bergslagen, trafikerar Tällbergs station många gånger per dag. Tågresan Stockholm – Tällberg tar drygt tre timmar. Närmaste flygplatser är Mora flygplats (60 km) och Dala Airport i Borlänge (55 km).

  Med bil

  Om du reser söderifrån åker du snabbast via Enköping. Följ sedan riksväg 70 mot Mora, förbi Sala, Borlänge och Leksand. Omkring 12 km efter Leksand tar du av till vänster mot Tällberg. Följ skyltarna cirka 4 km och du är framme. Reser du istället norrifrån via Mora följer du riksväg 70 mot Leksand och tar av till höger ca 12 km efter Rättvik mot Tällberg.

  Med tåg

  Intercitytåg eller Tåg i Bergslagen är bra alternativ till att ta bilen. Intercity-tågen (från Stockholm) går via Arlanda och stannar på Tällbergs station. Resan tar drygt tre timmar. Åker du från Mora är restiden cirka 40 minuter. Tåg i Bergslagen har avgångar från hela Dalarna, vilka angör Tällbergs station. Vi hämtar er gärna på stationen, kontakta ditt hotell.

  Med flyg

  Den närmsta flygplatsen för inrikesflyg är Dala Airport som ligger i Borlänge, drygt fem mil söder om Tällberg. Mora flygplats ligger sex mil norr om Tällberg. Med tåg eller buss kan du enkelt ta dig vidare till Tällberg.

   

  Servitut

  Ledningsratt vatten och avlopp, Last
  2029-3164 - 1, 2013-05-23

  Ledningsratt vatten och avlopp, Last
  2029-2404 - 3, 2005-01-05

  Officialservitut väg, Last
  2029-2404 - 1, 2005-01-05

  Officialservitut väg, Förmån
  2029-2404 - 2, 2005-01-05

  Byggnadsbeskrivning

  HYRESHUSENHET, HOTELL ELLER RESTAURANGBYGGNAD (322) (322)
  Byggnad, totalt värde: 3 730 000 kr
  Mark, totalt värde: 1 291 000 kr ().
  Summavärde: 5 021 000 kr

  Taxeringsår: 2019

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Sjögattu 37, 793 70 Tällberg
  Område:
  Tällberg
  Kommun:
  Leksand
  Pris:
  25 000 000 kr/bud
  Ägandeform:
  Kommersiell fastighet - Friköpt
  Fast.beteckning:
  LAKNÄS 18:29
  Byggnadstyp:
  Hotell
  Uppvärmning:
  Bergvärme/pellets/solseller
  Eldstad:
  Öppen spisar
  Tv- och internetutbud:
  Fiber
  Fasad:
  Timrad
  Tak:
  Tegel
  Stomme:
  Trä
  Bjälklag:
  Trä
  Ventilation:
  Mekanisk till- och frånluft (FTX)
  Vatten och avlopp:
  Kommunalt V/A
  Allmänt skick:
  Gott
  Försäkring, fullvärde:
  Ja
  Storlek
  Tomtarea:
  48 431 kvm
  Driftskostnader
  El:
  9 650 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  892 kr/mån
  Sotning:
  100 kr/mån
  Samfällighet:
  200 kr/mån
  Renhållning:
  242 kr/mån
  Försäkring:
  9 083 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  20 167 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Totalt:
  5 021 000 kr
  Byggnad:
  3 730 000 kr
  Tomt:
  1 291 000 kr
  År:
  2019
  Taxeringskod:
  322
  Total fastighetsskatt/-avgift:
  50 210 kr
  Energi
  Energistatus:
  Beställd
  Servitut
  Typ:
  Officialservitut väg, Officialservitut väg, Ledningsrätt vatten och avlopp, Ledningsrätt vatten och avlopp
  Inteckningar
  Totalt:
  2 510 000 kr
  Pantbrev, antal:
  7
  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   1/123
   2/123
   3/123
   4/123
   5/123
   6/123
   7/123
   8/123
   9/123
   10/123
   11/123
   12/123
   13/123
   14/123
   15/123
   16/123
   17/123
   18/123
   19/123
   20/123
   21/123
   22/123
   23/123
   24/123
   25/123
   26/123
   27/123
   28/123
   29/123
   30/123
   31/123
   32/123
   33/123
   34/123
   35/123
   36/123
   37/123
   38/123
   39/123
   40/123
   41/123
   42/123
   43/123
   44/123
   45/123
   46/123
   47/123
   48/123
   49/123
   50/123
   51/123
   52/123
   53/123
   54/123
   Nybyggt hus med två hotellrum
   55/123
   56/123
   57/123
   58/123
   59/123
   60/123
   61/123
   62/123
   63/123
   64/123
   65/123
   66/123
   67/123
   68/123
   69/123

   Sälj med oss

    70/123
    71/123
    72/123
    73/123
    74/123
    75/123
    76/123

    Sälj med oss

     77/123
     I huvudbyggnad
     78/123
     Dubbelrum i huvudbyggnad
     79/123
     80/123
     81/123
     82/123
     83/123
     Dubbelrum i huvudbyggnad
     84/123
     85/123
     86/123
     87/123
     88/123
     89/123

     Sälj med oss

      90/123
      Bykrogen
      91/123
      92/123
      Bykrogen
      93/123
      Bykrogen
      94/123
      Bykrogen
      95/123
      Bykrogen övre plan
      96/123
      Bykrogen övre plan
      97/123
      Huvudbyggnad entré
      98/123
      Huvudbyggnad
      99/123
      Dubbelrum i huvudbyggnad
      100/123
      Bevarade delar i huvudbyggnad
      101/123
      102/123
      103/123
      104/123
      105/123
      106/123
      107/123
      108/123
      109/123
      110/123
      111/123
      112/123
      113/123
      Tvättstuga i huvudbyggnad
      114/123
      Fullt utrustad personalkök
      115/123

      Sälj med oss

       Separat omklädning med dusch för herr/dam med gemensam bastu
       116/123
       Del av ventialation
       117/123

       Sälj med oss

        Bergvärme
        118/123
        Pelletspanna
        119/123
        Kök i Bykrogen
        120/123
        Kök i Bykrogen
        121/123
        Kök i Bykrogen
        122/123
        Sjögattu 43 separat villa
        123/123

        Planritningar och kartor

        Planritningar och kartor

        Jansdotter Svanlund

        Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Gods & gårdar | Ansvarig Gotland

        +46 (0) 739-82 80 06

        lisa.j@sothebysrealty.se

        Jag heter Jansdotter Svanlund och är jur.kand sam reg. Fastighetsmäklare sedan 2006. Jag är specialiserad på Gods&Gårdar samt på bostäder på Gotland där jag nu även bor sedan 2022.

        Tidigare var jag får-bonde utanför Örebro och är idag mycket aktiv med mina jakthundar i skog och på fjäll. På fritiden skriver jag en deckare och är mycket intresserad av trädgård och odling. Jag är även fotograf!

        Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boende som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag arbetar väldigt personligt med stort engagemang och energi nära mina kunder.

        Nybyggt hus med två hotellrum

        Sälj med oss

         Sälj med oss

          I huvudbyggnad
          Dubbelrum i huvudbyggnad
          Dubbelrum i huvudbyggnad

          Sälj med oss

           Bykrogen
           Bykrogen
           Bykrogen
           Bykrogen
           Bykrogen övre plan
           Bykrogen övre plan
           Huvudbyggnad entré
           Huvudbyggnad
           Dubbelrum i huvudbyggnad
           Bevarade delar i huvudbyggnad
           Tvättstuga i huvudbyggnad
           Fullt utrustad personalkök

           Sälj med oss

            Separat omklädning med dusch för herr/dam med gemensam bastu
            Del av ventialation

            Sälj med oss

             Bergvärme
             Pelletspanna
             Kök i Bykrogen
             Kök i Bykrogen
             Kök i Bykrogen
             Sjögattu 43 separat villa

             Intresseanmälan