"Nämndemansgården" – byggnadsvård under lindarna

 • Östra Granhed Nämndemansgården
 • Östra Granhed
 • 250 kvm
 • 7 rum och kök
 • Östra Granhed
 • 250 kvm
 • Såld
 • Såld
Beskrivning

Välkommen till lilla byn Östra Granhed, Sörmland och denna vackra, välbevarade gård med anor från 1600-talet, nu ett lantligt dröm-hem under varsam renovering. Ett eftertraktat, idylliskt läge nära Harpsund, med sammanhållen gårdsbild och böljande ängsmark. Grönskande, uppvuxen trädgård omgärdad av gärdesgård och syren i vitt och mörk purpur.

Nämndemansgårdens historia begynner på 1600-talet. Gården ägdes och brukades länge av samma släkt i många generationer. Historien är i allra högsta grad kvar på gården. Nuvarande ägare har varit mån om att bevara mycket original interiört och ändå skapa ett funktionellt hem med vardag för en familj med många barn, vänner och umgänge.

Med kunskap och känsla har de skapat flera platser för njutning och livskvalité i huset. Med stor kärlek till sin bostad har de låtit renoveringen ta tid för att inte göra några förhastade ingrepp eller förändringar. Här råder enkelheten, det genuina. Här finns stillhet och möjlighet till eftertanke och reflektion.

Fastigheten visas söndagen 13 juni, vänligenring för bokad visning Lisa 0739-82 80 16 och Åsa 0739-82 80 11

 

Området

Östra Granhed och närliggande Södra samt Västra Granhed kallas tillsammans även för ”Granhedsbyarna” i Floda socken, Katrineholms kommun. Byarna ligger bara några kilometer, cykelavstånd, från välkända Harpsund Herrgård, rekreationsbostad för Sveriges statsminister. Harpsundsjön sträcker en liten vik ända bort till Östra Granhed.

Lilla byn Östra Granhed, där Nämndemansgården ligger, är betagande vacker med slingrande vägar, öppna ängsmarker och skog.

I närområdet finns omtyckta restauranger i form av till exempel ”Bruksrestaurangen” samt ”500 grader” med ved ugns-bakad pizza, båda i Hälleforsnäs ca 6 km från Östra Granhed. Där finns även ”Jürss mejeri” som säljer flera sorters olika egentillverkade ostar i butik. Alla samtliga värda ett besök enligt säljaren, som är glad att bygden är levande.

 

Nuvarande ägare

Ägar-familjen har bott i fastigheten sedan 2017 men ska nu vidare till ett nybyggnadsprojekt väster om Stockholm. Under sin tid på gården har de gjort ett omfattande arbete, lagt många timmar, både exteriört i trädgård och på ängsmark, men även interiört i huvudbyggnaden.

Interiört har ägarfamiljen påbörjat en omsorgsfull renovering och de har börjat med ett helhetsgrepp genom att flytta en del väggar, tagit bort en extra trappa och justerat rumsindelningen till något som idag upplevs som funktionellt och vackert. Tidigare bestod byggnaden av två lägenheter med separata kök, nu märks det inte längre. Familjen har valt att behålla en hel del original och patina i form av takbeklädnad, väggtapeter och dylikt.

 

Trädgård & Mark

I trädgården finns flertalet stora träd bevarade som lindar, ask och lönn. Ägarfamiljen har haft arborist på plats för att se över och vårda träden så att de kan fortsätta växa långt framöver. Framför huvudbyggnaden står en ståtlig, 500 år (daterad) gammal lind, ett vårdträd som vakar tryggt över fastigheten och ger välbehövlig skugga under varma sommardagar. I en välvuxen ask hänger en gunga, och mellan två andra träd, en hängmatta. Ligga och gunga och blicka upp mot trädkronorna.

Stora delar av trädgården om ca 4000 kvm är inhägnad av välskött gärdesgård och stora syrenhäckar i både vitt och mörk purpur. I trädgården finns flera uppvuxna buskar och fruktträd som äpple, päron och klarbär. Vid husväggen vajar vallmon i skrivande stund. Längs med trädgården finns en tillhörande, mindre del skog.

Ängs-/hagmarken om ca 4 ha som tillhör fastigheten, ligger söder om ekonomibyggnaderna, ned mot en å och ett utlopp från Harpsunds sjön som inte är långt bort.

Det är värt att berätta att säljaren har utfört omfattande tyngande arbeten på tomt- och ängsmark för att röja undan bråte och annat som fanns på fastigheten från tidigare ägare. Nu upplevs trädgården som öppen och vacker. Tillgänglig, inbjudande.

 

Huvudbyggnad

Bostaden är renoverad exteriört med ny panel i Falu Rödfärg och renoverade, respektive nya fönster i ockragul färg med grå/gröna foder. Villan har nya stuprör och nytt tegeltak, teglet kommer från trakten.

Det finns ett stort antal fungerande kakelugnar, vedspis i köket och öppen spis. Kakelugnarna är charmigt bedagade.

Säljaren har planerat och förberett för att skapa duschrum och klädkammare i anslutning till gavel-sovrummen.

 

Detaljerad beskrivning interiör:

Entréplan

Gulmålade pardörrar leder från förstutrappan in i en öppen hall med nyinsatt spröjsat fönster vilket gett fint ljus till den, förut så murriga, entréhallen. Här har flyttats väggar för att skapa ett möblerbart, trevligt ankomst-rum och ansikte till bostaden. Här är original dörrarna kvar, vackert målade. Liggande, målad panel på vägg och målat plankgolv, färgerna går i vitt och duvblå. Hallen har platsbyggd bänk längs ena väggen och en vacker tegelklädd, smatt. Vitmålad trappa till övre planet.

Ingång till vardagsrummet klätt med lindblomsgröna äldre tapeter och pappspänt tak med patina över takbjälkar. Plankgolv och öppen spis.

Matsalen har renoveringsgips på väggarna som nu är målade i varmt rött. Plankgolv och vackert tak i original, kakelugn. Luftvärmepumpen är monterad här.

Vidare in i ett rum bredvid köket, en köksentré med wc och skafferi. Vit panel på vägg och i tak, ny-inlagt målat furugolv både i detta rum och i köket. Utgång till trädgården via förstukvist under tak. Här har finns planer på att bygga ut och glasa in köks-entrén.

Köket har vedspis samt modern spis med glaskeramikhäll och inbyggnadsugn från Smeg. Diskmaskin från Asko. Dubbla diskhoar i hel diskbänk. Kyl/frys från LG, samtliga vitvaror i rostfritt. Större skafferi samt bänkskåp i original. Ny-inlagt, målat furugolv. Frukostbord.

Från entréhallen ingång till dusch med wc. Duschrummet är renoverat och har nu vitmålat plankgolv och väggar med vitmålad panel, wc, tvättställ och duschkabin. Här står en tvättmaskin från Electrolux.

 

Övre plan

Notera att det övre planet har högre takhöjd än entréplanet.

Övre hall, generös i storlek med härligt ljusinsläpp från tre stora ny-insatta fönsterpartier med spröjs. Vacker utsikt mot ägorna och trädgården. Detta rum har vitmålat plank-golv och duvblå målad förhöjd panel på vägg samt gräddfärgat upptill mot taket.

Från hallen ingång till övre planets fyra sovrum som var och ett har egen kakelugn och breda rustika plankgolv.

Från vänster i hallen sett är ett stort gavelrum med ny avdelande vägg för att förbereda för kommande dusch och klädkammare. Detta rum är direkt förbundet med nästa sovrum. De här två rummen har original tapeter och vackra kakelugnar. De två andra sovrummen har ljust målade väggar och ytterligare ett förråd som är planerat att bli badrum och klädkammare även i denna ände av övre planet. Det fjärde sovrummet är ett vackert hörnrum, ljust vitmålat.

 

Övriga byggnader

Ekonomibyggnaderna bedöms vara i bra skick och är ommålade under nuvarande ägares tid.

 

Garage

Vid infarten till fastigheten finns ett garage med dubbla dörrar och tegeltak, falu rödmålat, betonggolv

 

Ladugård m.m.

Tre längor i vinkel utgör övriga ekonomibyggnader och formar en skyddad gård, vänd mot huvudbyggnaden. Från höger i västra längan, först en verkstad skapad för Heta arbeten med betonggolv och gjutet bjälklag av betong. Därefter enklare spilta för djur, hönshus, vagnslider och svinhus. Utvändig trappa till stor övre loge med tak upp i nock. Tegeltak.

Den södra, mittersta längan har ladugård till höger och vagnslider till vänster. Plåttak.

Vänstra längan har två garage och förvaringsutrymmen med invändig trappa till loft. Tegeltak.

 

Gästhus

I gästhuset är en omfattande renovering planerad och förberedd men ej ännu påbörjad. Det mesta av materialet är inköpt och målning av fasadplank är påbörjad. Huset ligger lite avskilt och lugnt mot skogskanten och består av två våningar med flera rum, kök o två skorstenspipor. Det är byggt ursprungligen i timmer men utbyggt senare.

 

Övrigt

På fastigheten finns en flaggstång. Fasaden på huvudbyggnaden är målad i Falu Rödfärg Vapen.

I huvudbyggnaden finns äldre vattenburna radiatorer som ej är i bruk. Säljaren har haft tankar på att eliminera dessa och lyfta upp befintliga plankgolv i entréplanet för att lägga ned golvvärme som i en framtid kan kopplas till bergvärme.

Det finns en del lösöre som till exempel möbler och historiskt intressanta saker som hängt med gården en längre tid. Saker som liksom vägrar lämna gården. Även en gammal traktor. Detta lösöre tillsammans med material till renovering av gästhus kan komma att övertas av en köpare efter överenskommelse med säljaren.

Fastigheten säljes med friskrivningsklausul. 

 

Historik

Säljarens ord:

Om Olof Hemmingsson Gadd

Föddes i Helsingfors 1651 som son till stadens dåvarande borgmästare Hemming Gad Sibelius. Han är även den som lät utforma gården så som den ser ut idag. Efter föräldrarnas död kom han att flytta till sin farbror, Per Gadd Sibelius på Säby Säteri i Österåker. Han blev sedermera som vuxen via arv, ägare till gården Östra Granhed. Han lät runt ca 1680 uppföra mangårdsbyggnaden till stora delar i dessa nuvarande skepnad. Han reste huvudbyggnaden på grunden av en äldre byggnad. Det åldriga vårdträdet i form av den praktfulla linden är ett arv från denna byggnation, vars ålder med råge överstiger 500 år.

Eric Andersson Gadd efterträdde sin bror Albert på Östra Granhed, som den siste ättlingen till släktens förste man på Östra Granhed, Olof Hemmingsson Gadd Sibelius. Eric var i likhet med flera av sina förfäder nämndeman och tjänstgjorde vid Oppunda Häradsrätt, var ledamot av kommunalfullmäktige samt huvudman i Oppunda Sparbank varas kontor inhystes på gården. När Eric dog 1961 ogift och barnlös så hade samma familj ägt gården i nästan 300 år.

 

Från Floda hembygdsförening har vi erhållit följande information:

De har fått en ägarlängd som börjar 1758 - 1767.

Ägare var då Pehr Ersson, född 1708. Han bodde här med hustrun Ingrid Nilsdotter och sönerna Eric och Nils. 

På gården bodde också döttrarna Ingeborg och Ingrid med sina respektive, bröderna Lars och Anders Bengtsson som kommit på friarstråt från Västra Granhed! Pehr och Ingrids äldsta dotter, Brita Pehrsdotter, bodde också på gården, gift med Jon Eriksson.

Familjen var samlad på en och samma gård. Ägarlängden visar att gården gick i arv.

Servitut

Ledningsratt tele, Last
0483-88/6 - 1

Byggnadsbeskrivning

BEBYGGD LANTBRUKSENHET. (120) (120)
Byggnad, värde: 1 381 000 kr
Mark, värde: 358 000 kr
Åkermark, värde: 113 000 kr
Summavärde: 1 739 000 kr

Taxeringsår: 2017
Byggår: 1909
Värdeår: 1929

Ekonomibyggnadskategorierer:
(11) Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980 ekonomibyggnader (60)
(42) Spannmålslager

Fullständig beskrivning
Fakta
 • Adress:
  Östra Granhed Nämndemansgården,
  641 97 Katrineholm
 • Tillträde:
  Enligt överenskommelse
 • Fast.beteckning:
  GRANHED 3:64
 • Åkermark:
  3 Ha
 • Tomtarea:
  4000 Kvm
 • Boarea:
  250 Kvm
 • Inägomark:
  1 Ha
 • Antal rum:
  7 rum och kök
 • Antal sovrum:
  4
 • Byggnadsår:
  1909
 • Byggnadstyp:
  Tvåplanshus
 • Kommun:
  Katrineholm
 • Område:
  Östra Granhed
 • Fasad:
  Trä
 • Tak:
  Tegel
 • Plåtarbete:
  Lackerad plåt
 • Stomme:
  Trä
 • Bjälklag:
  Trä
 • Grundläggning:
  Torpargrund
 • Grundmur:
  Natursten
 • Fönster:
  2-glas
 • Ventilation:
  Självdrag
 • Uppvärmning:
  Värmepump samt eldstäder som kakelugnar, vedspis och öppen spis
 • Vatten och avlopp:
  Enskilt vatten från grävd brunn. Gemensamt avlopp snart färdigställt. Idag finns en 3-kammarbrunn.
 • Ägandeform:
  Friköpt - Gård
 • Taxeringsvärde
 • Totalt:
  1 739 000 kr
 • Byggnad:
  1 381 000 kr
 • Tomt:
  358 000 kr
 • Åkermark:
  113 000 kr
 • År:
  2017
 • Kod:
  120
 • Servitut
 • Typ:
  Ledningsratt tele
 • Inteckningar
 • Totalt:
  1 700 000 kr
 • Fördelat på:
  2 pantbrev
Mer fakta
Kartor och ritningar
Ansvarig mäklare
Karta

Sälj med Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Funderar du på att sälja din bostad? Fyll i dina uppgifter här så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

användarvillkoren
Du kanske även är intresserad av

Sotheby’s International Realty® is a registered trademark licensed to Sotheby’s International Realty Affiliates LLC. Each Office Is Independently Owned And Operated.