Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Sofiero gård, Sofierovägen 124
Sofiero - Helsingborg
8 rok
209 kvm
Tomt 894 kvm
10.000.000 kr/bud

På vackra Sofiero gård i naturreservatet Pålsjö skog

På Sofiero gård i vacker miljö och inne i grönskande naturreservatet Pålsjö Skog ligger denna villa byggd år 1999 med karaktär av sekelskifteshus (Haaks stenhus med arkitekt Karin Pettersson) och som smälter väl in i den härliga omgivningen. År 2005 byggdes även matchande gästhus och garage samt förråd. Gästhuset om 39 kvm är idag en inkomstkälla genom uthyrning (högsäsong 6 000 kr per vecka) men kan likväl användas som just gästhus, verksamhet, tonårsbostad, till au pair eller vad som passar. Ett unikt boende i historisk kunglig miljö och med endast ca 450 m till strand och bad i Öresund och med rekreationsområdet Pålsjö skog som närmaste granne, det är få förunnat.

Området Sofiero gård ligger strax norr om Helsingborgs centrum mittemot Sofiero Slott, ca 5 km från centralstation Knutpunkten och det går bussar frekvent. I grannområdet Laröd och Hittarp finns två bra skolor (åk 1-9 samt förskolor) och livsmedelsbutik, dit är det ca 1,5 km. Läs mer under Beskrivning.

Beskrivning accordion-plus accordion-minus

På Sofiero gård i vacker miljö och inne i grönskande naturreservatet Pålsjö skog ligger denna villa byggd år 1999 med karaktär av sekelskifteshus (Haaks stenhus med arkitekt Karin Pettersson) och som smälter väl in i den härliga omgivningen. År 2005 byggdes även matchande gästhus och garage samt förråd. Gästhuset är idag en inkomstkälla genom uthyrning (högsäsong 6 000 kr per vecka) men kan likväl användas som just gästhus, verksamhet, tonårsbostad, till au pair eller vad som passar. Ett unikt boende i historisk kunglig miljö och med endast ca 450 m till Öresund med bad och med rekreationsområdet Påsljö skog som närmaste granne, det är få förunnat.

Området Sofiero gård ligger strax norr om Helsingborgs centrum mittemot Sofiero slott, ca 5 km från centralstation Knutpunkten och det går bussar frekvent. I grannområdet Laröd och Hittarp finns två bra skolor (åk 1-9 samt förskolor) och livsmedelsbutik, dit är det ca 1,5 km. Gott nybakat bröd och goda luncher finns på Brödkultur på gården och fina middagar och trevliga event på Sofiero slott tvärs över gatan.

 

Historik

Sofieros historia börjar år 1864 när kronprins Oscar och hans hustru Sofia av Nassau besöker sundets pärla – Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark och köper hemmanet Skabelycke, ett stycke norr om Helsingborg, för att bygga sitt sommarslott Sofiero. På fastigheten Skabelycke byggde man samtidigt tre förvaltarbostäder och en U-formad byggnad, som bestod av stall för kor, hästar och grisar samt en stor loge och spannmålsförråd. Runt om gården är allt naturreservat.

 

Fastigheten Sofiero gård 5, Sofierovägen 124

På 90-talet ägde Helsingborgs stad fortfarande det mesta av gårdens ekonomibyggnader och mark. Man såg möjligheten att stycka av en bit mark som tidigare använts bl. a. som köksträdgård. Tomten såldes år 1998 och man tillät uppförande av en ny privatbostad dock med hänsyn till områdets Q-märkning (bevarandeprogram). Helsingborgs stad var noga med att endast ge bygglov till en bostad som exteriört var anpassad till området fullt ut. Den slutliga, och därmed av byggnadsnämnden godkända bostaden ritades av arkitekt Karin Petterson. Haaks stenhus fick uppdraget som totalentreprenör och i augusti 1999 var huset färdigbyggt och nuvarande ägare flyttade in.

 

Ägarens egna ord

"Sofiero gård är ett fantastiskt område att bo på. Som en granne nämnde i början. ”Det är en exklusiv tomt ni köpt”. Helt rätt - den är exklusiv på många sätt. Det är en oas, men ändå så nära all tänkbar service, kultur/nöjen och kommunikationer. Den lantliga idyllen runt om ger frid i kropp och själ. Man rår sig själv så totalt, samtidigt som man vet att grannarna finns där vid behov. Belyst löparslinga, asfalterade cykelvägar och oändligt många promadstråk finns runt husknuten. Baden finns både söderut och norrut om man går nerför Fårahagevägen ner till stranden. Där finns också en fantastisk utsiktsplats ut över Öresund. Det är enkelt att ta sig till centrum. Längs vägen ges en underbar vy över sundet, flera badplatser och dessutom flera fina restauranger. Den bästa finns ju tvärs över gatan – Sofiero slottsrestaurang".

 

Planlösning villan

- Bottenvåning:

Pardörrar till HALL med klinkergolv och garderober samt öppet till vardagsrum.

VARDAGSRUM med parkettgolv i ek och kakelugn samt skjutdörrar till matsal och delvis öppet till kök och hall. Fönster och fönsterdörr till uteplats och trädgård.

BIBLIOTEK / SOVRUM med parkettgolv i ek och två fönster.

SOVRUM med parkettgolv i ek och garderobsvägg samt två fönster.

KÖK med klinkergolv och köksinredning från Ballingslöv med dubbel rad väggskåp samt med flyttbar mindre köksö. Maskinell utrustning är induktionshäll, fläktkåpa, inbyggnadsugn, kyl och frys samt halvintegrerad upphöjd diskmaskin. Trappa upp till ovanvåning, fönster och ”stalldörr” (delad öppning) till uteplats och trädgård.

MATSAL med parkettgolv i ek och öppen planlösning med kök samt skjutdörrar till vardagsrum. Två fönster.

TVÄTT OCH GROVINGÅNG med klinkergolv och skåp- och garderobsinredning. Arbetsbänk i rostfritt stål med vask, tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare samt torkskåp. Fönster och utgång till trädgård.

BADRUM med klinkergolv med golvvärme och kaklade väggar. Badrumskommod med handfat, väggskåp, dusch, wc och fönster.

 

- Ovanvåning:

ALLRUM parkettgolv i ask och takkupa med tre fönster med viss sundsutsikt. Trappa i ask ned till bottenvåning och lucka till vind.

SOVRUM med parkettgolv i ask och garderobsvägg med skjutdörrar. Tre fönster i två olika väderstreck varav en takkupa med halvmånefönster.

SOVRUM med parkettgolv i ask och garderobsvägg med skjutdörrar. Tre fönster i två olika väderstreck varav en takkupa med halvmånefönster.

BADRUM med våtrumsmatta på golv med golvvärme och våtrumsmatta på väggar. Takkupa med tre fönster, badrumskommod med handfat, väggskåp, dusch med duschdörrar, wc samt förberett för badkar (tidigare fanns här badkar).

 

Gästhus

Byggt år 2005 tillsammans med garage och förråd. Gästhuset har boarea 39 kvm.

Ägarna hyr ofta ut gästhuset, under högsäsong debiteras 6 000 kr per vecka och under lågsäsong 6 000 kr per månad (kan debiteras mer med tanke på populäritet).

RUM med klinkergolv med golvvärme. Rummet är allrum, kök och matplats. Kök har maskinell utrustning: spishäll, fläkt, inbyggnadsugn och kyl/frys.

SOVRUM med klinkergolv med golvvärme och fönster. En garderob.

BADRUM med våtrumsmatta på golv med golvvärme och våtrumsmatta på väggar. Badrumskommod med handfat, dusch, wc samt tvättmaskin. Mindre fönster.

På ovanvåningen finns oinrett loft med fönster uppe i taknock på vardera gavel och med ingång via lucka i gavel.

 

Tomt

Tomten angränsar till äng och skog i Pålsjö skog. Naturreservatet upplevs som en förlängning av tomten då det inte är staket emellan. Tomten är mycket välskött och vackert anlagd, här blommar det efter säsong och det finns även en hel del att äta som smultron, rabarber, hallon, björnbär, svarta och röda vinbär samt grön sparris och olika kryddor finns i odlingslådor. Det är flera olika och mysiga uteplatser och på gårdsplan finns damm med guldfiskar. I övrigt finns två trädgårdsförråd, ett fristående och ett i garage med egen ingång.

 

Garage

Garage och med egen ingång till förråd är i samma byggnad som gästhuset byggt år 2005. Här finns plats för en bil och två bilar på garageinfart. Vägen utanför tillhör fastigheten och det är uppsatt flyttbara blomlådor så ingen obehörig trafik tillåts.

 

Utförda renoveringar år 2017-2021

År 2021 Ommålning villans fasad

År 2020 Takbehandling villans tegeltak

År 2018 Ommålning fasad gäststuga och garage

År 2017 Nytt tak på gäststuga/garage/förråd

 

Övrigt

Larm finns.

Fakta accordion-plus accordion-minus

Adress:
Sofiero gård, Sofierovägen 124, 254 82 Helsingborg
Område:
Sofiero - Helsingborg
Kommun:
Helsingborg
Antal rum:
8 rum och kök
Antal sovrum:
3 till 5
Pris:
10 000 000 kr/bud
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Fast.beteckning:
SOFIERO GÅRD 5
Byggnadstyp:
1,5 planshus
Byggnadsår:
1999, 2005
Byggnadsår kommentar:
Villa 1999, gästhus och garage 2005
Uppvärmning:
Frånluftsvärmepump IVT (år 2020)
Fönster:
3-glas
Eldstad:
Kakelugn
Tv- och internetutbud:
Fiber
Fasad:
Puts på betongelment
Tak:
Tegel
Stomme:
Betongelement
Bjälklag:
Betong
Grundläggning:
Torpargrund
Murstock:
Murad
Plåtarbete:
Plåtisol
Ventilation:
Mekanisk frånluft
Vatten och avlopp:
Kommunalt V/A
Försäkring, fullvärde:
Ja
Kommentar:
Enligt fastighetstaxeringen boarea 170 kvm boningshus och tillkommer gör gästhus med 39 kvm vilket ger total boarea 209 kvm.
Storlek
Boarea:
209 kvm
Tomtarea:
894 kvm
Kommentar:
Enligt fastighetstaxeringen boarea 170 kvm boningshus och tillkommer gör gästhus med 39 kvm vilket ger total boarea 209 kvm.
Driftskostnader
Kommentar:
I uppvärmningskostnaden ingår hushållsel. Driftkostnad enligt ägarens uppgift, den kan variera och är beroende av familjestorlek, förbrukningsmönster, väderlek och aktuella tariffer. Försäkringskostnad ingår ej.
Personer i hushåll:
2
Värme:
3 500 kr/mån
Vatten/Avlopp:
338 kr/mån
Samfällighet:
100 kr/mån
Renhållning:
243 kr/mån
Driftskostnader totalt:
4 181 kr/mån
Taxeringsvärde
Totalt:
4 246 000 kr
Byggnad:
3 005 000 kr
Tomt:
1 241 000 kr
År:
2021
Taxeringskod:
220
Total fastighetsskatt/-avgift:
8 874 kr
Energi
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
97 kWh per kvm och år
Servitut
Typ:
Gemensamhetsanläggning HELSINGBORG PÅLSJÖ GA:1
Inteckningar
Totalt:
2 153 000 kr
Pantbrev, antal:
3
Intresseanmälan
Stäng

Intresseanmälan

   
  Villa med gästhus och garage ...
  1/54
  ... i vacker miljö på Sofiero gård ...
  2/54
  ... och nära till strand och bad
  3/54
  Villans framsida och ...
  4/54
  ... baksida samt ...
  5/54
  ... gästhus ...
  6/54
  ... och med både Sofiero Gård som granne ...
  7/54
  ... och naturreservatet Pålsjö Skog
  8/54
  Mysig uteplats på framsidan ...
  9/54
  10/54
  ... och köksingång samt huvudentré med pardörrar
  11/54
  Vardagsrum ...
  12/54
  ... med kakelugn ...
  13/54
  ... och utgång till ...
  14/54
  ... trädgård på baksida...
  15/54
  ... som också har flera uteplatser ...
  16/54
  17/54
  18/54
  ... samt grönsaksland ...
  19/54
  ... och som angränsar Pålsjö Skog
  20/54
  21/54
  22/54
  23/54
  Bibliotek / TV-rum / sovrum
  24/54
  Matsal öppet till kök och ...
  25/54
  ... delvis öppet till vardagsrum
  26/54
  Kök ...
  27/54
  ... med köksingång ...
  28/54
  ... och öppet till matsal
  29/54
  Sovrum 1 (av 3)
  30/54
  Tvättstuga och grovingång
  31/54
  Badrum 1 (av 2)
  32/54
  Allrum ovanvåning
  33/54
  34/54
  35/54
  Sovrum 2 (av 3) med ...
  36/54
  ... fönster i två väderstreck
  37/54
  Sovrum 3 (av 3)
  38/54
  Badrum 2 (av 2) ...
  39/54
  ... med dusch ...
  40/54
  ... och förberett för badkar
  41/54
  Hall med huvudentré
  42/54
  Gästhus
  43/54
  44/54

  Sälj med oss

   Gästhus med allrum ...
   45/54
   ... och kök ...
   46/54
   ... med matplats
   47/54
   Sovrum i gästhus
   48/54
   Badrum i gästhus
   49/54
   Fastigheten
   50/54
   Välkomna på visning!
   51/54
   52/54
   53/54
   54/54

   Planritningar och kartor

   (1/4)

   (2/4)

   (3/4)

   (4/4)

   Planritningar och kartor

   Catharina Grenestedt

   Reg Fastighetsmäklare | Civilekonom | Kontorschef Helsingborg

   +46 (0) 708-20 12 10

   catharina.g@sothebysrealty.se

   Catharina är både registrerad och auktoriserad fastighetsmäklare och även civilekonom samt kontorschef i Helsingborg. Hon har gedigen erfarenhet inom fastighetsmäkleri sedan år 2005. Catharinas goda renommé och succé som mäklare beror inte bara på rekommendationer från nöjda kunder utan även på flera rekordförsäljningar.

   Min driftighet, envishet och kreativitet att se möjligheter visar sig genom alla lyckade försäljningar som t ex att ha sålt till all time high slutpris i Helsingborg. Kontoret i Helsingborg startade jag i dec år 2019 och tidigare drev jag eget, Boningen Mäklarfirma. Arbetsområden är främst Helsingborg och Höganäs, välkända områden för mig som bott här sedan år 2001.

   Många av mina objekt säljs underhand dvs. utan marknadsföring, kontakta mig för information även om dessa.

   Villa med gästhus och garage ...
   ... i vacker miljö på Sofiero gård ...
   ... och nära till strand och bad
   Villans framsida och ...
   ... baksida samt ...
   ... gästhus ...
   ... och med både Sofiero Gård som granne ...
   ... och naturreservatet Pålsjö Skog
   Mysig uteplats på framsidan ...
   ... och köksingång samt huvudentré med pardörrar
   Vardagsrum ...
   ... med kakelugn ...
   ... och utgång till ...
   ... trädgård på baksida...
   ... som också har flera uteplatser ...
   ... samt grönsaksland ...
   ... och som angränsar Pålsjö Skog
   Bibliotek / TV-rum / sovrum
   Matsal öppet till kök och ...
   ... delvis öppet till vardagsrum
   Kök ...
   ... med köksingång ...
   ... och öppet till matsal
   Sovrum 1 (av 3)
   Tvättstuga och grovingång
   Badrum 1 (av 2)
   Allrum ovanvåning
   Sovrum 2 (av 3) med ...
   ... fönster i två väderstreck
   Sovrum 3 (av 3)
   Badrum 2 (av 2) ...
   ... med dusch ...
   ... och förberett för badkar
   Hall med huvudentré
   Gästhus

   Sälj med oss

    Gästhus med allrum ...
    ... och kök ...
    ... med matplats
    Sovrum i gästhus
    Badrum i gästhus
    Fastigheten
    Välkomna på visning!

    Intresseanmälan