Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Söderfors Herrgård 4
Söderfors
Tomt 23.415 kvm
10.000.000 kr/bud
Visning: Fredag 16/6 Visningsanmälan:
Stäng

Visningsanmälan

   
  Budgivning pågår

  Söderfors Herrgård – bruksherrgård från 1690 vid Dalälven

  Välkommen till en vacker herrgård med flera flygelbyggnader i parkmiljö med sjöläge. 28 personligt inredda hotellrum, ståtliga konferenslokaler för upp till 170 personer samt ljus bankettsal från år 1700 för bröllop och fest. Restaurang med originaltak från 1600, allt i trivsam välbevarad bruksmiljö i Söderfors, Uppland.

  Söderfors herrgård ligger i Söderfors socken, Tierps kommun i Uppsala län på gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Gården har sjötomt och brygga i Dalälven och intill fastigheten finns båtbryggor.

  Den exklusiva gårdens huvudbyggnad är en timrad två-våningsbyggnad i karolinsk stil med säteritak som stod färdig 1690–1700. Runt 1750 byggdes den om till rokoko-stil under ledning av arkitekt Carl Hårleman som även var med och färdigställde Stockholms slott.

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Säljande beskrivning

  Inledning

  Välkommen till en vacker herrgård med flera flygelbyggnader i parkmiljö med sjöläge. Herrgården rymmer 36 personligt inredda hotellrum, ståtliga konferenslokaler för upp till 170 personer samt ljus bankettsal från år 1700 för bröllop och fest. Restaurang med vackert målat originaltak från 1600, allt i trivsam välbevarad bruksmiljö i Söderfors, Uppland. På herrgården finns också tillgång till bastu, gym och blivande spa-avdelning.

  Söderfors herrgård ligger i Söderfors socken, Tierps kommun i Uppsala län på gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Gården har sjötomt och brygga i Dalälven och intill fastigheten finns båtbryggor.

   

  Historik

  Söderfors bruk anlades 1676 av Claes Depken, för att då enbart producera ankare åt flottan. Claes Depken blev sedermera adlad Ankarström, och var en framgångsrik man inom järnhanteringen i Gästrikland och norra Uppland. 1750 blev Claes Grill ensam ägare av bruket och en lysande epok inleddes. Grill omvandlade bruket och miljön blev nu strikt och välordnad.

  Herrgårdens huvudbyggnad hade uppförts 1690 men byggdes nu om och försågs med kvadratiska flyglar. Huset är uppfört i timmer klätt med panel som nu återfått sin gula färg. I matsalen och salongen finns takmålningar från omkring år 1700. Söderfors bruk blev den 20 december 1985 förklarat det då hittills största sammanhängande byggnadsminnet i landet.

  Under 1680-talet övertog släkten Lejoncrona bruket, men fram till 1748 skiftade ägarna ofta och bruket var även utarrenderat mellan 1724–1748. Detta år inköptes det av direktören för Ostindiska kompaniet, Claes Grill. En storhetstid började, bruket blev åter lönsamt. I drygt 200 år tillverkades här skeppsankare till den svenska örlogsflottan, men också stångjärns– och manufaktursmide förekom.

  Bruksrörelsen innehades av släkten Grill fram till 1907, och då som bolag från 1872. 

  År 1907 övertogs bruket av Stora Kopparbergs Bergslags AB, och idag heter det Erasteel Kloster AB med fransk ägare.

  År 1985 förklarades bruket som land skyddat byggnadsminne och blev därmed Sveriges största byggnadsminnesmärke.

   

  Bruket i Söderfors

  Fram till början av 1800-talet hade Söderfors ensamrätt på tillverkning av ankare, men år 1811 upphävde Kungl. Maj:t monopolställningen. Man fortsatte dock i viss mån att smida ankare fram till 1883. I november 1992 återinvigdes smedjan efter en renovering och här finns nu möjlighet att visa och informera om Söderfors förr och nu. Produktionen av ankare avvecklades 1875 och ersattes av stål och stålmanufaktur. Ännu idag kvarstår den produktionen, nu i form av snabbstål.

   

  Söderfors idag

  Stora delar av det över 300 år gamla järnbruket blev 1985 byggnadsminnesförklarat, och blev då Sveriges största byggnadsminne. Söderfors kan som helhet sägas vara ett av de största och bäst bevarade järnbruken i Uppland. Längs gatorna i den äldre delen av Söderfors ligger vitputsade smedsbostäder på rad med bakomliggande fähus och trädgårdstäppor. Bostäderna uppfördes under senare delen av 1700-talet efter att en ny plan utformats för bruksområdet. Ursprungligen var husen rödmålade, men putsades i början av 1800-talet. Hembygdsgården och Gammelgården är två museer som visar hur smedsfamiljer bodde under 1800-talet.

    

  Byggnadssätt

  Huvudbyggnaden på Söderfors herrgård är en timrad två-våningsbyggnad i karolinsk stil med säteritak och stod färdig 1690–1700. Runt år 1750 byggdes den om i rokoko-stil under ledning av arkitekt Carl Hårleman som även var med och färdigställde Stockholms slott.

  I samband med ombyggnationerna i mitten av 1700-talet uppfördes också två flygelbyggnader (färdiga före år 1753), som i det närmaste fick kubisk form med spetsigt tak. De byggdes i två våningar och fick samma fasader som huvudbyggnaden. I östra flygeln fanns brukskontoret, medan den andra blev bostad åt bruksbok-hållaren.

  Söderfors Herrgård erbjuder 28 rum och en svit. Varje rum är individuellt inrett och blandar dåtidens charm med morgondagens bekvämligheter. Samtliga rum erbjuder tv med svenska och internationella kanaler, gratis Telia Homerun wifi och badrum med dusch eller jacuzzi.

  Det finns ytterligare 10 mindre hotellrum vilka har äldre standard med renoverings-behov.

   

  Ytor ca:

  Herrgården: 741 m2

  Paradiset: 795 m2

  Västra flygeln: 326 m2

  Östra flygeln: 270 m2

  Grillska huset: 400 m2

   

  Mangårdsbyggnad

  Totalt 741 m2 i två plan med inredd vind.

  Entré är ett trevligt genomgångsrum med utgång till trädgården mot vattnet. Här finns även en bar. Ingång till matsal för ca 50 sittande gäster, öppen spis och vackert originaltak med målningar. Fullt utrustat mindre restaurangkök med utgång till last-kaj.

  Två salonger i fil med öppen spis och generösa fönster med utsikt mot trädgård och vattnet. I entréplanet finns även en större matsal som också används som konferens-rum för mindre sällskap.

  Övre plan med 10 antal äldre hotellrum och umgängesytor.

   

  Östra flygeln

  270 m2 i två plan med inredd vind som idag utgör en renoverad svit, ”Ankarsviten”. Sviten har bastu och bubbelbadkar, sovrums- och lounge-del. Plan 1 rymmer fyra hotellrum och entréplanet har ytterligare 4 hotellrum, således totalt 9 hotellrum. Inredd källarvåning med flera omklädningsrum, bastu och blivande spa-utrymme som är under färdigställande.

   

  Västra flygeln

  Total yta om 326 m2 i två plan och oinredd vind, här finns 8 hotellrum.

   

  Paradiset flygeln

  795 m2 rymmer två inredda plan med fyra hotellrum i entréplanet och det övre planet med fyra hotellrum samt stora umgängesytor. Totalt nio hotellrum i Paradiset. Övre vind är inredningsbar med fin potential.

   

  Grillska huset

  Claes Grills son Adolf Ulrik hade stort intresse av naturvetenskap och började samla på djur. 1796 uppfördes ett särskilt naturalier kabinett som kom att innehålla 116 däggdjur, 600 fåglar och 39 fiskar. År 1808 skedde ytterligare en utbyggnad – Grillska huset - efter ritningar av Gustaf Af Sillén. Vid 1820-talets slut överlämnades samlingarna till Kungliga Vetenskapsakademin och kom därmed att utgöra grunden till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

  Idag rymmer Grillska huset ståtliga konferens- och bankettsalar som rymmer total 170 sittande gäster. I Grillska finns även kök och flera wc samt källarplan med möjlighet till vinkällare och förrådsutrymmen.

  Mötesrum i Grillska huset:

  Grillska salen rymmer 140-170 gäster

  Depken rymmer 50–70 gäster

  Ankarström rymmer 60–80 gäster

  AnnaJohanna (styrelserummet) rymmer 20 gäster

   

  Ankarsmedjan – ”garaget”

  Av brukets två ankarsmedjor, finns i dag endast skalet av den mindre smedjan kvar. Den används idag som verkstad, ved, förråd och maskinpark.

   

  Miljön och trädgård

  Trädgården mot sjön är en före detta handelsträdgård med öppna, plana gräsytor ned mot sjön. Stora fullvuxna gamla träd och diverse buskage som syrener kantar trädgården. Nuvarande säljare har skapat rosenbågar längs grusgången ned mot sjön där rosor just har börjat växa för en romantisk gång ned för brudpar och andra som vill njuta trädgården. En fontän pryder gången mitt på gräsmattan. Nere vid sjön finns möjlighet att anlända i båt vid enklare bryggor. På entrésidan av herrgården finns ytterligare stora träd och buskar samt parkeringsmöjligheter för gäster. Fastigheten är avgränsad mot byn via murade stolpar och järngrindar.

   

  Teknisk information

  Fastigheten har kommunalt vatten och avlopp. Elbolaget är Vattenfall. Försäkring via Folksam. Fiber via Telia. Larm från Verisure/Securitas. Mangårdsbyggnad och Grillska flygeln värms upp med pellets och flygeln ”Paradiset” samt Västra och Östra flygeln värms med bergvärme. Herrgården är nyligen godkänd av sotaren, samtliga eldstäder ska enligt uppgift vara eldningsbara och u.a. Energideklaration är utförd, se bifogat.

  Fastigheten ligger för närvarande i ett aktiebolag men det är endast fastigheten som ska överlåtas. Säljaren har under sina många år skött det löpande underhållet men det kvarstår en del moderniserings- och vissa ställen renoveringsbehov. I det övre planet i mangårdsbyggnaden finns till exempel 10 äldre idag oanvända hotellrum som har en fin potential att öka användningen av herrgården. I samma byggnad finns också en delvis inredd vind med fantastisk potential. Se också övre planet i den västra flygeln som har en vacker oinredd vind. Huvudbyggnaden behöver målas om till vissa delar, framför allt mot sjösidan där även fönstren har eftersatt underhåll.

   

  Övrigt

  Försäljningen är endast en försäljning av fastigheten. Nuvarande säljare har ägt fastigheten sedan år 2005 men önskar nu lämna vidare till en ny köpare att äga och förvalta herrgården.

  Herrgården är byggnadsminnesförklarad från 1985, se 03-G22:34

  Fastigheten säljes med friskrivningsklausul.

  Fastigheten har två beteckningar då Grillska flygeln är en separat fastighet: SÖDERFORS BRUK 1:114 + JÖRSÖN 1:311

   

  Kompletterande information Söderfors Herrgård från säljaren

   

  Vid snabb överblick, och enligt fakturorna, hade vi en årsförbrukning på 222 000 kWh  2021. Alla hus medtagna.

  På den vitputsade byggnaden, Paradiset, lades taket på den norra sidan om under 2020. Då upptäcktes inga problem med resterande del av fastigheten och taket på den södra delen ansågs vara i gott skick.

  Snickerier och större renoveringar, likt fasadrenoveringen på Grillska huset 2020, taket på Paradiset 2020 och byte till brandklassade dörrar till alla hotellrum 2020, har upphandlats av olika firmor. En lokal VVS-firma har utfört majoriteten av VVS-arbetena under de senaste åren. Andreas på Söderfors Rör har gjort ett gott arbete.

  Vi har inte fått något stöd från kommunen för underhåll av fasad tidigare. Vid renoveringen av Grillska husets fasad ansökte vi om bidrag från Länsstyrelsen vilket beviljades. Detta bör dock inte ses som en garanti för att få bidrag vid framtida renoveringar då ansökan ställs mot andra motsvarande projekt i regionen. Vi har dock haft en mycket positiv dialog med Länsstyrelsen hittills.

  Vad gäller inventarier så är vi villiga att lämna ganska mycket. Vi lämnar utrustning/möbler i kök och matsal, konferensmöbler, sängar och mycket av det som finns på rummen och det alldeles nya SPA-badkaret i Östra, som vi dock inte hunnit koppla in ännu. En del udda fåtöljer, några mindre bord liksom några tavlor kommer vi ta med oss men det kan vi återkomma till senare.”

  Elkontroll och brandlarmsbesiktning har tidigare utförts av försäkringsbolag respektive brandkonsult. Fastigheten i övrigt är ej besiktigad och ifall önskemål om sådan finns rekommenderas en oberoende besiktningsman.

  Exteriöra målningar är huvudsakligen gjorda med linoljefärg. Vid önskemål om att ändra färgtyp bör Länsstyrelsen konsulteras.

  Det som vi har gjort är att komplettera oljepanna med möjlighet att använda pellets i huvudhusets värmepanna. Byte av glas bör ske i enlighet med planen för byggnadsminnet. Länsantikvarie bör konsulteras vid önskemål om att byta blåsta glas mot moderna glas.

  För att kunna nyttja rummen på övervåningen i de olika huskropparna krävs två av varandra oberoende utrymningsvägar genom trappa. När fastigheten köptes var utrymning via brandstege godtagbart enligt då gällande regler. Därefter har räddningstjänsten gjort nya tolkningar av de brandregler som finns för korttidsboende (hotell, pensionat, vandrarhem etc) och kräver därför idag brandtrappa. Dispens har erhållits under pandemin. I det fall fastigheten nyttjas för långtidsboende eller annat ändamål gäller andra brandregler och då är sannolikt brandstege fortsatt godkänt.

  Det finns brandstege med ryggskydd för utrymning vid samtliga hus. För korttidsboende likt hotell krävs enligt dagens tolkningar att det från övernattningsrum finns två av varandra oberoende utrymningsvägar förutsatt att det inte är kortare än 7 meter mellan dörr till övernattningsrum och dörr till det fria. Ifall det är övernattningsrum som inte är på markplan krävs utrymning via trappa och inte stege. Det behöver inte vara spiraltrappa. Länsstyrelsen är medveten om att tillbyggnad av brandtrappor är ett krav från Brandförsvaet och att det kommer kräva en viss åverkan på huskropparna. De har inte motsatt sig detta krav men har synpunkter på utformning. Det förslag som vi lagt fram till Länsstyrelsen 2019 innefattade spiraltrappa vilket inte godkändes. Länsstyrelsen förespråkade då en rak trappa. Huruvida de skulle göra samma bedömning idag kan jag inte svara på. Den tolkning av brandreglerna som är rimlig att göra är att då samtliga hus har invändig trappa så är det tillräckligt med en utvändig trappa med undantaget huvudhuset då utrymningstrappa från båda ändar av korridoren sannolikt skulle krävas för att kunna nyttja alla övernattningsrummen.

  Då de berörda hotellrummen inte används har ärendet hos Brandförsvaret stängts. Inga andra krav har framförts. Restaurangköket har sprinklers.

  Vi har ingen information om när eller vem som installerade stödkonstruktionen i matsalen. Det är arbete som skett innan vi övertog fastigheten. 

  Servitut

  Avtalsservitut, Last
  2, 1977-03-07

  Avtalsservitut, Last
  1, 1915-12-01

  Officialservitut lokaltelefonledningar, Last
  03-80:78 - 1

  Ledningsratt vatten och avlopp, Last
  03-90:807 - 1

  Officialservitut klockstapel, Last
  0360-06/45 - 1, 2006-10-03

  Avtalsservitut kraftledning mm, Last
  03-IM1-15/374 - 3

  Officialservitut utrymme för underhåll, Last
  03-80:78 - 3

  Avtalsservitut uppdämning, Last
  03-IM1-77/9909 - 1

  Officialservitut avlopp, Förmån
  03-80:78 - 4, 1980-02-20

  Byggnadsbeskrivning

  HYRESHUSENHET, HOTELL ELLER RESTAURANGBYGGNAD (322) (322)
  Byggnad, totalt värde: 3 467 000 kr
  Mark, totalt värde: 1 274 000 kr ().
  Summavärde: 4 741 000 kr

  Taxeringsår: 2019

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Söderfors Herrgård 4, 815 76 Söderfors
  Område:
  Söderfors
  Kommun:
  Tierp
  Pris:
  10 000 000 kr/bud
  Ägandeform:
  Kommersiell fastighet - Friköpt
  Fast.beteckning:
  SÖDERFORS BRUK 1:114 + Jörsön 1:311
  Byggnadsår:
  1690
  Uppvärmning:
  Bergvärme samt pelletspanna
  Fönster:
  2-glas
  Eldstad:
  Öppna spisar samt kakelugnar
  Tv- och internetutbud:
  Fiber
  Fasad:
  Trä
  Tak:
  Tegel
  Stomme:
  Trä
  Bjälklag:
  Trä
  Försäkring, fullvärde:
  Ja
  Storlek
  Tomtarea:
  23 415 kvm
  Driftskostnader
  Värme:
  9 333 kr/mån
  El:
  33 333 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  4 000 kr/mån
  Sotning:
  417 kr/mån
  Renhållning:
  1 283 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  48 366 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Totalt:
  4 741 000 kr
  Byggnad:
  3 467 000 kr
  Tomt:
  1 274 000 kr
  År:
  2019
  Taxeringskod:
  322
  Total fastighetsskatt/-avgift:
  47 410 kr
  Energi
  Energistatus:
  Utförd
  Registrerad:
  2017-12-15
  Servitut
  Typ:
  Avtalsservitut, Avtalsservitut, Officialservitut lokaltelefonledningar, Ledningsratt vatten och avlopp, Officialservitut klockstapel, Avtalsservitut kraftledning mm, Officialservitut utrymme för underhåll, Avtalsservitut uppdämning, Officialservitut avlopp
  Inteckningar
  Totalt:
  21 500 000 kr
  Pantbrev, antal:
  3
  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   Exklusiv herrgård
   1/103
   2/103
   3/103
   4/103
   5/103
   6/103
   7/103
   8/103
   9/103
   10/103
   11/103
   12/103
   13/103
   14/103
   Grillska flygeln
   15/103
   Östra flygeln
   16/103
   Västra flygeln
   17/103
   Grillska flygeln
   18/103
   Grillska flygeln
   19/103
   Flygeln "Paradiset"
   20/103
   Exklusiv gård
   21/103
   22/103
   23/103
   24/103
   25/103
   26/103
   27/103
   28/103
   29/103
   30/103
   31/103
   32/103
   33/103
   Ankarsviten
   34/103
   Ankarsviten
   35/103
   36/103
   37/103
   38/103
   39/103
   40/103
   41/103
   42/103
   43/103
   44/103
   45/103
   46/103
   47/103
   48/103
   49/103
   50/103
   51/103
   52/103
   53/103
   54/103
   55/103
   Inredningsbar vind
   56/103
   57/103
   58/103
   59/103
   60/103
   Vind mangårdsbyggnad
   61/103
   62/103
   63/103
   64/103
   65/103
   66/103
   67/103
   68/103
   69/103
   70/103
   71/103
   72/103
   73/103
   74/103
   75/103
   76/103
   77/103
   78/103
   79/103

   Sälj med oss

    80/103
    81/103
    82/103
    83/103
    84/103
    85/103
    86/103
    87/103
    88/103
    89/103
    90/103
    91/103
    92/103
    93/103
    94/103
    Söderfors Herrgård Mangårdsbyggnad övre copy
    95/103
    Söderfors Herrgård Västra flygeln entre copy
    96/103
    Söderfors Herrgård Västra flygeln vind copy
    97/103
    Söderfors Herrgård Västra flygeln övre copy
    98/103
    Söderfors Herrgård Östra flygeln entre copy
    99/103
    Söderfors Herrgård Östra flygeln källare copy
    100/103
    Söderfors Herrgård Östra flygeln vind copy
    101/103
    Söderfors Herrgård Västra flygeln källare copy
    102/103
    Söderfors Herrgård Östra flygeln övre copy
    103/103

    Lisa Jansdotter Svanlund

    Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Gods & gårdar | Ansvarig Gotland

    +46 (0) 739-82 80 06

    lisa.j@sothebysrealty.se

    Jag heter Lisa Jansdotter Svanlund och är jur.kand sam reg. Fastighetsmäklare sedan 2006. Jag är specialiserad på Gods&Gårdar samt på bostäder på Gotland där jag nu även bor sedan 2022.

    Tidigare var jag får-bonde utanför Örebro och är idag mycket aktiv med mina jakthundar i skog och på fjäll. På fritiden skriver jag en däckare och är mycket intresserad av trädgård och odling. Jag är även fotograf!

    Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boende som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag arbetar väldigt personligt med stort engagemang och energi nära mina kunder.

    Ingrid Niclason

    Registrerad fastighetsmäklare | Fil. kand

    +46 (0) 705-72 99 66

    ingrid.n@sothebysrealty.se

    Med 25 år i branschen och över 500 sålda hem kan ni tryggt lämna över er bostadsförsäljning till mig. Jag är med er hela vägen och tar hand om både stort och smått. Min erfarenhet och kunskap visar sig i mina nöjda kunder och goda rekommendationer. Tillsammans med Skeppsholmen Sotheby’s i särklass bästa marknadsföring är detta en oslagbar kombination.

    Jag har en femårig högskoleutbildning och har arbetat med marknadsföring innan jag tog steget att utbilda mig till fastighetsmäklare. I mitt yrke får mitt intresse att hjälpa andra på ett tryggt och professionellt sätt blomma ut. Välkommen att kontakta mig, i vilket skede du än befinner dig i inför en stundande försäljning. 

    Exklusiv herrgård
    Grillska flygeln
    Östra flygeln
    Västra flygeln
    Grillska flygeln
    Grillska flygeln
    Flygeln "Paradiset"
    Exklusiv gård
    Ankarsviten
    Ankarsviten
    Inredningsbar vind
    Vind mangårdsbyggnad

    Sälj med oss

     Söderfors Herrgård Mangårdsbyggnad övre copy
     Söderfors Herrgård Västra flygeln entre copy
     Söderfors Herrgård Västra flygeln vind copy
     Söderfors Herrgård Västra flygeln övre copy
     Söderfors Herrgård Östra flygeln entre copy
     Söderfors Herrgård Östra flygeln källare copy
     Söderfors Herrgård Östra flygeln vind copy
     Söderfors Herrgård Västra flygeln källare copy
     Söderfors Herrgård Östra flygeln övre copy

     Intresseanmälan