Close icon
Klicka här för att se alla bilder Klicka här för att se alla bilder
Gustav III:s väg 49
Lovön Drottningholm
25 rok
Tomt 15.857 kvm
Stäng

Visningsanmälan

   

  Loviselund Herrgård med anor från 1600-talet på Drottningholmsmalmen

  Egendomen Loviselund granne med Drottningholms slott erbjuder en 594 kvm stor herrgårdsbyggnad från 1790 med originalmålade tapeter och eldstäder samt Wärdshuset som är Drottningholms äldsta hus från 1682 om 280 kvm med sju kakelugnar som fungerar som boende idag, ytterligare ett bostadshus Stallet på 418 kvm samt intilliggande garage med plats för 8 bilar. Den friköpta marken om 1.6 ha, en sjöpaviljong vid vattnet samt en brygganläggning kompletterar denna historiska fastighet med enastående potential och charm. Byggrätt för badhus samt bygglov för magasin. En fantastisk sjötomt med egen strandlinje på över 120 meter.

  Beskrivning accordion-plus accordion-minus

  Exceptionell herrgårdsmiljö på Drottningholmsmalmen på Lovön, ett stenkast från kungliga Drottningholms slott med bedårande parkmiljö på 1,6 ha på friköpt tomt. Fastigheten består av tre magnifika bostadshus, alla med utsikt över Mälaren och den slottsliknande parken med stora plana gräsytor ner mot vattnet. Det f.d. Wärdshuset på 280 kvm från 1682 är med sina fina gamla trägolv, sju kakelugnar och vedeldad gjutjärnsspis är Drottningholms äldsta bevarade hus. Den imponerande herrgårdsbyggnaden på 594 kvm uppfördes 1790 efter att ha ritats av arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz och gavs till drottning Lovisa Ulrika av kung Adolf Fredrik i morgongåva. Herrgårdsbyggnaden ståtar med originalmålningar på väggar och i tak, eldstad i marmor, vackra ekparkettgolv, hög takhöjd och många bevarade originaldetaljer samt inredd vind med synliga takbjälkar och öppen spis. Vid millennieskiftet uppfördes Stallet, på 418 kvm fördelade på tre plan och stora sociala ytor. Ingång till insprängt gräsövertäckt garage med plats för upp till tio bilar med sju separata garageportar. Ombyggt bränneri till en idag charmig sjöpaviljong precis vid vattnet som idag är ett inrett gästhus med en stor veranda mot vattnet. Hänförande park- och trädgårdsmiljö med egen lång strandlinje. I parken ståtar gamla ekar och olika sorters fruktträd. Välskötta gräsytor ner mot Mälarens strand med en väl tilltagen brygganläggning med plats för både båtar och vattenskotrar. Bryggan bjuder in till sociala tillställningar med platsbyggd bar och uteköksdel. Utöver befintliga byggnader finns byggrätt till att skapa badhus på 100 kvm i anslutning till brygganläggningen, ett bygglov för ett magasin om ca 200 kvm på tomten.

  Herrgården Anno 1790
  Majestätiskt bostadshus fördelat på två bostadsplan, en inredd vindsvåning samt en källarvåning. Rummen i bostaden är väl tilltagna och har en hög takhöjd. Rummen är smyckade med tidsenliga tapeter, originalmålningar i tak, stuckaturer och takrosetter, paneler på väggarna och fina trägolv i ek och furu. Huset renoverades med stor varsamhet 1995. Entréplan bjuder in till sociala sammanhang i det hemtrevliga köket som ligger intill matsal och sällskapsrum i fil med utsikt över Mälaren. Sällskapsrummet har en iögonfallande öppen spis i marmor och utgång till upphöjd stenterrass med trappor på vardera sida ner i parken med grusgångar ner mot vattnet. På entréplanet finns också ett bibliotek med låga platsbyggda bokhyllor och en vacker kakelugn. Kapprum med platsbyggd sittbänk och avhängning med pardörrar som öppnar upp sig mot den inre hallen med gäst-wc i anslutning. Från hallen via stentrappa nås det övre planet med två sovrum och en generös Master Suite med dressing room i fil med både klädkammare och flertalet garderober. Stort och ljust badrum med relaxavdelning, dusch bakom kaklad vägg, wc, dubbla handfat i kommod med matchande parfymskåp. På våningen finns även en gäst-wc samt förvaring i linneskåp. En trappa upp ligger den inredda vindsvåningen med mörkt trägolv, vitlaserade väggar och tak i furu. Fönster i rundade takkupor och takfönster. Synliga takbjälkar och murstockar. Den tilltagna våningen består av sällskapsdel och matsal med en rustik bar emellan. På våningen finns ett helkaklat badrum med klinkergolv. I källarplan finns en rymlig tvättstuga, ett teknikrum, en matkällare och en vinkällare samt en mindre gäst-wc. Herrgårdsbyggnaden består av nio rum, två badrum och tre gäst-wc.

  Wärdshuset Anno 1682
  Drottningholms äldsta bevarade hus med en boa på 280 kvm fördelade på två plan med utgång till en stor altan som vetter mot parken och Mälaren. Bostaden moderniserades och renoverades 1995 samtidigt som husets känsla och ett flertal originaldetaljer bevarades såsom de vackra kakelugnarna och öppna spisarna samt den gamla gjutjärnsspisen i köket. Bland annat lyftes de gamla trägolven och hela entréplanet samt badrummet på övre plan fick golvvärme. Wärdshuset består av åtta rum, ett stort kök i lantlig stil, en tvättstuga samt ett badrum och en gäst-wc.

  Stallet Anno 2000
  Loviselunds mest moderna bostadshus stod klart vid millennieskiftet. Bostaden har två trivsamma altaner i olika väderstreck som nås från det övre planet. På entréplanet finns ett stort master bedroom med klinkergolv och utgång till inglasat uterum med platsbyggt kök med köksö. De sociala ytorna finns på övre plan med massivt ek-golv. Ett hemtrevligt kök med vitvaror från Miele och bänkskivor i ek. Matplats i anslutning med vy över vattnet. Sällskapsrum med öppet upp till nock med platsbyggda bokhyllor och stämningshöjande braskamin. På våningsplanet finns en sovrumsavdelning med två sovrum, ett rymligt dressing room samt ett badrum med klinkergolv, kaklade väggar med dekorativ panelering. Inbyggt badkar och dubbla duschar. Stallet består av sex rum, två badrum, en gäst-wc, tvättstuga samt flertalet förråd och klädkammare på entréplan. Högst upp finns ett mysigt arbetsrum med skönt ljusinsläpp från avrundat fönster och två takfönster. Platsbyggda bokhyllor och vitmålat snedtak. Badrum med dusch och wc. I andra änden av våningsplanet finns ett mysigt sällskapsrum som nås via bro över sällskapsrummet en trappa ner.

  Sjöpaviljongen Anno 1800-talet
  Inrett gästhus på ca 60 kvm precis intill strandkanten med matplats och ett sovrum. På sjösidan finns en härlig träveranda med plats för sittmöbler. Paviljongen var en gång ett bränneri. Idag finns vissa detaljer bevarade från den tiden.

  Brygganläggning
  Vid strandlinjen finns en sandstrand och en ordentlig brygganläggning med platsbyggda bänkar och vitmålat staket. Brygganläggningen har en stor bar med utekök med bra arbetsytor utrustat med grillbord, grill och fritös. Plats för flertalet båtar och parkering för vattenskotrar.

  Drottningholmsmalmen
  Ett stenkast från Drottningholms slott ligger Drottningholmsmalmen där människor från början bodde och arbetade för hovet på olika vis. De boende på malmen var bl.a. byggnadsarbetare, trädgårdsmästare, hantverkare och tjänstefolk. På Loviselund drevs ett fullskaligt Wärdshus på 1600-talet och framåt i ett av de nuvarande bostadshusen på gården. Under den här tiden fanns inga broförbindelser till Drottningholms slott utan färjetrafiken anlades vid Loviselunds brygga där ankommande från färjeläget Tyska botten i Bromma kunde övernatta på ön fram till 1700-talets slut. Senare under 1800-talet brändes det olika spritdrycker nere i bränneriet vid vattnet.

  I området finns mycket vacker natur med samt närhet till Drottningholms slott. Både förskolor och grundskolor samt golf- och tennisklubb finns i närheten. Fem minuters promenad bort går det bussar till närmaste tunnelbanestation Brommaplan och med bil till Stockholms innerstad tar det ca 20 min. Matbutiker och större utbud av service finns i både Bromma och ute på Ekerö.

  Fakta accordion-plus accordion-minus

  Adress:
  Gustav III:s väg 49, 178 93 Drottningholm
  Område:
  Lovön Drottningholm
  Kommun:
  Ekerö
  Antal rum:
  25 rok
  Antal sovrum:
  10 till 14
  Ägandeform:
  Småhus - Friköpt
  Fast.beteckning:
  DROTTNINGHOLM 1:11
  Byggnadstyp:
  Herrgård i två plan med källare och inredd vind
  Byggnadsår:
  1680, 1790, 2000
  Byggnadsår kommentar:
  Faktan är baserad på huvudhuset. Se protokoll för övriga hus.
  Uppvärmning:
  Sjövärme/jordvärme/direkt el
  Besiktigad:
  2023, se protokoll
  Fönster:
  2-glas kopplat
  Eldstad:
  kakelugn/öppen spis/gjutjärnspis
  Tv- och internetutbud:
  Fiber Bahnhof
  Fasad:
  Puts på trä/tegel
  Tak:
  Dubbelfalsad plåt
  Stomme:
  Timmer/tegel
  Bjälklag:
  Trä
  Grundläggning:
  Torpargrund/krypgrund
  Grundmur:
  Murad natursten
  Plåtarbete:
  Svart plåt/koppar
  Ventilation:
  Mekanisk (endast frånluft)
  Vatten och avlopp:
  Kommunalt vatten året om/enskilt avlopp kopplat till kommunalt
  Huvudsakligt väderstreck:
  S
  Allmänt skick:
  Gott
  Försäkring, fullvärde:
  Ja
  Storlek
  Huvudbyggnad:
  500 kvm
  Biarea:
  84 kvm
  Stallbyggnad:
  418 kvm
  Biarea:
  70 kvm
  Garage:
  225 kvm
  Wärdshus:
  280 kvm
  Sjöstuga:
  60 kvm
  Tomtarea:
  15 857 kvm
  Kommentar:
  Total area 1637 kvm varav boarea 1258 kvm samt biarea 379 kvm
  Driftskostnader
  Kommentar:
  Enligt säljarens uppgifter. Avser alla fastigheter. Elkostnaden är minskad med elstöd. Övrigt avser Fiberuppkoppling. Samfällighet avser Drottningholmsmalmens vägförening. Sjöbevattning via privat pump.
  Personer i hushåll:
  5
  Värme:
  10 500 kr/mån
  El:
  5 667 kr/mån
  Vatten/Avlopp:
  2 333 kr/mån
  Sotning:
  167 kr/mån
  Samfällighet:
  783 kr/mån
  Försäkring:
  6 667 kr/mån
  Övrigt:
  500 kr/mån
  Driftskostnader totalt:
  26 617 kr/mån
  Taxeringsvärde
  Totalt:
  18 739 000 kr
  Byggnad:
  11 139 000 kr
  Tomt:
  7 600 000 kr
  År:
  2021
  Taxeringskod:
  220
  Total fastighetsskatt/-avgift:
  9 525 kr
  Energi
  Energistatus:
  Utförd
  Energiprestanda:
  84 kWh per kvm och år
  Energiklass:
  C
  Nuvarande elleverantör:
  Ellevio/Telge
  Servitut
  Typ:
  Gemensamhetsanläggning EKERÖ DROTTNINGHOLM GA:2, Gemensamhetsanläggning EKERÖ DROTTNINGHOLM GA:1, Gemensamhetsanläggning EKERÖ DROTTNINGHOLM GA:3, Officialservitut avloppsledning, Officialservitut vattenledning
  Inteckningar
  Totalt:
  14 990 000 kr
  Pantbrev, antal:
  7
  Intresseanmälan
  Stäng

  Intresseanmälan

    
   1/72
   2/72
   3/72
   4/72
   5/72

   Sälj med oss

    6/72
    7/72
    8/72
    9/72
    10/72
    Herrgården
    11/72
    12/72

    Sälj med oss

     Entréplan
     13/72
     14/72
     15/72

     Sälj med oss

      16/72
      17/72

      Sälj med oss

       18/72
       19/72
       20/72
       21/72

       Sälj med oss

        22/72
        23/72
        24/72
        Övre plan
        25/72
        26/72
        27/72
        28/72
        29/72
        30/72
        Vindsvåning
        31/72
        32/72
        33/72
        34/72
        35/72
        Wärdshuset
        36/72
        Entréplan
        37/72
        38/72
        39/72

        Sälj med oss

         40/72
         41/72
         42/72

         Sälj med oss

          Övre plan
          43/72
          44/72
          45/72
          46/72
          47/72
          Stallet
          48/72
          Entréplan
          49/72
          50/72
          51/72
          Övre plan
          52/72
          53/72
          54/72

          Sälj med oss

           Vindsplan
           55/72
           56/72
           57/72

           Sälj med oss

            58/72
            Utekök
            59/72
            60/72
            61/72
            62/72
            Sjöpaviljongen
            63/72
            64/72
            65/72

            Sälj med oss

             66/72
             67/72
             8 bils-garage
             68/72
             69/72
             70/72
             71/72

             Sälj med oss

              72/72

              Planritningar och kartor

              Herrgården, Entréplan (1/10)

              Herrgården, Övre plan (2/10)

              Herrgården, Vindsplan (3/10)

              Herrgården, Källarplan (4/10)

              Wärdshuset, Entréplan (5/10)

              Wärdshuset, Övre plan (6/10)

              Stallet, Entréplan (7/10)

              Stallet, Övre plan (8/10)

              Stallet, Vindsplan (9/10)

              (10/10)

              Planritningar och kartor

              Herrgården, Entréplan

              Herrgården, Övre plan

              Herrgården, Vindsplan

              Herrgården, Källarplan

              Wärdshuset, Entréplan

              Wärdshuset, Övre plan

              Stallet, Entréplan

              Stallet, Övre plan

              Stallet, Vindsplan

              Henrik Flinta

              Registrerad fastighetsmäklare | fil.mag.ek | fil.kand.hum

              +46 (0) 739-82 80 13

              henrik.f@sothebysrealty.se

              Driven, fokuserad och påläst.

              Lång erfarenhet av försäljning i både Sverige och utomlands har givit mig den erfarenhet och kunskap som krävs för att uppnå bästa möjliga resultat. Jag arbetar alltid målfokuserat och strukturerat och får därmed ihop mina affärer på bästa möjliga sätt för både säljare och köpare.

              Sälj med oss

               Herrgården

               Sälj med oss

                Entréplan

                Sälj med oss

                 Sälj med oss

                  Sälj med oss

                   Övre plan
                   Vindsvåning
                   Wärdshuset
                   Entréplan

                   Sälj med oss

                    Sälj med oss

                     Övre plan
                     Stallet
                     Entréplan
                     Övre plan

                     Sälj med oss

                      Vindsplan

                      Sälj med oss

                       Utekök
                       Sjöpaviljongen

                       Sälj med oss

                        8 bils-garage

                        Sälj med oss

                         Intresseanmälan