Corps de logi på totalt 500 kvm med tillhörande flygel, jaktstuga och trädgårdsmästarbostad. Båthus, sjöstuga och växthus. Tillhörande åker- och betesmark. Nybyggnation av maskinhall på 450 kvm. Välkommen till Blacksta Herrgård, en historisk pärla med runstenar inpå knuten.

Gårdens imponerande herrgårdsbyggnad omges av en välskött park med gräsytor, grusade gångar och vackra äppellundar och en tomt som sträcker sig ända ner till sjön. Herrgårdsbyggnaden omges av en välskött granhäck från 1872 som ger avskildhet och vindskydd. Sjöområdet är en perfekt plats för fågeljakt, samtidigt som området erbjuder gott om vildsvin och rådjur. Med ett vattenområde på cirka 7 ha, med tillgång till ett av Sveriges bästa fiskevatten för gös, samt ett rikt bestånd av gädda, abborre och kräftor. Jakt och fiskerätter ingår. Idag drivs lantbruksverksamhet med växande grödor på gården. Odling av sädesslag, olika frukter såsom 37 äppelsorter, grönsaker och vindruvor. Rätter för EU- stöd överlåtes. Andra inkomstbringande verksamheter är uthyrning av hus och arrendering av mark. På gården finns ett stall med fem boxplatser och tillhörande betesmark. Stallet har indraget varmvatten och el. På gården finns flera fornlämningar, bland dessa Kung Blackes grav som enligt Riksantikvariet är Sörmlands största viking-kungagrav.

Herrgårdsbyggnaden
Södervänd herrgårdsbyggnad i pampig stil om cirka 450 kvm boa med 12 rum. Huset är fördelat över två plan samt en inredd vindsvåning. Alla rum har generös takhöjd och vackra fönsterpartier som släpper in ljus och bjuder på en oslagbar utsikt över både äppellunden, orangeriet, fälten och sjön på gården. Interiören är representativ med väl tilltagna rum och detaljer såsom pardörrar, kakelugnar och eldstäder och vackra ekgolv. Herrgårdens källarplan med ett stenvalv som har anor från 1500-talet. I matsalen finns en väggmålning av en elev till Carl Larsson. Vattenburen golvvärme i hall och alla badrum. Vatten från egen brunn med mycket god vattenkvalitet, pumphus utmed åkerskant. Avlopp genom trekammarbrunn med infiltrationsbädd. Entréplanet består av en stor hall, ett bibliotek, en salong och matsal i fil intill det stora lantliga köket. Från köket nås en tillbyggd del med groventré, tvättstuga och nedgång till källaren med teknikrum, förråd och vinkällare med en gedigen koppardörr från 1500-talet. Från salongen nås den stora södervända terrassen med avkopplande bubbelbad. En fin lind ger vindskydd. Herrgårdsbyggnadens övre plan öppnas upp mot ett sällskapsrum med trappan centralt i rummet. Idag fungerar rummet som lounge och ateljé. Fyra sovrum, varav en master suite med påkostat spa-badrum. Ytterligare ett badrum ligger i anslutning till sällskapsrummet. Trappa leder upp till takvåningen med två mindre sovrum under snedtak samt ett sällskapsrum.

Övriga byggnader och tomt
På fastigheten finns tre garageplatser intill herrgårdsbyggnaden samt en trädgårdsmästarbostad på 83 kvm om 3 rum och kök, idealisk för uthyrning. Till höger om herrgården ligger en flygelbyggnad om 2 rum och kök som passar för tonåringen, som hemmakontor, gästhus eller uthyrning. För den som är intresserad av odling och trädgård finns också ett pampigt orangeri samt ett mindre odlingshus. För den jaktintresserade finns en jaktstuga med öppen spis. Nere vid vattnet finns en sjöstuga på 30 kvm i timmer från 1500-talet och ett båthus med en kanal som leder rakt ut i sjön. Hela gården är mycket välskött med löpande utfört underhåll. Solcellsanläggning som ägs separat av bolag bidrar till hållbar och kostnadseffektiv drift. Ny maskinhall på 496 kvm är under uppbyggnad och väntas stå klar i maj 2025.

Område
Mycket natursköna omgivningar med vackra promenadvägar. I Blacksta finns både ett stenugnsbageri, lanthandel, restaurang och en kyrka.
På Blacksta Herrgård finns alla möjligheter för att skapa ditt drömliv!

På en sluttning vid Alsterälven ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sina barndoms somrar. Här såddes frön till flera av de dikter han skulle skriva som vuxen. I gården, älven och skogarna hittade han sina motiv. Här finns ekar, askar och lindar, varav flera är närmare 300 år. Herrgården är mycket smakfullt renoverad sedan 2007. Den gamla bruksmiljön har rustats upp med stor omsorg och känsla för historien. Total markareal är cirka 138 hektar samt 115 hektar arrenderad mark. Arrende och uthyrning av bostäder ger goda intäkter. Gården ligger 8 km från stora torget i Karlstad och ansluter till området kring universitetet.

Gunneruds gård är en bärande del i Alsterdalen med dess historia och tradition, bara några stenkast från centrala Karlstad. Gården har långa anor, främst som bruksherrgård med järnbruket som etablerades i början av 1600-talet och var i drift i cirka 240 år. Gunnerud blev säteri i slutet av 1700-talet. Många kända släkter har ägt gården.
Gunnerud representerar Värmlands två främsta kulturhistoriska företeelser; järnet och litteraturen.

Historien
I Alsterdalen med dess omväxlande odlings- och skogsbygder ligger Gunneruds gård. Gården med dess byggnation i en praktfull park har månghundraåriga anor som bruksherrgård och säteri. Byggnadsbeståndet utgörs av en herrgård i nyklassicistisk stil omgiven av fyra flyglar och flera praktiska ekonomibyggnader. De äldre byggnaderna har renoverats och nya har uppförts, allt i samråd med antikvarie för att bibehålla den historiska traditionen. År 1852 förvärvade brukspatronen Jan Fröding, Gunneruds Bruk. Han var Gustaf Frödings farfar och ägde sedan tidigare bland annat Alsters Bruk. Gustaf Fröding vistades som barn i långa perioder på Gunnerud hos sin farmor – dessa perioder var bland de lyckligaste i hans liv och många dikter härstammar härifrån.
Gunneruds Gård består av en representativ och rymlig mangårdsbyggnad med fyra flankerande flygelbyggnader och flera praktiska och stilenliga ekonomibyggnader. Samtliga byggnader i väl rustat skick. Omgärdat av en behagfull och lantlig parkmiljö. Under de senaste femton åren har omfattande renoveringar skett, nya ekonomibyggnader har rests och tidigare befintliga byggnader rustats med antikvarisk rådgivning av Värmlands Museum. Gärdesgårdar och staket har byggts och omgivande marker återställts med respekt för historiskt utseende och användning. Åtgärderna har skett i samråd med Länsstyrelsen som år 2013 förklarade huvuddelen av gårdens byggnader och parkområde som byggnadsminne.
Här finns det gott om älg och småvilt. Egendomen ingår viltvårdsområde men utgör en egen sektion på cirka 254 hektar. I sektionen ingår egen mark och cirka 115 hektar arrenderad mark.

Mangårdsbyggnaden
Mangårdsbyggnaden är belägen centralt i parken med utsikt över älven med två flyglar på ömse sidor. En fritrappa av kalksten leder upp till entréns pardörrar. ”Invändigt har rummen bevarad fast inredning med kakelugnar, stuckaturer, pappspända tak, väggfasta skåp och äldre tapeter. I stora salen, med cirka tio meter långa golvbrädor finns en panoramatapet tillverkad av Joseph Dufour et Cie i Paris 1818, inköpt av Jan Fröding 1856. Tapeten deponeras idag på gården av Värmlands museum.
Bottenvåningen fördelar sig på entré, patrons rum, gårdskontoret, salongen, Frödingrummet/Gustavas sovgemak, tapetrummet, stora salen, lilla salen, serveringsrummet, en grovingång och köket. Den övre våningen är inredd med sällskapsrum med en fornnordiskt inspirerad öppen spis, tre rymliga sovrum, hobbyrum, badrum och kallvind. Samtliga bostäder värms via kulvertar med vattenburen värme från panncentralen. Vatten från egen brunn förser samtliga bostäder. Avlopp sker till ett modernt minireningsverk.

Flyglarna
Norra flygeln från år 1825 är timrad över delvis källare. Byggnaden är inredd med tre bostadslägenheter. Herskapsflygeln uppfördes år 1800 i timmer på två välvda källare. Bostaden disponeras av ägarna. Det timrade magasinet restes år 1801, det står på stenfot och används numera som förråd. Bagarstugan från år 1828, står på en valvbyggd stenkällare. Invändigt har bagarstugan en fungerande bakugn, golv med täljsten och handslaget tegel.

Visthusbod och kuskbostaden
Visthusboden med vällingklockan är belägen närmast mangården. På klockan finns följande inskription ”Tillhörig inspector Johan Mellin Gunnerud – Guten hos Lars Bremer i Örebro 1804.”
Klockan är numera elektrifierad och slår tre gånger per dygn (morgon, middag och kväll). Byggnaden är uppförd i timmer på natursten. Kuskbostaden byggdes år 2012 på grundstenar från en tidigare byggnad och innehåller bland annat gårdens bastu.

Flishus, panncentral och stall har uppförts på senare tid. Praktiska fribärande byggnader på gjutna plattor, socklar och plintar. Byggnaderna omger en grusplan. På stallets tak har man låtit installera en solcellsanläggning på 34 kW som föregående kalenderår levererade 27 000 kWh. Laddbox till elbil är installerad med effekten 11 kW.

Ekonomibyggnader
Redskapshus och vagnslider. Två byggnader från början av förra seklet, regelstomme på natursten och plintar. Såväl redskapshus som vagnslider har totalrenoverats.
Avträdet har begåvats med två rum; ett för herrskapsfolk med fjölar för såväl vuxna som barn och det andra rummet är betydligt enklare för tjänstefolket. Vindskyddet är en enkel renoverad byggnad i timmer och plank på gjutna plintar. Byggnaden används som vindskydd för får. Gurkhuset är det senaste tillskottet av byggnader på gården. Inspiration till modellen är hämtad från tidsperioden sekelskiftet 1800 – 1900. Glasen målas med uppslammad kalk vid stark solinstrålning.

Park
En trädvårdsplan över parkområdet har upprättats år 2008 av Hushållningssällskapet.

Åker- och betesmark
Betesmarken är stilfullt instängslad i hagar närmast Mangårdsbyggnaden. Åkermarken har en för området normal produktionsförmåga och är delvis plantäckdikad. Åker och betesmark är utarrenderat.

Skogsmark
Fältarbetet för skogsbruksplanen utfördes i december 2023 av Henrik Gynnemo. Virkesförrådet är idag uppräknat till 8 900 kbm och boniteten 7,4 kbm per hektar och år. Trädslagsfördelningen tall 32 procent, gran 45 procent, löv 22 procent och ek 1 procent. För övrig information om skogen se den kompletta skogsbruksplanen. Skogsbruket är dubbelcertifierat enligt PEFC och FSC.

Jakt
Egendomen ingår i Busteruds – Gunneruds viltvårdsområde men utgör en egen sektion på cirka 254 hektar. I sektionen ingår egen mark och cirka 115 hektar arrenderad mark. Det är gott om älg och småvilt. Tilldelning för älg i sektionen har i huvudsak varit ett vuxet djur och fri kalv, vissa år endast fri kalv.

Areal
Areal enligt fastighetsregistret 137,7 ha
Areal enligt skogsbruksplan
Produktiv skogsmark 65,7 ha
Impediment skog 0,2 ha
Väg och kraftledning 0,4 ha
Inägomark 68,8 ha
Övrig landareal 4,5 ha
Summa landareal 139,6 ha

Arrendeintäkt för 2024 var 167 850 kr (ink moms)
Jordbruksstöd för 2024 var drygt 30 000 kr
Hyresintäkter för 2024 var 258 000 kr

Taxeringsvärde
Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet),
taxeringsvärde år 2023
Tomtmarksvärde1 631 000 kr
Bostadsbyggnadsvärde 6 554 000 kr
Skogsmark 4 494 000 kr
Skogsimpediment 0 kr
Åkermark 3 015 000 kr
Betesmark 148 000 kr
Ekonomibyggnad 2 021 000 kr
Summa 17 863 000 kr
Typkod 320 (hyreshusenhet),
taxeringsvärde 2023
Hyreshus 645 000 kr
Tomtmark 196 000 kr
Summa 841 000 kr

Inteckningar/lån
Det finns nio penninginteckningar på totalt 5 570 000 kr.
Inga lån skall övertas av köparen.

Servitut/nyttjanderätter m.m.
Samtliga 5 bostäder har fiberanslutning.
Fastigheten belastas enligt fastighetsregistret av ledningsrätter och som förmån en avloppsanläggning och
väg. Ett avtalsservitut säkerställer att en närbelägen
fastighet får sitt behov av vatten från Gunneruds vattentäkt.

Planer, bestämmelser och fornlämningar
Alsterdalen riksintresse
Skydd för vattentäkter
Byggnadsminne

Förvärvstillstånd
Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv
av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver
förvärvstillstånd

Sekelskiftesvilla på fastighet med exploateringsmöjligheter. Ett ursprungligt stuteri, lämpligt som hästgård och bröllopslokal, med både stall och kuskbostad i handslaget tegel, maskinhall (möjligt ridhus), ett 100 kvm stort orangeri, bibliotek, vinkällare, äppellund, flertalet gästhus och alléer, samt en egen äng (betesmark). Lövträdkronorna utanför skiftar hänförande genom de vattrade glaset i originalfönstren när man går genom salongerna, som alla bjuder på lummiga gröna vyer under majoriteten av året. Såväl exteriör som fast originalinteriör går i tjugotalsklassicistisk stil med inslag av jugend. En anrik fastighet med imponerande historia och intäktspotential nära Lund, Malmö och Köpenhamn. Välkommen att kontakta mig för visning, frågor om objektet eller fri värdering av er bostad: pauline.l@sothebysrealty.se eller 0739 82 80 52.

RUMSBESKRIVNING HERRGÅRDSVILLA
PUNSCHVERANDA:
Via huvudentrén bestående av höga pardörrar med spröjsat överljus når vi den somriga punschverandan med förmiddagssol. Trevlig plats för morgonkaffet såväl som tårtfika och punsch, med alla rosor utanför. Trädgårdsodling ligger nuvarande ägarna varmt om hjärtat, så på verandan förvaras vattenkanna, trädgårdsredskap, stråhattar, badväskor och en uppsjö av fiskespön – ån Höje nedanför är full av god abborre och gädda. Ett regelrätt mudroom, där jordiga stövlar åker av. Närmare sekelskiftet fungerade verandan som en sluss där ovälkomna gäster fick vänta, utan att behöva bjudas in längre än så. Här låg det även ett stort fat med vita papperslappar, så när folk kom hit och ingen var hemma skrev de på en lapp att de hade varit på visit.

FOAJÉ:
Middagsgästerna däremot bjöds in i den imponerande foajén där de välkomnades med champagne på taffeln (flygeln). Viktorianskt golv av carraramarmor och svart marmor. Öppet upp till nock. Flygarmössa och -accessoarer vittnar om flygplanen som funnits här på gården (såväl husägarnas egna som amerikanska flygvapnets på 40-talet).

SALONG (MUSIKSALONGEN):
Härefter en cocktail och musikunderhållning i musiksalongen, som den benämndes, i väntan på att middagen skulle bli färdig. En ljus salong i mitten av villan med utsikt över orangeriet. Som kuriosa kan nämnas att pianot som står här kommer från filmen Änglagård, som spelades in i säljarens släktgård där.

MATSAL:
Tapeten är densamma som tapetserades på Grand Hotell på 20-talet och husägarna ville inte vara sämre. Under tapeten finns en handmålad väggmålning som man efter kort tid alltså uppdaterade med något ännu mer imponerande. Matsalsbordet och stolarna har stått här sen de inhandlades på 20-talets NK.

ORANGERI:
För att sträcka på benen promenerade man efter middagen genom det 100 kvm stora orangeriet medan värdparet fick tillfälle att imponera på gästerna med sina tropiska växter. Gjutjärnskamin och spetsiga atrium. Betonggolv som går igen i den gjutna entrétrappan och skånelängans gråa puts.

SÄLLSKAPSRUM (DAMSALONGEN):
Därifrån gick man via tamburen in i den s.k. damsalongen, där damerna kunde kokettera, medan herrarna fortsatte vidare till herrsalongen. Gjutjärnsreliefen i öppna spisen föreställer den danske kungen Christian IV som ägde Trolleberg Gods i början av 1600-talet. Spegeln i damsalongen är utsmugglad under ryska revolutionen och övriga speglar och tavlor bär på lika intressant historia – herrgården bär på många imponerande anekdoter.

BIBLIOTEK (HERRSALONGEN):
Herrarna slog sig ner med cigarr och cognac i herrsalongen medan de spelade eller pratade affärer. Här spelar man numer biljard och botaniserar bland böcker om exklusiva sommarhobbys som husägare har ägnat sig åt här på gården under ett drygt sekel. Parkettgolv med ekstavar i rutmönster, vit kakelugn och platsbyggda bokhyllor.

KÖK:
Ett robust kök med gedigen 100 cm bred gjutjärnsspis från AGA med flertalet värmeluckor (ursprungligen en koleldad spis från 30-talet som på senare tid moderniserats med en gashäll och IR-häll), ytterligare en separat modern ugn därutöver, LG door-in-door kyl och frys med ismaskin och vattenkran, porslinsho, viktorianskt marmorgolv, sekelskiftesfönster med småspröjsad ovandel som gjorda för pelargoner.

SKAFFERI:
Klassiskt separat skafferi i anslutning till köket, praktiskt och svalt beläget mot norr. Fönstret har ursprungligen varit en ytterdörr och skafferiet har varit kombinerad groventré.

VINKÄLLARE:
Gemytlig vinkällare en trappa ner som främst har varit fylld med champagne. Vedlåren intill vinkällaren är i själva verket en isbox; här låg sågspån i botten och ett stort isblock från vilket man chippade av isbitar till sin “piscine”. I källaren hängde man även upp viltet på krokar, saltade in mat samt förvarade syltburkar från frukt- och bärträden (i skåpet som nu står på verandan) som sen såldes på lokala marknaden.

GÄSTRUM:
Mellan matsal och skafferi ligger kökspigans sovrum som också fungerade som en serveringsgång. Numer ett vackert gästrum med fönster ner mot ån. Pigan som arbetade här som 14-åring på 50-talet besökte nuvarande ägarna i villan och berättade om svunnen tid.

GÄST-WC:
Tidsenligt WC med viktoriansk handfat Twyfords och blandare, marmorgolv, klassiskt svart WC-sits och stämningsfull bibliotekstapet.

ÖVERVÅNING:
Den lika eleganta som knarrande trappan leder upp till villans privata avdelning med allrum och 4 sovrum, samtliga med ensuite badrum. Hela övervåningen, inklusive tvättstugan och badrummen, behöver renoveras.

RENOVERINGSBEHOV: Mangårdsbyggnaden är i behov av en omfattande totalrenovering. Ägaren har valt att besiktiga huset för att på bästa sätt göra försäljningen transparent så att du som spekulant skall kunna skapa dig en god bild av fastighetens skick och möjligheter. Tanken med besiktningen är att man som spekulant skall ges möjligheten att kontakta besiktningsmannen för en genomgång av besiktningsprotokollet innan köp. Vill man som spekulant genomföra en egen besiktning skall detta ske innan man undertecknar ett köpeavtal. Fastigheten säljs med friskrivningsklausul.

ÖVRIGA BYGGNADER
(Säljarnas uppgifter nedan.)

SKÅNELÄNGA i PUTSFASAD:
Gråputsat gästhus i gott skick med 5 sovrum, 3 badrum och utsikt över äppellunden och skånska fälten i söder. Med sina ca 200 kvm är huset stort nog som permanentbostad för en hel familj. Se bygglov uppladdat under fliken dokument.

KUSKVILLA I TEGEL:
Vacker 1,5-plansvilla i handslaget tegel där herrgårdens kusk bodde, som namnet avslöjar. Ett renoveringsprojekt för den som älskar historiska byggnader; ca 70 kvm med vardagsrum, kök och badrum nedtill och två sovrum på övervåningen. Belägen vid den privata allén av avenbok och lind, mittemot äppellunden.

STALL I TEGEL:
Häststall om avsikten är att driva hästgård. Stallet är ca (35×12 m) 420 kvm stort och med en stallgång på 2×35 m kvarstår 350 kvm, vilket rymmer 43 hästar om 8 kvm/box, dvs ca 20 hästar på var sida. Utöver denna stallyta tillkommer den nuvarande verkstaden inuti stallet som har högre takhöjd och därför rymmer flertalet stora hästar därutöver, liksom det fristående 120 kvm stora vagnslidret neråt betesängen, som också är högt i tak och rymmer flertalet hästar. Stallets ovanvåning utgör potentiell partylada om golvet renoveras. Som bröllopsvenue är även det 100 kvm stora orangeriet lämpligt, liksom herrgårdsvillans alla salonger. Stallet har en byggnadshöjd på ca 10 meter. Golvet på nedre plan kan sänkas då man tidigare höjt originalgolvet mha sand under det nuvarande gjuta golvet. Närmare sekelskiftet, när gården var ett stuteri, användes stallet för uppfödning av ungtjurar. Sen dess har stallet använts som showroom för veteranbilar, mahognybåtar, helikopter, motorcyklar mm. På gaveln mot allén, med byggåret “1922” synligt på gavelfasaden, finns en drängbostad, lämplig som t.ex. externt hemmakontor eller gästrum, i behov av renovering precis som resten av stallet. Framför långsidan ligger övervuxen gatsten som kan grävas fram igen, liksom 3 säckar ny gatsten som komplement. Bygglov har funnits för att bygga flerbostadshus av stallet i form av flertalet radhus, men inga sådana planer har påbörjats pga arvsskifte. Se bygglovshandlingar under fliken Dokument. Området sydväst om Lund och ån Höje ligger inom kommunens fördjupade översiktsplan. Se FÖP under fliken Dokument.

MASKINHALL/HANGAR:
Potentiell manege om avsikten är att driva hästgård och ridskola. Ett ca 12 meter högt magasin om ca 500 kvm, byggt av stål, i nyare skick än stall och loge. Som intäktskälla kan utrymmet hyras ut till företag iom läget nära Lund centrum och motorvägarna E6 och E22.

FALURÖD LOGE:
Den ca 15 meter höga logen med faluröd träfasad har under de senaste decennierna bestått av verkstad, lackbox (då ägarna haft många sportfordon som hobby) samt 2 st förråd. Renoveringsbehov. Vill man bedriva hästgård så finns det i logen och fastighetens övriga byggnader och utrymmen gott om plats för cafeteria, konferensrum, kontor, omklädningsrum, inkvarteringsmöjligheter och övriga serviceutrymmen som kan behövas på en hästgård.

VAGNSLIDER:
Beläget i väster neråt ängen ligger ett vagnslider om ca 120 kvm, mitt emot herrgårdsvillan. Förråd, garage, lager eller, med kommunens godkännande, möjlighet att konvertera till annan typ av byggnad.

ÖVRIGA BYGGNADER:
Övriga byggnader och fastighetstillbehör på fastigheten finns i form av carport och stort vedskjul/hönshus. Bakom stallet finns även en vattenreservoar.

ARKITEKTURHISTORIA
Swedish Grace:
De 20-talsklassicistiska attributen hos mangårdsbyggnaden är tydliga. Symmetriskt utformad fasad av slätputs. Ytterdörrarna är parspegeldörrar, centralt placerade med ovanfönster med profilerade spröjsar. Symmetriskt placerade murstolpar med lyktor om vardera sida av entrétrappan. I anslutning till huvudentrén runt rundeln står gatlyktor av opalglas. Brädgolven är spontade av gran och furu som fernissats. I biblioteket ligger parkettgolv med ekstavar i rutmönster, med en fris längs väggarna. Matsalstapeten med stiliserade blommor i brunt, orange och grönt på beige botten är densamma som Grand Hotell hade under denna tid.

Smalare socklar, dörr- och fönsterfoder med enklare profilering. Snickerier såsom trappräcket är målade i brun och bruten vit kulör, typiskt för 20-talet. Släta tak med mjuk rundning mot vägg syns i musiksalongen, där den vita takfärgen är neddragen 20-30 cm ner på väggen. Stucklister och takrosetter av mer stilrena former; enklare takrosetter markerar platsen för armaturen i salongerna på nedre plan. Taklister utformade som hålkälslister. Gedigna spegeldörrar med 5 speglar, äkta hantverk av finsnickeri som knappt tillverkas på detta sätt längre. Husets innerdörrar och spröjsade fönster är handtillverkade på Barsebäcks gods under slutet av 1910-talet. Lövträdkronorna utanför skiftar hänförande genom de vattrade glaset i originalfönstren när man går genom salongerna, som alla bjuder på lummiga vyer under majoriteten av året. Mellan skafferiet och köket är spegeldörren försedd med ljusinsläpp. Tidstypisk öppen spis i damsalongen, placerad mitt på väggen, med raka linjer, spiselkrans och delvis klädd i marmor.

Inslag av Art Nouveau – och funktionalism:
I mangårdsbyggnaden syns även påtagliga jugendelement såsom luftiga och ljusa rum med hög takhöjd, höga fönster i grupp och ljusare färgsättning. Jugendtypiska 2-luftsfönster med småspröjsad ovandel, tillverkade av kärnvirke med hög halt av kåda, vilket gör dem beständigare mot röta. Golv av carraramarmor och svart marmor i bl.a. kök, foajé och gäst-WC (härör ursprungligen från romarnas kärlek för symmetri och geometri). Vitmålade tak och takrosetter med växtmotiv ur den nordiska floran och slingrande former som skapar symmetriska mönster. Flertalet pardörrar ut mot orangeriet. Enkeldörrar mellan övriga rum, samtliga hantverksmässigt tillverkade med flera speglar.

Elektricitet, vattenspolande WC och centralvärme med vattenburen värme har alltid funnits i villan sedan den byggdes. I musiksalongen finns till och med en knapp på väggen där man stängde av inkommande telefonsamtal för att inte störas under sociala tillställningar – ett “flight mode” redan för hundra år sen. Vit kakelugn med mittelband och sockel i biblioteket. Iom att detta byggdes som en påkostad villa 1917-1922 utgör köket en ren arbetsplats med egen utgång, planerat så att inte pigan och resten av tjänstefolket skulle trampa in genom finingången (groventrén via skafferiet har dock därefter ersatts med ett fönster). För att inte herrskapet skulle störas av skrammel och matos är köket placerat mot norr, långt från salongerna. Skafferiet står mot en yttervägg med fönster för att hålla kylan. Kökets hjärta består av AGA-spisen från 30-talet (en koleldad spis som på senare tid moderniserats till en häll- och gasspis) och ovanför spisen sitter kakel med fasade kanter.

Som ett stilbrott typiskt för sin tid ersatte ägarna på 50-talet den uttjänta sadeltakkupan i sekelskiftesstil med en ny rak takkupa i funktionalistisk stil. Foton och ritningar på originalkupan har efterfrågats av Staffanstorps kommunarkiv, kultursekreterare, hembygdsförening och bygglovsavdelning. En likadan Sekelskiftesvilla med originaltakkupa finns på Önnerupsvägen en liten bit härifrån, där man kan se hur sadeltakkupan ska se ut enligt original.

På byggnadsvårdbutikernas hemsidor kan man finna mer information om jugend och tjugotalsklassicistisk exteriör och interiör. Villan har omfattande renoveringsbehov, liksom kuskvillan, stallet och logen.

HISTORIA & KURIOSA
Flackarp 16:1 tillhörde länge grannfastigheten och fideikomisset Trolle Ljungby/Trollebergs gård, ursprungligen kallat Werpinge gård. Godset har under århundranden gått igenom många ägare; Lunds Domkapitel, familjen Brahe, Sparre och 1601 tillföll ägorna Kristian IV. Därefter tillkom familjen Thott och sedemera biskop Winstrup som sålde gården till Fredrik Trolle som gav det dess namn. Det tillföll därefter hans dotter Hilla Birgitta Trolle 1727–1808 som gifte sig med greve Fredrik Georg Hans Carl Wachtmeister af Johannishus och där skapades fideikomissen Trolle Ljungby. Mackleans effektivisering av svenska jordbruket medförde år 1808 att den nya skiftesförordningen skulle gälla i hela landet, men Trolleberg och Flackarp 16:1 blev undantaget och skiftades aldrig. Därför är hela fastigheten Flackarp 16:1 fortfarande sammanhållen (mandomsbyggnaden och marken), till skillnad från lantbruksfastigheter generellt från den tiden. Flackarps gårdsbyggnader från år 1785 ödelades år 1910 av en brand. Nya hus uppfördes på samma plats som de som förstörts av branden. Flackarps nuvarande patronage uppfördes under år 1917-1922 av Johan Henrik Peter Dieden, arrendat av Trollebergs gård. Flackarp 16:1 blev sedermera en fristående fastighet.

På idylliska Muskö, ca 50 min bilfärd från Stockholm ligger Arbottna Herrgård på en tomt om hela 220 hektar med lång strandlinje ut mot Fårfjärden. Herrgården med anor från 1700-talets slut har nyligen genomgått omfattande renoveringar för att bevara dess historiska charm samtidigt som den anpassats för dagens krav på bekvämlighet och tekniska lösningar.

Herrgården har de senaste åren använts kommersiellt som hotell och restaurang samt hyrts ut till olika events och bröllop. Det finns ett fullt utrustat restaurangkök samt reception på entréplan. Idag inrymmer byggnaden 12 sovrum och flertalet magnifika salar och sällskapsrum.

Intill herrgården återfinns en totalrenoverad flygelbyggnad, som rymmer sex fullt utrustade lägenheter. Denna unika tillgång erbjuder möjligheter för dig som söker extra utrymme för familj och gäster eller kanske vill skapa ett boendekoncept med hyresintäkter. Varje lägenhet är renoverad med samma omsorg som huvudbyggnaden, vilket skapar en harmonisk och inbjudande känsla.

På fastigheten finns ytterligare ett antal byggnader som ej är renoverade men som har stor potential. Det finns även möjlighet att stycka av flera fastigheter från stamfastigheten.

Muskös vackra skärgårdsnatur lockar besökare året runt. Den stora tomten omfattar hela 220 hektar och erbjuder inte bara enastående jaktmöjligheter med gott om vilt, utan också en chans att leva nära naturen på ett sätt få andra platser nära storstaden kan erbjuda.

Med sitt unika läge på Muskö är Arbottna Herrgård det perfekt för dig som söker ett boende där natur, kultur och historia möts eller dig som vill bedriva en exklusiv hotellverksamhet.

Fastigheten ligger i bolag och överlåts genom en bolagsöverlåtelse.