Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Hablingbo Prästgården 154B
Hablingbo
3 rok
121 + 10 kvm
Tomt 4.546 kvm
6.000.000 kr/bud

Lokstallet i Hablingbo - originell bostad södra Gotland

Väl inne vid "Lokstallet" öppnar naturen upp sig till ett öppet landskap med skyddande tallskog som inramning på sidorna och öppen åkermark rakt fram. Detta drömboende inrett i det f.d. Lokstallet är lugnt och avskilt beläget på plana gräsytor och möter betraktaren med strama linjer i mjukt rött tegel mot svart sockel och tak. Ett boende helt utan insyn eller förbipasserande.

Det är ingen väg egentligen utan två hjulspår i gräset som passerar grannen i G: a Stationshuset. Grannen med hästarna i sommarhagen intill. Vallmon vajar och ett fasanpar promenerar sakta i gräset.

Jag går igenom glasdörrarna, och möts av en tuff industrikänsla, en läcker enkelhet och smakfull inredning. Solen strilar in genom spröjsade rundade fönster och jag fångas av den grå färgskalan mot vitlaserat trä och svartmålad betong. Lokstallet nu förvandlat till ett unikt hem med livskvalitet för den som söker något originellt. Genomgående en tilltalande enkelhet och charm.

Det blir en varm dag.

Beskrivning accordion-plus accordion-minus

Lokstallet i Hablingbo

Vallmon vajar och ett fasanpar promenerar sakta i hästarnas hage precis intill Lokstallet. Det är en strålande dag med klarblå himmel och en ljum bris smiter runt knuten. Äppelblommen har blivit till äppelkart och gårdar jag passerar står i full blom. Alla lamm är födda och diar sina betande mödrar i solgassande hagar.

Efter en knapp timmes färd från Visby rullar jag in i mysiga Hablingbo och ser det gula rapsfältet till höger. Inbjudande skyltar om gotländskt hantverk och keramik står i vägkanten och jag passerar en gårdsbutik med vår-primörer och ägg till salu. Ett crêperi och en vingård, alla tecken på en levande bygd. Jag får inte glömma att handla innan jag åker hem. 

Vägen in till Lokstallet passerar genuina Magazin1 B&B som huserar i en stor faluröd lada med ett stort hägn av klätterhortensia på fasaden. Det är ingen väg egentligen utan två hjulspår i gräset som passerar grannen i G: a Stationshuset. Grannen med hästarna.

Väl inne vid Lokstallet öppnar naturen upp sig till ett öppet landskap med skyddande tallskog som inramning på sidorna och öppen åkermark rakt fram. Villan är lugnt och avskilt belägen på plana gräsytor och möter betraktaren med strama linjer i mjukt rött tegel mot svart sockel och tak. Ett boende helt utan insyn eller förbipasserande.

Jag går igenom glasdörrarna, och möts av en tuff industrikänsla, en läcker enkelhet och smakfull inredning. Solen strilar in genom spröjsade rundade fönster och jag fångas av den grå färgskalan mot vitlaserat trä och svartmålad betong. Lokstallet nu förvandlat till ett unikt drömboende för den som söker något originellt. Genomgående en tilltalande enkelhet och charm.

 

Historik

Lokstallet byggdes 1923 och var en del av Sydvästra Gotlands Järnväg som var en smalspårig järnväg på Gotland som omfattade en 27 km lång sträckning från Hablingbo via Levide till Klintehamn, där vidare förbindelse fanns till Roma. Behovet att underlätta transporten av sockerbetor till sockerbruket i Roma var ett huvudmotiv för banans anläggande, men banan fyllde även en väsentlig funktion för persontrafiken. Provisorisk trafik startade i augusti 1923 och banan öppnades för allmän trafik den 7 juli 1924. 

På grund av ekonomiska svårigheter uppgick företaget i Klintehamn-Roma Järnvägsaktiebolag med statlig hjälp 1927 och rälsbuss infördes för person-trafiken. Svenska staten köpte 1947 Klintehamn-Roma Järnvägs-aktiebolag och sammanförde de kvarvarande gotländska bolagen i det då statliga bolaget Gotlands Järnväg. 1953 lades persontrafiken lades ned, men järnvägen utnyttjades ytterligare några år under betkampanjerna men banan lades slutligen ner 1955. Rälsen revs upp 1958. Sedan järnvägen lades ner på 40-talet användes huset som ammunitionsförråd för militären under många år.

 

Nutid

Lokstallet köptes loss runt 2010 av en kalkstensfabrikör i Burgsvik som började renovera villan. Renoveringen togs därefter över av en annan köpare som nuvarande ägare i sin tur köpte av. Säljarfamiljen bor här nu 6:e sommaren med tre små barn, men flyttar nu till större hus i Ljugarn.

Idag består denna originella bostad av en stor öppen umgängesyta med fri takhöjd och glasade dörrar ut till uteplats i betong. Inbjudande lantkök i enkel stil med plåt och betong och kamin som kan upplevas från både kök och vardagsrum/matrum. I entréplanet finns också ett sovrum med förvaring samt ett duschrum helt klätt i kalksten. Lokstallet har i markplan målat betonggolv och putsade väggar i grå ton samt vackra höga fönstersmygar med spröjsade fönster. Trappa upp till loftet med två öppna sovutrymmen med plats för dubbelsängar. 

Bostaden har ett trädgårdsförråd med ingång från utsidan. 

Renoveringar

Renoveringsmässigt har säljaren tagit vid en påbörjad renovering som tidigare ägare initierat och de har gjort följande under sitt innehav:

Grötlingbo snickeri har byggt köksskåp och monterat dessa (2017)

Luftvärmepump insatt (2018)

Terrass byggd (2017)

Dränering runt hela huset omgjord (2021)

Lagt om gruset runt huset (2021)

Skälsö arkitekter ritat trappa och staket uppe på loftet och byggt detta (2017)

Satt in kamin och byggt skorsten invändigt (2017)

Ny diskmaskin (2021)

Ny spis (2022)

Huset sockel nymålad (2023)

 

SÄLJARFAMILJENS SMULTRONSTÄLLEN:

Badplatser:

Närmast ligger Nisseviken. Där finns en supertrevlig restaurang på stranden som är väldigt populär. De har en hemsida med öppettider och information.

Kvarnåkershamn ligger ca en mil norrut och är en lugnare strand utan servering med fin utsikt över Karlsöarna.

Finare stränder längre bort är bland annat Austre invid Holmhällar där det finns ett stort Raukområde, Burgsvik, Djupvik, Tofta och östra kusten exempelvis Ljugarn, Herta och Sjaustre.

Det kan vara värt att anpassa badställen efter vind och vattentemperatur. (GEAB har en väl uppdaterad hemsida med vattentemperaturer. Kan skilja sig väldigt mycket mellan de olika stränderna)

Det finns två närliggande insjöar med friskt och rent vatten. Dels vid Lojsta slott strax norr om Hemse, dels Sigvalde träsk nära Etelhem.

 

Handla:

-        Hemse är södra Gotlands epicentrum. Här finns allt från mataffärer (både Ica och Coop), systembolag, järnaffär, bensinstation med mera. Hit går också flera busslinjer till/från Visby. 

-        I Havdhem finns en liten men välsorterad Ica som också säljer lokala grönsaker. Bredvid Ica-affären finns också en återvinningsstation.

-        Margus (ca 100 m mot Burgsvik på väg 140) säljer färska grönsaker, ägg från trakten och hjortkött samt svenska kräftor.

Runtom Hablingbo finns gårdsförsäljningar av både ägg och färska grönsaker, titta efter skyltar längs vägen eftersom det varierar under säsongen vad som säljs.

På vägen mellan Hablingbo och Hemse ligger Stenstugu som säljer grönsaker och vid T-korsningen vid 142:an om man köra rakt fram i stället för att svänga vänster mot Hemse finns en gård med jättebra ägg.

Lammskinn finns jättefina från Härdarve Gård som ligger strax utanför Havdhem. De sålde sina lammskinn till GAD-butiken i Visby, men de säljs billigare på plats på gården. De säljer även egenproducerade mjöler, kött och oljor. De har en facebook-sida med öppettider. Utbudet kan variera.

Längs med vägen till Härdarve gård säljs det honung.

 

Restauranger:

-        På gångavstånd ligger Magazin1. Pelle och Fania heter ägarna. Restaurangen har inte öppet alla dagar så bra att kolla innan. Deras frukost är väldigt trevlig och de tar gärna emot frukostgäster om man hör av sig innan.

-        Hablingbo Creperie ligger 2 km bort längs med väg 140 mot Visby. Creperiet är känt över hela ön och det är ofta fullbokat. På gården säljer Åsa Lindström sin keramik.

-        Gula hönan i Ronehamn. Fantastisk avsmakningsmeny. Serverar endast mat odlade på egen gård. De har även öppnat en liten picanteria med enklare mat.

-        Grå gåsen i Burgsvik där ”Så mycket bättre” spelas in.

-        I Burgsviks hamn har även Guldkaggen by Allegrine öppnat.

-        I Silte (ca 7 min norrut mot Kvarnåkershamn) finns Snausarve ölbryggeri som har pub och pizzeria.

-        Hotell Stelor Västergarn. Boutiquehotell och restaurang har en del roliga gästspel av kända kockar. Även konserter under sommaren.

-        Hotell Djupvik. Fint hotell och restaurang i Djupvik med fantastisk utsikt över Karlsöarna. (Missa inte att köra Ekstakusten om ni åker hit, väldigt vacker väg längs med vattnet)

-        I Sproge (ca 10 min norrut) ligger ännu en pizzeria Babbolina (ej provat)

-        Ethelhems krukmakeri serverar vedugnspizzabuffe onsdagar och lördagar

 

Keramik:

-        Etelhem är ett keramik-kollektiv med ca 20 olika keramiker.

-        I Hablingbo säljer förutom Åsa Lindström (Creperiet) även Charlotte Karlsson sin keramik.

-        C Jensen keramik och LAB Visby håller till snett mittemot Creperiet och säljer både keramik, kläder och inredning.

 

Övriga utflyktsmål:

Hoburgen och Holmhällar

Körsbärsgården. Museum och restaurang på väg ut mot Holmhällar. De har även konstkurser för barn på somrarna.

Ekstakusten

Stora Karlsö (båt från Klintehamn)

Fyren i Näs

Museum Lars Jonsson i Vamlingbo

Ljugarn och östra Gotland

Russparken i Lojsta Hed

Bottarve Museigård (stor lekplats utanför)

Servitut

Officialservitut vatten-och avloppsledningar mm, Förmån
09-HAB-424 - 4, 2012-12-11

Officialservitut vatten-och avloppsledningar, Förmån
09-HAB-424 - 3, 2012-12-11

Officialservitut väg, Förmån
09-HAB-424 - 1, 2012-12-11

Officialservitut väg, Förmån
09-HAB-424 - 2, 2012-12-11

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, totalt värde: 1 787 000 kr
Mark, totalt värde: 303 000 kr ().
Summavärde: 2 090 000 kr

Taxeringsår: 2021
Byggår: 1929
Värdeår: 2009

Fakta accordion-plus accordion-minus

Adress:
Hablingbo Prästgården 154B, 623 42 Havdhem
Område:
Hablingbo
Kommun:
Gotland
Antal rum:
3 och kök
Antal sovrum:
2
Pris:
6 000 000 kr/bud
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Fast.beteckning:
HABLINGBO PRÄSTGÅRDEN 1:29
Byggnadstyp:
Enplansvilla med loft
Byggnadsår:
1929 inredd till bostad ca 2010
Uppvärmning:
Luftvärmepump samt vattenburen golvvärme som värms med el
Fönster:
3-glas
Eldstad:
Kamin
Tak:
Falsat plåttak
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Platta på mark
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten och avlopp
Försäkring, fullvärde:
Ja
Storlek
Tomtarea:
4 546 kvm
Biarea:
10 kvm
Boarea:
121 kvm
Driftskostnader
Kommentar:
Elförbrukning 8000 kWh
El:
958 kr/mån
Sotning:
83 kr/mån
Renhållning:
100 kr/mån
Försäkring:
560 kr/mån
Driftskostnader totalt:
1 701 kr/mån
Taxeringsvärde
Totalt:
2 090 000 kr
Byggnad:
1 787 000 kr
Tomt:
303 000 kr
År:
2021
Taxeringskod:
220
Total fastighetsskatt/-avgift:
8 874 kr
Servitut
Typ:
Officialservitut vatten-och avloppsledningar mm, Officialservitut vatten-och avloppsledningar, Officialservitut väg, Officialservitut väg
Inteckningar
Totalt:
1 462 500 kr
Pantbrev, antal:
2
Intresseanmälan
Stäng

Intresseanmälan

   
  1/50
  2/50
  3/50
  4/50
  5/50
  6/50
  7/50
  8/50
  9/50
  10/50
  11/50
  12/50
  13/50
  14/50
  15/50
  16/50
  17/50
  18/50
  19/50
  20/50
  21/50
  22/50
  23/50
  24/50
  25/50
  26/50
  27/50
  28/50
  29/50
  30/50
  31/50
  32/50
  33/50
  34/50
  35/50
  36/50
  37/50
  38/50
  39/50
  40/50
  41/50
  42/50
  43/50
  Gamla porten
  44/50
  45/50
  46/50
  47/50

  Sälj med oss

   48/50
   49/50
   50/50

   Sälj med oss

    Planritningar och kartor

    Entréplan (1/3)

    Loft (2/3)

    (3/3)

    Planritningar och kartor

    Entréplan

    Loft

    Lisa Jansdotter Svanlund

    Registrerad fastighetsmäklare | Jur Kand | Gods & gårdar | Ansvarig Gotland

    +46 (0) 739-82 80 06

    lisa.j@sothebysrealty.se

    Jag heter Lisa Jansdotter Svanlund och är jur.kand sam reg. Fastighetsmäklare sedan 2006. Jag är specialiserad på Gods&Gårdar samt på bostäder på Gotland där jag nu även bor sedan 2022.

    Tidigare var jag får-bonde utanför Örebro och är idag mycket aktiv med mina jakthundar i skog och på fjäll. På fritiden skriver jag en deckare och är mycket intresserad av trädgård och odling. Jag är även fotograf!

    Jag brinner för fastigheter och inredning – för livsstils-boende som har det lilla extra i charm och karaktär. Jag arbetar väldigt personligt med stort engagemang och energi nära mina kunder.

    Gamla porten

    Sälj med oss

     Sälj med oss

      Intresseanmälan