Villa Ugglebo - unik fastighet med egen udde på Djurgården

 • Lilla Skuggans väg 63
 • Norra Djurgården 1:1
 • 284+7 kvm
 • 8 rum och kök
 • Pris på förfrågan
 • Norra Djurgården 1:1
 • 284+7 kvm
 • Pris på förfrågan
Beskrivning

Här finns möjlighet att förvärva en unik villa på Djurgården belägen på en egen udde med utsikt över Lilla Värtan. En magnifik solnedgång kan åtnjutas från terrassen och det är en svårslagen naturupplevelse tillsammans med den stillsamma miljön. Villa Ugglebo lät uppföras 1897 av arkitekten Ferdinand Boberg som sommarbostad. 1910 gjordes en utbyggnad då kronprins Gustaf Adolf hade det som sommarnöje. Därefter övertog finansmannen Ivar Kreuger Villa Ugglebo och hela Lilla Skuggan. Villan disponerar idag totalt drygt 300 kvm, varav 284 kvm boyta. Den senaste tillbyggnaden gjordes 1992 och ritades av arkitekt Ingrid Jonsson-Gremo. Detta vackra hem karaktäriseras av fönster i alla väderstreck, originaldetaljer och en fantastisk utsikt över vattnet. Sällskapsrum med öppen spis, matsal, veranda, bibliotek, kök med öppen spis, badrum och gästwc. Övre plan har badrum och tre sovrum varav master bedroom med walk in closet och öppen spis. Ett nedersta plan med ett sovrum, tvättstuga, dusch, wc, bastu samt mat/vinförråd. Det finns brygga med segelbåtsdjup, en egen sandstrand samt stall med 4 boxar. En oslagbar idyll på Kungliga Djurgården men med närheten till stan. Endast privata visningar, ring Christina Oscarsson 0739 82 80 13 för mer information! 

INTERIÖR

ENTRÉPLAN

Från den vackra trädgården kommer man in till en representativ entré med pelare och en bred trappa av ek. Hallen och trappan leder upp till sällskapsrummet genom franska dörrar. Här nås man av en magnifik utsikt  över vattnet och Lilla Värtan. Många fönsterpartier med spröjs och panel på vägg ger rummet dess karaktär. Oiginaldetaljer från Ivar Kreugers tid som mönstrat golv av ek och öppen spis, vackra elementskydd av trä, breda fönsterbrädor och fina snickerier. Här plats för soffgrupp och utrymme för sociala sammankomster. 

Genom en stor öppning nås matsalen med plats för ett middagssällskap om minst 12-14 personer. Vackra originaldetaljer också här som golv av ek och fina snickerier. Stora fönsterpartier och härlig utsikt över Stockholm. Vi kan här se ut över Tranholmen, Lidingö och Stocksund. En trappavsats ned finns den nyare delen, kallad verandan ritad av arkitekt Ingrid Jonsson-Gremo och med stora fönsterpartier i tre olika väderstreck. Här fönster i västerläge för att åtnjuta kvällssolen och dörrar ut till en altan med plats för att kunna sitta ute under de varma månaderna. 

Verandan har mönstrat golv av ek, här värmeburen el och spröjsade fönster för enhetligt uttryck med övriga rum. Målade väggar i sobert koltblått, fönsterelement och breda fönsternischer. Idag används detta som arbetsrum och det finns plats för skrivbord och läshörna. Det kan med fördel användas som matsal om det är en större tillställning för sittande gäster om ca 30 personer. 

Bibliotek med golv av ek i originalutförande och platsbyggda bokhyllor. Uteplatsen ligger i lä och man kan åtnjuta kvällssolen och utsikten över vattnet. Fönster i flera väderstreck för fint ljusinsläpp, breda fönsternischer och bokhyllor målade i grått med eleganta elementskydd i aluminium. I den inre hallen finns en större garderob med vävspänt tyg i skotsrutigt, ett förråd för elektronik med en larmcentral samt ytterligare ett par garderober. 

Kök 

Kök som är genomgående med fönster från flera håll för fint ljusinsläpp. Stilren skåpsinredning i vitt och med strama beslag. Inbyggda spotlights i skåp ovanför arbetsbänk i rostfritt. Bänkskiva i svart granit och liggande pärlspont vitt på vägg. Murad stor öppen spis samt matplats för 6-8 personer vid fönstret. Franskt slottsgolv av sten i terracottafärg och med vattenburen värme. Maskinell utrustning från Siemens som gasol och elspis, fläkt, microvågsugn och varmluftsugn. Diskmaskin från Bosch samt sval, kyl och frys från Gram. Spotlights i tak. Skafferi för god förvaring.

Groventré intill kök som nås genom en halvdörr. Här finns också värmegolv av sten samt god plats för avhängning. Gästwc med kakel och klinkers i vitt samt wc och handfat i vitt porslin. Ytterligare en gästwc med carraramarmor på golv och väggar samt wc och handfat i vit keramik. Stor spegel med bokinfattad ram på vägg. Intillliggande städskåp. 

 

ÖVRE PLAN

Trappa leder upp till det övre planet med mattbeklädda trappteg. Väggar målade i pärlgrått. Möblerbar hall med fint furugolv som delvis är målat i vitt på furutiljorna för en rustik och hemtrevlig känsla. 

Generöst master bedroom med fönster åt flera håll för fint ljusinsläpp och med utsikt över vattnet. Rummet utmärks också av en fin öppen spis och detta var tidigare herrummet under Ivar Kreugers tid. Sisalmatta på golv och vävspänt tyg i lila från Ralph Lauren. Walk in closet med platsbyggd inredning av bok. Två inbyggda garderober i sovrummet för god förvaring. 

Ytterligare två sovrum varav det första med fönster åt flera håll och charmigt snedtak. Vit heltäckningsmatta på golv och ljusa väggar. Plats för säng, skrivbord och garderobsskåp. Det andra sovrummet har vitmålat furugolv och linnetyg på vägg från Walles & Walles. En garderob med hyllor samt ytterligare en rymlig garderob för förvaring. Två inbyggda bokskåp. 

Elegant badrum med sandfärgad sten på golv och vägg. Golvet är elburet och badrummet har inbyggt badkar med blandare från Szecks and Speake, London. Kaklad dusch i sandfärgad sten. Wc samt dubbla handfat från Pozi i vitt porslin, blandare från Szecks and Speake. Spegel på vägg med bokinfattad ram samt elburen handdukshängare. 

 

KÄLLARVÅNING/ NEDRE PLAN

De nedre planet har ett sovrum med plats för säng och skrivbord samt härlig utsikt över vattnet. Matta i mörkt brunt och en garderobsvägg. Tvättstuga med golv av trallar i svart trä och vitt kakel på vägg. Tvättmaskin Samsung och torktumlare Bosch, båda 2015. Plats för mangel och goda arbetsytor. Bastu med nytt aggregat från 2014. Gästwc, separat dusch och kommod med handfat. Flera förråd som omfattar mat/källarförråd samt för värmepumpen/ frånfläktspump och elskåp.

 

TRÄDGÅRD, BRYGGA OCH STALL

Vackra grindar öppnar upp mot den grusbelagda uppfarten. Underbar natur och trädgårdstomt med träd som ekar, tallar, hägg och syrén. Fina planteringar med rhododendron, rosor och gräsmattor. Flera altaner i olika väderstreck. Vid vattnet finns ett soldäck och en brygga som mäter minst 2 m i segelbåtsdjup vilket är unikt för en fastighet på Djurgården. Tills i våras fanns ytterligare en brygga och då utanför verandan som det gick att bada ifrån. Egen sandstrand där sanden hämtades med järnvägsvagnar under Ivar Kreugers tid från Franska Rivieran. Till arrendet hör även ett stall om totalt 76 kvm, varav stallet är 56 kvm samt snickarbod och hundstall 20 kvm. Stallet har 4 boxar. Det finns även en lekstuga på tomten. 

ÖVRIGT
Carport för två bilar. Inbrottslarm samt överfallslarm. Egen borrad brunn som delas med grannen men det är beställt kommunalt vatten och avlopp där arbetet kommer att påbörjas inom den närmsta tiden.

I trädgården finns lyktlampor sedan Kreugers tid och övriga lampor på huset har importerats från Frankrike. Det finns också en staty i form av en björn i trädgården som det sägs att kronprins Gustaf Adolfs barn lekte med.  

RENOVERINGAR

1992 Tillbyggnad av hall, terrass och veranda genom totalentreprenad samt renovering. Hela huset isolerades och tilläggsisolerades. Ny träfasad, ny färg, nytt tak, alla ytskikt, en del golv, all el samt värmesystem. Endast parkettgolv av original kvar samt dörrar och innertak. Nya fönster, ny utegård och nytt stängsel i grönt från Gunnebo runt hela tomten. En helt ny trädgård planterades med nya gräsmattor och en ny flaggstång.

2001 Hela huset målades om samt carport. En terrass mm gjordes redan 1984 av tidigare ägare.

2008 Alla ytskikt målades om.

2009 Nytt badrum på 1 tr samt att två frånluftsfläktar installerades.

2010 Hallen renoverades samt Thermia värmeanläggning installerades.

Vart tredje år slipas och oljas golven och vart annat år slipas och målas alla trästaket. Stallet renoveras och målas om varje år i juli. 

Kommunalt vatten och avlopp har installerats och färdigställts under sommaren 2017.

Övrig information: Borean enligt Fastighetsregistret är 212 kvm och 27 kvm biyta.
Övrigt om 76 kvm är stall, 76 kvm och snickarboa 20 kvm samt carport om 34 kvm allt enligt uppmätning.

Arrendeavgift 125 024 kr/år, betalas kvartalsvis i förskott.

Villan säljs med friskrivning från dolda fel.

 

OMRÅDET OCH DESS HISTORIA

Lilla Skuggan är en grupp historiska byggnader på Norra Djurgården besöktes ofta av Carl Michael Bellman. Villa Ugglebo har en anrik historia då Ferdinand Boberg lär uppföra det som sitt sommarnöje, och också byggde en ateljé till sin hustru Anna Scholander. Hennes syster Ellen var gift med den kände konstnären Julius Kronberg. Bägge systrarna Scholander var konstnärer och ville bo nära varandra och Ferdinand Boberg fick då lov att på kunglig mark bygga ett sommarhus och ateljé Villa Ugglebo. Detta är anledningen till att det är högt i tak, många fönster och riktat i norrläge för att få det bästa ljuset för en konstnär. På den här tiden var det också finare att titta på solen än att vara i varmt söderläge och inte vara elegant påklädd. Utsikten var också fantastiskt vacker att se på när solen gick ner på andra sidan från Villa Ugglebo. 

Familjen Boberg flyttade till Södra Djurgården och sålde Ugglebo till dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf, senare kung Gustaf den VI Adolf. Han nyttjade det som sommarställe med sin familj fram till 1919. Samma år förvärvade finansmannen Ivar Kreuger Uggebo och hela Lilla Skuggan. Kreuger använde fastigheten främst för representation fram till sin död 1932. Bland Kreugers gäster märktes Mary Pickford och Douglas Fairbanks som besökte Stockholm 1924 och var den tidens stora filmstjärnor. 

Kungliga Djurgården är en del av Nationalstadsparken och delas upp i Norra och Södra Djurgården. Här finns oslagbar natur och möjlighet till härligt friluftsliv samtidigt som närheten till stan. Bussförbindelser från Norra Djurgårdsstaden eller från Stora Skuggan dit det är promenadavstånd. 

 

Fullständig beskrivning
Fakta
 • Adress:
  Lilla Skuggans väg 63,
  115 42 Stockholm
 • Tomtarea:
  6110 Kvm
 • Boarea:
  284 Kvm
 • Biarea:
  7 Kvm
 • Ej mätvärt område:
  12 Kvm
 • Övrigt:
  76 Kvm
 • Antal rum:
  8 rum och kök
 • Antal sovrum:
  4
 • Byggnadsår:
  1897, tillbyggt 1992
 • Byggnadsår kommentar:
  (1909 nybyggnadsår enligt Fastighetsregistret)
 • Byggnadstyp:
  1,5 planshus med sluttningsvåning
 • Kommun:
  Stockholm
 • Område:
  Norra Djurgården 1:1
 • Församling:
  Engelbrekt
 • Fasad:
  Trä
 • Tak:
  Tegel
 • Stomme:
  Trä
 • Bjälklag:
  Trä
 • Grundläggning:
  Torpargrund
 • Grundmur:
  Betong
 • Murstock:
  Murad
 • Fönster:
  2+1-glas
 • Ventilation:
  Självdrag
 • Tv- och internetutbud:
  Telia Rauter/ Tv Boxer
 • Uppvärmning:
  Frånluftspump (Thermia, installerad 2010), 2 luftvärmepumpar
 • Vatten och avlopp:
  Kommunalt V/A
 • Ägandeform:
  Arrende - Småhus
 • Energideklaration
 • Energiprestanda:
  114 kWh/kvm och år
 • Taxeringsvärde
 • Totalt:
  2 376 000 kr
 • Byggnad:
  2 376 000 kr
 • År:
  2015
 • Kod:
  225, småhus på ofri grund
 • Driftkostnader
 • Värme:
  3 703 kr/mån
 • Vatten/Avlopp:
  333 kr/mån
 • Sotning:
  167 kr/mån
 • Renhållning:
  333 kr/mån
 • Försäkring:
  833 kr/mån
 • Totalt:
  5 370 kr/mån
 • Kommentar:
  Samlade årsförbrukningen för värme och el är 41 752 kwh ( 44 440 kr/år).
Mer fakta
Kartor och ritningar
Tomtkarta
Karta
Intresseanmälan

Logga in eller fyll i dina uppgifter nedan

Laddar

Sälj med Skeppsholmen Sothebys

Ska du sälja din bostad? lämna dina uppgifter, så kontaktar vi dig.

Du kanske även är intresserad av

Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.