BESKRIVNING:
Vi har nu äran att försälja ett ståtligt objekt bestående av två bebyggda fastigheter sammanflätade till en vacker enhet tillhörande samma ägare sedan många år. Säljaren har varsamt vårdat och förvaltat de två byggnaderna som idag är i mycket gott skick.
Med adress St. Hansgatan 9 är fastigheten Hammaren 1 belägen bebyggd med en magnifik villa benämnd ”Rosenhill” anno 1922. Villan är uppförd i nationalromantisk stil i två våningar med inredd vind och inredd källarvåning.
Tillhörande historiskt hus, ett så kallat Bulhus – från 1750 i ett gammalt stall på fastigheten Hammaren 8, idag renoverat och delat i två lägenheter för generationsboende och/eller uthyrning med adress Mellangatan 10.
Bostäderna är belägna i prunkande, på en för Visby ovanligt stor inhägnad mycket praktfull trädgård med eftertraktat läge i Visby. Tomten har lätt sluttande gräsytor och ett större antal perenner och blommor samt buskar och träd samt orangeri. Här finns bland annat en japansk lönn och ett mullbärsträd ett stort antal olika rosor och perenner. Här finns en brunn från 1200-talet som kan användas för bevattning. I trädgården finns flera olika uteplatser skapade i olika ”rum” i grönskan. Bilplatser finns på fastigheten med infart från Mellangatan.
Nedan följer en fyllig beskrivning av villan och Bulhuset samt en del information om kvarteret och historiken. Fastigheten visas vid privata visningar framöver. Välkommen att boka tid hos fastighetsmäklare Lisa Jansdotter som bor i Visby på lisa.j@sothebysrealty.se eller 0739-82 80 06
Sankt Hansgatan 9 – fastigheten HAMMAREN 1
”Rosenhill”
HISTORIK/BYGGNAD:
Byggnaden är ett bostadshus som uppfördes 1922 av byggherre Kapten Torsten Norström i nationalromantisk stil. Under en period, från 1950-talet och fram till 1990-talets mitt, fungerade den som pensionat och föreningslokal med uthyrningsrum. Byggnaden har genomgått flera ombyggnader sedan uppförandet, de flesta genomfördes under pensionatstiden, på 1950- och 60-talen. Exteriört märks det främst på takkuporna och den tillbyggda farstun och interiört genom de inredda vindsplanen samt att det tillkommit ett antal badrum och toaletter. Trots en del tillägg och förändringar har huset bevarat karaktären av en påkostad villa från 1920-talet, i en arkitektur som bottnar i 1700-talets arkitekturideal. Den har därmed ett stort kulturhistoriskt och arkitekturhistoriskt värde.
Villan är uppförd med en stomme av tegel i två våningar med inredd vind under ett tegeltäckt mansardtak. På båda sidor har det nedre takfallet två ljusinsläpp var, i form av plåtinklädda takkupor med tegeltäckta pulpettak. Även i det övre vindsplanet finns ljusinsläpp på båda långsidor, placerade omedelbart under taknocken. Fasaden har en grå, avfärgad slätputs. På långsidorna löper vita, skarpt avfasade gesimser, profilerat listverk. Mot den sydöstra gaveln finns en tillbyggd farstu i en våning. Farstun har likadant utformad fasad som huvudkroppen och står under ett tegeltäckt sadeltak.
Byggnaden har tre ingångar. Farstun beträds via en entrédörr, klädd med teak panel och försedd med tre smala fönster i den övre delen. På motsatt gavel, mot nordväst, finns en köksingång med inskjuten placering i fasadlivet. Dörren har lackad ribbpanel och är glasad i den övre delen. I fasaden mot sydväst finns ett franskt fönster med finspröjsade dörrblad samt överljusfönster. Ingången nås från markplanet via en snedställd, gjuten trappa. Fönstren utgörs huvudsakligen av finspröjsade tvålufts-fönster. Undantagen är takkuporna som har större glas i de spröjsade bågarna. Förutom de båda lackade dörrarna är alla snickerier vitmålade/ljust grå. På gavlarna finns smidda utrymningsbalkonger med stegar. Fönster tätspröjsade med 10 rutor/båge. (visinvent.gotland.se)
DETALJERAT INTERIÖRT ROSENHILL:
Entrévåning
Genomgående parkettgolv i entréplanet. Rymlig, möblerbar hall med möjlighet till förvaring av ytterkläder. Gäst-wc med mosaik och väggpanel och golvvärme.
Spatiösa umgängesytor med vardagsrum och matsal i fil, plats för ca 10–12 personer vid matsalsbordet. Ljust tapetserade väggar och vitmålade, vävspända tak. Öppen spis med braskamininsats. Dubbla glasade dörrar mot trädgården från matsalen.
Kök med köksentré via glasad dörr till trädgården. Generöst kök med matplats och köksö samt nedgång till den inredda källarvåningen. Köksinredning i ek med hel diskbänk i plåt. Ugnar från Miele integrerade i högskåp. Diskmaskin i rostfritt från Miele. Induktionshäll från Siemens i köksön, nedsänkt i stenskiva. Kyl/frys i rostfritt från Cylinda. Infällda spotlights i tak.
Övre våning
Svängt trappa till övre plan och övre möblerbar hall - ett stort utrymme med generös takhöjd och separat duschrum från tiden då villan var pensionat. Furugolv genomgående i övre planet och vitmålat paneltak. Genomgående spröjsade fönster med 10 luft. Vackra välbevarade innerdörrar. Svängd, målad trappa till inrett vindsplan.
Tre stora sovrum, alla hörnrum med två fönster vardera i olika väderstreck. Tapeter från Designers Guild i olika färger och mönster i varje rum. Ett av sovrummen har gäst-wc. Gott om förvaringsmöjligheter i övre planet. Helkaklat duschrum med snedtak och klinkergolv i grå/grön. Duschhörna med glasdörr, wc samt tvättställ och infälld spegel.
Vindsvåning
Två sovrum snedtak och fönster på gavlarna av huset. Furugolv och vitmålade väggar samt fondtapeter. Ett av sovrummen har tillhörande helkaklat duschrum med klinkergolv, duschhörna med välvda glasdörrar, wc och tvättställ. Vindsvåningen rymmer ett litet kök med keramik häll med fyra plattor med takfläkt, kylskåp och diskho i plåt samt bänkskiva i furu.
Balkong/takterrass byggd 2010 med klinkergolv och vacker vy över Visby samt viss utsikt över Visby hamn.
Källarvåning
Genomgående spotlights i tak och eluppvärmt klinkergolv i källarvåningen. Här finns ett stort sovrum med nytt kalkstensgolv med vattenburen värme. Putsade, vitmålade väggar och tillhörande separat wc. Liten, murad vinförvaring/lagring. Dörr ut till trädgården.
Källaren rymmer också en stor spa-del med bubbelbadkar från1999 i bra skick. Ovanligt rymlig bastu med stenvägg i dager och rejält duschutrymme med glasvägg och dubbla duschar. Helkaklad tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare.
Ett pannrum där före detta oljetanken står (i bruk vid behov) och ytterligare ett pannrum med oljepanna och luft/vatten värmepannan samt 500 liter varmvatten-beredare.
BULHUSET
Mellangatan 10 - fastigheten HAMMAREN 8
HISTORIK/BYGGNAD:
Hammaren 8 är vinkelformad fastighet som är belägen i kvarterets västra del, gränsande till Mellangatan i nordväst. Enligt 1697 års karta motsvarar fastigheten dåvarande tomt nummer 20. Tomten ägdes av Hindrich Funck och var bebyggd med ett trähus. Före den nu rådande fastighetsindelningen benämndes fastigheten Strandroten III: 7. Enligt husklassifikationen 1785 bestod bebyggelsen av ett trähus med tegeltak och ett stall med brädtak. Trähuset finns inte kvar. Det revs någon gång under 1800-talets första hälft. Under 1900-talets första årtionden fanns ett mindre uthus på tomten, placerat med gaveln mot den norra tomtgränsen. Fastigheten har genom åren bland annat ägts av personer inom prästerskapet, militärväsendet och läkarkåren samt diverse ämbetsmän och handelsmän.
Den nuvarande bebyggelsen utgörs blott av stallet från 1700-talet som har en traditionell, inskjuten placering från gatan. Dess bakre, östra långsida sträcker sig till halva dess längd mot den vinkelformade delen av tomten. Stallet har under 1800-talet byggts till i omgångar. Samtliga tillbyggnader försvann dock omkring sekelskiftet 1900.
Fastighetsgränsen har förändrats över tiden, främst mot norr och öster. Sedan 1920-talet är fastigheten samägd med Hammaren 1 i nordost och de saknar än i dag inbördes avgränsning. Mot gaturummet i väster avgränsas fastigheten med en gulavfärgad och tegelavtäckt kalkstensmur. Muren är sannolikt samtida med stallbyggnaden, från 1700-talet. Den bryts upp av en från gatan något snedställd inkörsport med välvt överstycke och släthuggna sidostycken. Norr om denna port finns en lägre, överbyggd ingångsport. Båda portarna har enkla, brunlaserade paneldörrar. Mot söder avgränsas tomten av ett rödmålat plank. Gården är belagd med kullersten och gräsmatta. I övrigt består växtligheten av diverse buskar.
Fastigheten har, med det bevarade 1700-talsstallet och den samtida, mot gaturummet avgränsande muren, ett stort kulturhistoriskt värde. Den har, tillsammans med trädgårdsanläggningen och bebyggelsen på den tillhörande fastigheten Hammaren 1, även ett miljöskapande värde.
BULHUSET LITE MER I DETALJ INTERIÖRT:
I det före detta stallet är nu två lägenheter som säljaren låtit renovera mycket smakfullt och funktionellt för uthyrning eller generationsboende, alternativt kontor. I byggnaden från 1750 finns många smakfulla spår av historia bevarade. Utanför Bulhuset kullerstensklädd gård med infart i portal och möjlighet till parkering av flera bilar.
Till höger en mindre lägenhet med ett rum och kök samt duschrum. Vackert rum med vackert trägolv från Kährs i äldre stil, och äldre vägg bevarad och generös köksdel med köksö. Rostfri diskmaskin och kyl/frys, glaskeramikhäll med tillhörande fläkt samt generöst om förvaring i vit skåpinredning. Fint rum för umgänge och måltider med tre spröjsade fönster ned till golv ut mot kullerstensläggningen utanför vid uteplatsen.
Sovrum med fönster och plats för dubbelsäng. Helkaklat duschrum med klinkergolv och wc, tvättställskommod och tvätt pelare med TVM och TT samt duschutrymme med glasdörr, takdusch och handdukstork.
Till vänster den större lägenheten i två våningar med liten hall och ett sovrum i det nedre planet. Svängd trappa till våningsplan som sträcker sig över hela Bulhuset. Större umgängesyta med vackert snedtak med vitlaserad panel och öppen planlösning med köket, äldre bevarat trägolv. Kök med rostfri kyl/frys, diskmaskin och spis/ugn med glaskeramikhäll. Här är även en tvättmaskin placerad. Rymligt sovrum med tak upp i nock med synliga takbjälkar. Helkaklat duschrum med duschhörna, wc samt tvättställs kommod.
KVARTERSBESKRIVNING:
Kvarteret Hammaren är ett långsmalt, kilformat område, beläget i den södra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Mellangatan i nordväst, Trappgränd i nordost och till S:t Hansgatan i sydost. Mot sydväst är kvarteret i det närmaste spetsformat och ansluter där mot Slottsbackens norra ände.
Området ligger omedelbart söder om den medeltida stadskärnan. Endast ett fåtal, mindre arkeologiska undersökningar, där man främst påträffat kulturlager i form av medeltida murverk, har genomförts i området. Dessa ger dock inte någon tydlig bild av hur de nuvarande kvartersgränserna överensstämmer med de medeltida. I en byggnad på Hammaren 11 finns två små, välvda rum som ingått i ett medeltida stenhus och på Hammaren 6 finns rester efter en medeltida källare. På Meyers karta, från 1646, har kvarteret sin nuvarande form, men är markerat som obebyggt. Enligt 1781 års roteindelning omfattade nuvarande Hammaren tomterna 7-16 i Strandrotens tredje kvarter.
Kvarteret har idag en för staden representativ, blandad bebyggelse, med byggnader från 1700- till 1900-talet. Den har dock en viss uppdelning av byggnadskategorier, så till vida att det i högre grad finns större stenhus i den södra delen, medan den norra delen främst består av enklare träbyggnader. De förra ägdes under 1700- och 1800-talet nästan uteslutande av borgare samt handels- och ämbetsmän, medan de senare främst beboddes av hantverkare och deras familjer. På Hammaren 1, längst mot norr, finns en tegelbyggnad från 1900-talets början, kallad Rosenhill, som under en period fungerat som pensionat och söder om denna, på Hammaren 2, fanns en matservering kring sekelskiftet 1900.
Kvarteret är typiskt för stadsdelen, så till vida att den huvudsakligen består av bostadshus och helt saknar de mindre uthus från 1700- och 1800-talen, som förekommer i stadens norra och östra delar. Uthusbebyggelsen utgörs här i stället av, större och mindre, garage från 1900-talet. (visinvent.gotland.se)